HTA sau hipertensiunea arterială, boala care te face vulnerabil în fața coronavirusului. Cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare:

    Hipertensiunea trebuie ținută sub control www.clicksanatate.ro
Hipertensiunea trebuie ținută sub control www.clicksanatate.ro

Coronavirusul a ucis mulți români care sufereau deja de boli grave. Diabetul, afecțiunile cardiovasculare, obezitatea printre comorbiditățile pre-existente care îi fac vulnerabili pe oameni în fața virusului periculos. Există însă și o afecțiune care te face vulnerabil în fața coronavirusului: HTA sau Hipertensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială (HTA) este o "boală tăcută", fără simptome specifice, doar creșterile bruște și importante ale tensiunii arteriale. Multe persoane sunt hipertensive de mulți ani, fară să știe acest lucru dacă nu își controlează tensiunea periodic. Importanța diagnosticării și tratării hipertensiunii arteriale constă în complicațiile majore ce apar în această boală, afectând inima (cardiopatie ischemică - infarct miocardic, aritmii, insuficiența cardiacă), vasele cerebrale (accidente vasculare), rinichii (nefroangioscleroza cu insuficiența renală cronică), arată Dr. Angelica Nour-Dincă, medic primar Medicina internă, medic specialist Cardiologie și doctor în științe medicale, pe site-ul cdt-babes.ro. În contextul pandemiei de coronavirus, s-a descoperit că această afecțiune este o comorbiditate care poate duce la deces mai repde chiar decât cancerul.

Hipertensiunea arterială reprezintă presiunea crescută a sângelui şi afectează unul din trei adulţi, potrivit datelor American Heart Association.

31% din populaţia lumii suferă de HTA (hipertensiune arterială), iar aproape 16 000 de oameni nici măcar nu sunt conştienţi de acest lucru. Se pare că există o predispoziţie genetică pentru această problemă, iar studiile recente au arătat că şi anumite modificări genetice interferează cu rolul rinichiului în reglarea sodiului şi alte mutaţii. Indiferent de cauze, este important să eviţi stilul de viaţă sedentar şi să ai grijă de obiceiurile alimentare.

Din cei 127 de români raportați până azi ca decedați din cauza coronaviruslui, mulți sufereau de HTA.

De altfel, rapoartele inițiale din China și datele ulterioare au arătat existența unei asocieri între hipertensiunea arterială și riscul crescut de evoluție severă și mortalitate al pacienților cu infecție COVID-19. Conform datelor WHO și CDC, cea mai mare rată a mortalității prin COVID-19 se înregistrează în cazul vârstnicilor, bărbaților și a celor cu alte comorbidități. Pacienții cu boli cardiovasculare au cel mai mare risc de evoluție severă (13,2%), fiind urmați de diabetici (9,2%) și de cei cu hipertensiune arterială (8,4%). Peste 40% dintre pacienții cu formă severă a infecției prezentau hipertensiune arterială iar 20%, diabet, scrie raportuldegarda.ro.

Riscul de infecție este mai mare pentru pacienții diagnosticați anterior cu diverse comorbidități din sfera bolilor cardiovasculare, diabetului sau BPOC. Ratele de deces în funcție de condiția asociată au fost următoarele:

- 7,3% pentru diabet;

- 6,3% pentru BPOC;

- 6% pentru HTA;

- 5,6% pentru cancer;

- 0,5% pentru alte afecțiuni cardiovasculare.

HTA cauze

Această afecţiune este cauzată în principal de excesul ponderal şi necesită tratament pe termen lung sau chiar toată viaţa.

Hipertensiunea poate fi primară (esenţială) sau secundară (survenită pe fondul altei afecţiuni), iar cauzele diferă în funcţie de tipul acesteia, potrivit csid.ro.

În cazul hipertensiunii primare, de care suferă majoritarea hipertensivilor, cauza nu este în totalitate cunoscută, dar se consideră că anumiţi factori pot creşte riscul acesteia. Aceşti factori de risc sunt:

- Anomaliile genetice moştenite sau dobândite

- Vârsta înaintată (peste 60 de ani)

- Istoricul familial de hipertensiune

- Clima foarte rece

- Rasa (populaţiile din Africa şi Asia de Sud sunt mai expuse riscului de hipertensiune)

- Obezitatea

- Sexul (hipertensiunea este mai frecventă la bărbaţi decât la femei)

- Sedentarismul

- Fumatul

- Consumul excesiv de alcool şi alimente sărate sau grase

- Stresul

- Diabetul

- Psoriazisul

- Sarcina

Hipertensiunea secundară se instalează de obicei în scurt timp şi prezintă simptome mai grave, ca urmare a cronicizării anumitor afecţiuni preexistente, precum:

- Boli renale

- Sindrom de apnee obstructivă în somn

- Malformaţii congenitale ale inimii

- Tulburări tiroidiene sau ale glandelor suprarenale

- Tumori endocrine

- De asemenea, hipertensiunea pulmonară secundară poate fi cauzată de anumite medicamente, consumul excesiv de alcool, pe termen lung, şi injectarea sau prizarea de droguri (cocaine, metamfetamină etc.).

Deşi hipertensiunea este specifică adulţilor, şi copiii se pot confrunta cu această problemă de sănătate, mai ales în contextul actual, al alimentaţiei de tip fast-food, al lipsei de mişcare şi al obezităţii infantile.

 Hipertensiunea arteriala, simptome

Boala nu are simptome specifice. Cei care suferă de HTA, mulți fără să știe acest fapt, observă salturile hipertensive sau creșteri bruște ale tensiunii arteriale. Acestea se pot manifesta prin cefalee, amețeli, zgomote în urechi (acufene) sau tulburări de vedere - "muște zburătoare" (fosfene), grețuri, stare de rău general.

- Dureri de cap

- Hemoragie nazală

- Dificultăţi de respiraţie

- Ameţeală

- Dureri în piept

- Tulburări de vedere (vedere înceţoşată sau dublă)

- Urină cu sânge

- Greaţă şi vărsături

- Palpitaţii

- Oboseală

- Înroşirea feţei

- Tulburări de somn

- Transpiraţie excesivă

- Iritabilitate

- Letargie

 Metode de tratament

Tratamentul în Hipertensiunea arterială (HTA)depinde de gravitatea bolii. Dacă este la debut, schimbarea stilului alimentar și exercițiile fizice o pot ține sub control, însă dacă este în forma avansată, necesită și tratament medicamentos.

- modificarea obiceiurilor alimentare

- renunțarea la fumat

- reducerea greutății corporale

- exercițiu fizic regulat

- tehnici de relaxare pentru reducerea stresului

- reducerea sării în alimentație la maxim 6 gr./zi(adică 2,5 gr. sodiu), practic realizandu-se prin următoarele reguli :

- nu adaugați sare la gătitul alimentelor sau alte condimente care au în compoziie sare

- nu puneți sare la masă în timp de mâncați

- evitați alimentele cu conținut crescut de sare (sodiu - atenție la conservanți)

- nu folosiți substituienti de sare decât cu avizul medicului

- evitați deshidratarea : beți suficiente lichide, aproximativ 2 litri / zi

- reducerea consumul de alcool sub 30 g etanol / zi (echivalent cu 500 ml bere, 250 ml vin, 60 ml tărie), dar nu zilnic, are efect benefic asupra valorilor tensionale și asupra progresiei aterosclerozei. Abstinența completă este mai puțin benefică, iar abuzul de alcool duce la creșterea marcată a dezvoltării aterosclerozei

- reducerea consumul de grăsimi animale

Există la ora actuală multe medicamente indicate în tratamentul hipertensiunii arteriale, alegerea schemei terapeutice este însă de competența medicului specialist. De menționat că, este de preferat asocierea mai multor medicamente în doze mici în locul monoterapiei, după un orar bine stabilit, pentru un control optim și constant al valorilor tensionale. Este necesar un control medical periodic pentru verificarea eficienței tratamentului și eventual, adaptarea acestuia că doze sau asocieri terapeutice.

Cum să te protejezi de Covid-19 dacă suferi de HTA

Consiliul pentru Hipertensiunea Arterială din cadrul ESC recomandă pacienților și medicilor să continue tratamentul antihipertensiv uzual, deoarece nu există date clinice sau dovezi științifice care să sugereze că medicamentele IECA și BRA ar trebui întrerupte din cauza infecției cu SARS-CoV-2.

De asemenea, pacienții cu HTA trebuie să respecte regulile de igienă, să evite locurile aglomerate, dacă este posibil să roage pe altcineva să le facă cumpărăturile și să raporteze medicului de familie orice simptom negativ.

Citește și: 

Cauze frecvente ale hipertensiunii arteriale

Tensiunea arterială în funcție de vârstă. Simptomele hipertensiunii și hipotensiunii

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net