Părinţi, luaţi aminte! Piesele de teatru au un efect incredibil în educaţia copiilor

pernuta_somnoroasa.jpg

“Pernuţa Somnoroasă” se joacă pe 12, 18 şi 31 mai, de la ora 18.00
“Pernuţa Somnoroasă” se joacă pe 12, 18 şi 31 mai, de la ora 18.00

Vrem ce-i mai bun pentru copiii noştri. Îi dăm la cele mai bune şcoli, la meditaţii, la cursuri de limbi stăine, de pian, de înot. Dar v-aţi gândit că micile momente de bucurie, cum ar fi mersul la o piesă de teatru, îi ajută enorm să se dezvolte intelectual? Actriţa Ani Creţu explică pe larg efectul teatrului asupra celor mici.

Recunosc că fac parte dintre părinții preocupați de viitorul copilului și încerc să îi aduc în viață activități în funcție de ceea ce îi place. Nici nu vorbea bine și fuga cu el la pian. Îi plăcea, căci ora se făcea și cu mult joc, dar a plecat profesoara și el a refuzat alt profesor, așadar pa-pa pian!
Am fost îndrumată să îl duc la tobe. Gata! Tobe. Îi plăcea tare și mergea săptămânal, dar… la un moment dat, când starea fizică s-a degradat iar, am întrerupt. Înot a făcut mai tot timpul, de la 6 luni. În acest moment face karate și matematică. Deci, pentru un copil de 6 ani, comparând cu mine la aceeași vârstă, face destul. Oho, dar sunt copii care nu au nicio zi liberă. Merg la școala, iar după-amiezele le au pline cu engleză, pictură, tenis, înot, canto sau vreun instrument, meditații. Dar câţi dintre aceşti copii merg la teatru?”, se întreabă Ani Creţu pe blogul ei, “Cu şi fără mască”.

ani-cretu-cu-si-fara-masca-56-600x899.jpg

Ani Creţu, pe scena Teatrului Ion Creangă
Ani Creţu, pe scena Teatrului Ion Creangă

Ea este de 20 de ani actriţă a Teatrului Ion Creangă din Bucureşti, teatru dedicat repertoriului pentru copii, care anul acesta împlineşte 54 de ani de existenţă.  Prima reprezentaţie a fost „Harap-Alb”, după basmul lui Ion Creangă. „Teatrul nostru se apleacă asupra nevoilor copiilor din ziua de azi, adaptând povesti clasice la ritmul actual, fără a le deteriora mesajul și calitatea mesajului transmis de autor. Avem un program despre care TREBUIE să știți: Educația timpurie prin teatru sau Programul 0-3 ani. Programul a fost extins si la categoria 3-6 ani pentru a acoperi nevoile și nivelul de dezvoltare pe vârste ale copiilor. Și da, chiar funcționează și este bine primit atât de copii cât și de părinți. Spectacolele se desfășoară fără a brusca psihicul copilului mic, fără schimbări bruște de lumină, bazate pe gest și mișcare, ce abordează o temă și o pune în multe situații, spectacole create SPECIAL pentru aceste categorii de public 0-3 și 3-6 ani”, mărturiseşte actriţa.

Piesele de teatru cresc capacitatea şi potenţialul copilului mic de a se implica, de a participa şi de a învăţa prin interacţiuni. “Tu ca părinte e musai să vii măcar o dată la teatru la acest gen de spectacole pe care le poți vedea la Sala Mică a teatrului din Str Biserica Amzei 21-23 în incinta ICR și îți garantez că vei reveni cu copilul căci în acest gen de spectacole copilul este parte din poveste. La multe dintre ele personajele comunică direct cu copiii făcându-i pe aceștia să trăiască magia la cel mai înalt nivel”, mai spune Ani Creţu, care atrage atenţia că, de 7 ani, angajaţii teatrului traversează o perioadă grea: “jucăm fără sala noastră, cea din Piața Amzei, fiind nevoiți să căutam alte spații pe care să le transformăm in spații de teatru pentru micului privitor, ca sala mică din Str Biserica Amzei 21-23 unde se pot vedea: Prostia Omenească, Pernuța Somnoroasă, Călătorii Prin Galaxii, La un metru de tine, Micul Prinț, Fără Frică, Pinguinii Melomani, ÎmpreLună. Am ajuns să fim găzduiți de alte săli de teatru prin bună-voința directorilor, ca Sala Rapsodia de pe Lipscani 53 unde in stagiunea asta și în cea viitoare se joacă spectacole ca: Vrăjitorul Din Oz, O poveste a Porcului, Jack și Vrejul de Fasole, Crăiasa Zăpezii, Goe in Țara Minunilor, Pantalone in Lună. Mult ne-au găzduit și cei de la Palatul Copiilor unde se pot vedea spectacolele Clowns, Pantalone in Lună, Vrăjitorul din Oz și altele.

Loading...