Pregătiri la cultura de rapiță pentru intrarea în iarnă

Ultima actualizare:

    foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Pentru o recoltă bogată, sănătoasă de rapiță este importantă respectarea tehnologiei de cultivare în funcție de sistemul de producție ales și a măsurilor fitotehnice de prevenire și combatere a bolilor, dăunătorilor și buruienilor. În ceea ce privește pregătirile culturii de rapiță pentru intrarea în iarnă, recomandarea specialiștilor este să acorzi atenție fertilizării cu produse bogate în azot, fosfor și potasiu, aplicării de regulatori de creștere și utilizării fungicidelor ce previn, în mod special, infecțiile cu putregai uscat ori negru (Phoma Lingam).

În continuare, ți-am pregătit un scurt ghid despre cum poți întreține corect cultura de rapiță, astfel încât plantele să fie pregătite pentru intrarea în iarnă.

Particularitățile culturii de rapiță

 În general, cultura de rapita este considerata a fi o cultura dificilă din multe motive, cele mai importante dintre ele fiind:● necesitatea unui sistem specific de producție și îngrijire - poți opta pentru sistemul convențional sau pentru cel Clearfield®; odată ce ai ales unul dintre cele două sisteme, trebuie să ai grijă să folosești hibrizi și produse de protecție a culturii compatibile cu sistemul respectiv și nu le poți combina; cu alte cuvinte, dacă ai ales sistemul convențional, îți trebuie hibrizi convenționali și erbicide specifice; fungicidele și insecticidele pot fi comune ambelor sisteme de productie;● respectarea tehnicilor agronomice - este importantă, indiferent de sistemul de producție ales, și se referă la: utilizarea semințelor certificate, practicarea rotației culturilor (rapița este foarte pretențioasă față de asolament și plante premergătoare), pregatirea patului germinativ si semanatul in conditii optime, fertilizarea echilibrata recoltarea la timp (când silicvele sunt mature);● poate fi atacată de numeroși agenți patogeni, dăunători, buruieni - este nevoie de respectarea măsurilor agrofitotehnice și chimice pentru protecția rapiței împotriva acestor organisme dăunatoare;● necesitatea unei fertilizari specifice - nutriția rapiței trebuie corelată cu tipul de sol, dar și cu tipul de hibrid cultivat.

Aplicarea de regulatori de creștere

În pregătirea culturii de rapiță pentru intrarea în iarnă un rol esențial îl are aplicarea de regulatori de creștere sau a unor fungicide care au și un astfel de rol. Regulatorii de creștere sunt cunoscuți și sub denumirea de hormoni pentru plante, care contribuie la creșterea și dezvoltarea armonioasă a plantelor, în condițiile în care sunt aplicați corect.În mod natural, plantele produc astfel de hormoni. De multe ori, însă, pentru obținerea unor producții satisfăcătoare este nevoie de suplimentarea acestora, prin utilizarea unor regulatori de creștere. Este foarte important să citești cu atenție etichetele produselor folosite și să te consulți cu specialiștii în domeniu, ca să te asiguri că știi care este doza recomandată și momentul optim pentru utilizarea lor.Pentru o bună pregătire a culturii de rapiță pentru sezonul rece, poți alege un fungicid si regulator de crestere precum Caramba® Turbo, care combină substanţa activă a unui fungicid (metconazol) cu cea a unui regulator de creştere (mepiquat clorură). Această combinaţie asigură controlul eficient al bolilor, în special al putregaiul negru (Phoma lingam), oferind, în acelaşi timp, avantajele unui regulator de creştere, precum îmbunătățirea rezistenței la iernare.Caramba® Turbo îmbunătățește rezistența la iernare a culturii de rapiță. Loturile demonstrative arată că rezistența la iernare a rapiței tratate cu Caramba® Turbo a fost mult mai mare comparativ cu loturile netratate. Acesta este rezultatul reducerii creșterii parții aeriene a plantei, produsul având, totodată, un impact pozitiv asupra creșterii rădăcinilor. Astfel, coletul va fi aproape de sol și va fi mult mai bine protejat împotriva înghețului. Planta nu va mai crește și nu se va mai alungi excesiv, acesta fiind unul dintre principalele motive ale distrugerii culturii pe perioada iernii.Îmbunătățirea procesului de crestere si dezvoltarea puternică a radacinilor ajută, de asemenea, la depășirea, cu succes, a sezonului rece. Apa și nutrienții absorbiți vor fi folosiți, cu precădere, pentru creșterea și fortificarea rădăcinilor. În plus, nutrienții vor fi depozitați sub formă de rezervă în rădăcini. Acest lucru este extrem de important în primăvară, când solul este încalzit suficient pentru a activa nutrienții și a-i face disponibili pentru plantă. Între timp, planta poate folosi nutrienții stocați. Rezultatul este un start mult mai puternic și mai rapid în primăvară, comparativ cu suprafețele netratate.Doza recomandată, ca regulator de creștere, este de 0,7 l/ha, iar pentru acțiunea fungică, de 1 l/ha Produsulseaplică,întoamnă,atuncicândplantelederapițăauîntre4-6frunze(celmult8 frunze) dezvoltate.

Măsuri pentru prevenirea și combaterea bolilor, buruienilor și dăunătorilor

O bună pregătire a culturii de rapiță pentru intrarea în sezonul rece mai înseamnă, de asemenea, protecția culturii față de agenții patogeni, buruieni, dăunători, pentru ca plantele să intre în iarnă sănătoase și în cele mai bune condiții.Astfel, poți opta pentru folosirea unor pachete tehnologice care conțin hibrizi de rapiță InVigor, pentru sistemul de producție Clearfield® și un erbicid Clearfield, pentru a putea beneficia de tehnologia de reducere a scuturării și de o protecție eficientă față de buruieni, plante aflate în concurență directă cu rapița în ceea ce privește necesarul de apă, lumină și substanțe nutritive. În plus, în competiția cu buruienile, plantele de rapiță se pot alungi, ceea ce poate reduce rezistența la iernareDe ținut cont și de faptul că, la intrarea în iarnă, plantele de rapiță ar trebui să aibă următoarele dimensiuni ideale: 8-10 frunze, o lungime a vârfului de creștere de cel mult 2 cm, un diametru al tulpinii de colet de cel puțin 8-10 mm și un sistem radicular foarte bine dezvoltat. De asemenea, ar trebui să fie sănătoase, neafectate de boli sau dăunători.Pregătirile culturii de rapiță pentru intrarea în iarnă sunt esențiale pentru ca plantele să poată rezista condițiilor meteorologice nefavorabile și, totodată, să fie protejate în fața atacurilor agenților patogeni ori al dăunătorilor. Astfel, fertilizarea optimă, aplicarea regulatorilor de creștere și respectarea măsurilor fitotehnice sunt operațiuni cărora trebuie să le acorzi atenție maximă în această perioadă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net