Meniul de sărbători nu se limitează la mâncare. Tu știi cu ce să umpli paharele?

Ultima actualizare:

Crăciunul este o sărbătoare specială și magică, o ocazie de a petrece alături de familie şi de prietenii apropiaţi. Pregătirile pentru masa de Crăciun pot fi o operaţiune complicată, iar, cum românii sunt gurmanzi, apare mai mereu întrebarea legată de meniul din acest an.

Sunt câteva preparate culinare clasice din carne de porc, dar ultimii ani au adus pe mesele românilor din ce în ce mai multe feluri de mâncare inedite, preluate din bucătăriile internaţionale. Și dacă ai conceput deja un meniu care să satisfacă papilele gustative ale oaspeților, trebuie să te gândești și cu ce băuturi îi delectezi.

Șampania sau vinul spumant

Bauturile spumante sunt, prin excelență, potrivite pentru sărbători, ceremonii, petreceri, iar Crăciunul este o ocazie specială. Șampania şi vinul spumant sunt produse după acelaşi principiu, respectiv, într-o etapă a procesului de fermentare sunt adăugate în vinul alb zahăr şi drojdie pentru obținerea celebrelor bule. Şampania este o băutură cu denumire de origine controlată, fiind produsă doar în regiunea franceză Champagne. Printre mărcile cunoscute se numără Moet Chandon, Veuve Clicquot, Laurent Perrier, Dom Perignon. Toate băuturile similar produse în oricare altă regiune din lume, inclusiv din România pot folosi doar denumirea de vin spumant.

Indiferent ce alegi pentru meniul de Crăciun, trebuie să știi că această băutură poate fi servită similar vinului, pe tot parcursul mesei. Șampania pe bază de Chardonnay, mai ușoară, se potriveşte cu aperitive, brânzeturi delicate şi fructe de mare. Cea pe bază de Pinot noir și Pinot meunier flatează cărnurile albe și brânzeturile maturate. Șampania rose merge cu arome puternice, precum brânzeturile maturate, cu preparatele grase ori prăjite, de tipul cărnii la grătar, șnițelelor, și cu dulciuri precum ciocolata. Șampania mai dulce poate fi servită cu succes la desert.

Vinul fiert

Este o băutură potrivită pentru masa de Crăciun și nu numai, pentru că se poate consuma pe tot parcursul sezonului rece. O versiune a acestei băuturi se consuma în Roma antică, fiind preparată din mied, curmale și diverse condimente precum piperul, dafinul sau șofranul. Vinul fiert care se consumă în prezent nu are un mod de preparare complicat. Pentru masa de Crăciun, merită să investești într-un vin bun și niște condimente de calitate.

Pentru aproximativ zece persoane, ai nevoie de un litru de vin roșu - Bordeaux sau Pinot noir, o bucată de coajă de portocală și una de coajă de lămâie - de preferat bio sau spălate bine, o cuișoară, două steluțe de anason, două batoane de scorțișoară, un vârf de cuțit de nucșoară, o bucățică mică de ghimbir tocat - dacă îți place şi 250 de grame de zahăr alb sau brun, după preferințe. Se pun toate ingredientele într-o cratiță mare, amestecul se aduce la punctul de fierbere la foc mic, se lasă să clocotească cinci minute și se servește fierbinte.

Un cockteil special cu votcă

sarbatorile de iarna 507424045 jpeg

Este o idee preconcepută aceea că votca se consumă doar cu somon afumat sau caviar. Atunci când este de bună calitate - a se citi „distilată de trei ori”, poate acompania foarte bine cărnurile mai grele și peștele la grătar. Votca se bea extrem de rece, dar fără gheață, motiv pentru care de obicei se păstrează în congelator. Deși mărcile cu diverse arome au devenit foarte populare, este de preferat să servești varianta neutră, care se potrivește mai bine cu mâncăruri diverse și este versatilă în combinații cu alte băuturi servite la masa de Crăciun.

Îți poți surprinde oaspeții cu un cockteil picant pe bază de votcă, pentru care ai nevoie de două cepe mici roșii tocate fin, doi ardei iuți, 12 fire de coriandru, un litru de suc de roșii, 250 de mililitri de suc de portocale, 100 de mililitri de suc de lămâie, 300 de mililitri de votcă și o jumătate de linguriță de sare. Cu excepția ingredientului alcoolic, toate celelalte se mixează timp de un minut și se lasă la răcit în frigider măcar o oră. Se împarte totul în șase pahare înalte și se adaugă în fiecare câte 50 de mililitri de votcă.

Și dacă aceste băuturi bucură papilele gustative, nu uita că și hidratarea este importantă. Fă-ți un reflex din a bea un pahar cu apă între două cockteiluri, pentru că alcoolul nu hidratează, ci se consumă responsabil, pentru pura plăcere.

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net