Propriile case ne fac fericiţi

f19-acasa-1.jpg

Potrivit unui studiu, locuinţa e mai importantă pentru starea noastră de bine decât salariul sau locul de muncă
Citeste tot despre: 

Casele noastre contribuie cel mai mult la fericirea şi bună­s­tarea noastră generală, arată un studiu la care au participat 13.000 de oameni din toată Europa, precum şi experţi internaţionali în psihologie, urbanism şi arhitectură. Specialiştii au analizat legătura dintre locuinţe şi starea de bine a proprietarilor, iar concluziile sunt de-a dreptul uimitoare.

În ciuda a ceea ce am putea crede, fericirea nu este legată de posesie, de numărul de persoane cu care împărţim locuinţa sau de faptul că trăim în oraş sau la ţară. Casele noastre contribuie cel mai mult la fericirea şi bunăstarea noastră generală, potrivit unui studiu realizat de o companie de amenajări interioare şi Institutul de Cercetare a Fericirii, format dintr-un grup independent de experţi care studiază de ce unele ţări au un grad de fericire mai ridicat decât altele. Raportul GoodHome a constatat că 73% dintre oamenii care sunt mulţumiţi de locuinţa lor sunt fericiţi şi în viaţă. De fapt, locuinţele sunt responsabile pentru 15% din gradul nostru general de fericire, fiind la fel de importante ca starea generală de sănătate şi condiţia fizică (14%) şi semnificativ mai importante decât veniturile (6%) sau locul de muncă (3%). 28% dintre români afirmă că nu sunt mulţumiţi de locuinţa lor, pe când 72% sunt fericiţi în propria casă. Rezultatul clasează România pe locul 7 din 10 ţări europene după gradul mediu de fericire datorat locuinţei. De asemenea, studiul a constatat că fericirea resimţită acasă creşte odată cu vârsta, în special după 50 de ani. Potrivit cercetătorilor, casele noastre activează cinci nevoi emoţionale - mândria, identitatea, confortul, siguranţa şi controlul - iar lipsa acestor elemente  are un efect negativ asupra bunăstării noastre.

Două mituri demontate

  • O casă mai mare nu e neapărat mai bună. Cu toţii ne dorim o locuinţă mare, spaţioasă, dar asta nu înseamnă că vom fi neapărat fericiţi în ea. Una e să deţii o casă cu suprafaţă mare şi multe camere, alta e să-ţi ofere senzaţia de spaţiu, ceea ce e suficient şi de trei ori mai importantă.
  • Nu e nevoie să fie casa ta în acte. Deşi mulţi aspiră să aibă propria casă, raportul arată că, indiferent dacă suntem proprietari sau stăm în chirie, acest lucru are un impact redus asupra fericirii noastre. Raportul a constatat că sentimentul de control este cheia pentru a te simţi fericit acasă, însă acesta se rezumă adesea la puterea de a face schimbări. A avea o locuinţă care poate fi adaptată la diferite etape din viaţa noastră este de şapte ori mai important decât dacă stăm în chirie sau suntem proprietari.

Drumul de la «casă» la «acasă»

  • Invită prieteni în vizită. Împărţind cu ei plăcerea de a sta pe canapeaua ta confortabilă sau prilejul de a-ţi folosi setul cel nou de ceşcuţe de cafea îţi sporesc senzaţia de mândrie şi întăresc legătura emoţională pe care o simţi faţă de locul în care trăieşti.

  • Plantele contribuie şi ele la gradul nostru de fericire, îngrijirea lor dându-ne o stare de bine. 
  • Rearanjează obiectele de mobilier pentru a crea senzaţia de mai mult spaţiu.

  • Chiar dacă nu-ţi face neapărat plăcere să meştereşti, câteodată e nevoie de lucrări în casă. Iar rezultatul va fi o investiţie în fericirea ta.
  • Personalizează-ţi spaţiul. Indiferent dacă stai cu chirie sau eşti proprietar, vei avea un cămin mai fericit dacă îţi pui un tapet de care te-ai îndrăgostit sau atârni undeva o fotografie cu cei dragi.
Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1