Curăţenia de Paşte. Nouă trucuri simple ca să faci casa lună

Ultima actualizare:

    Dacă nu te-ai apucat încă de curăţenia generală, ar fi cazul să te grăbeşti
Dacă nu te-ai apucat încă de curăţenia generală, ar fi cazul să te grăbeşti

Odată cu venirea sărbătorilor de Paşte, locuinţa ta are nevoie de o curăţenie generală. Nu te speria! Dacă ştii cum să le organizezi, va fi floare la ureche! Iată mai jos 9 lucruri esenţiale de care ar trebui să ţii cont ca să ai casa curată lună!

1. Sortează hainele

Eliberarea spaţiului este primul lucru pe care trebuie să îl faci. Sortează hainele curate de cele murdare, aşază-le în dulapuri, în coşul cu rufe sau în maşina de spălat. Pe cele pe care nu le mai foloseşti, le poţi depozita în cutii sau le poţi dona celor nevoiaşi.

2. Spală geamurile

Ferestrele reprezintă partea cea mai expusă a casei tale. Privită din exterior, o fereastră poate spune multe lucruri despre oamenii din spatele ei. Spălatul geamurilor anunţă întotdeauna o curăţenie generală. Produse speciale care nu lasă urme sau pur şi simplu apă cu oţet, raclete performante sau hârtie de ziar sunt metodele pe care ar trebui să le cunoască orice gospodină.

3. Aspiră covoarele 

Aspiratorul reprezintă cea mai rapidă şi eficientă modalitate de curăţare a covorului şi a podelei. Aspirarea şi spălarea podelei reprezintă o ultimă etapă a curăţeniei. Ar fi fost ideal să le duci la o curăţătorie chimică, dar nu mai ai timp. Programările se fac din timp în perioada aceasta.

4. Spală aragazul şi cuptorul

Petele de pe aragaz ne dau mari bătăi de cap. Pentru a le putea curăţa mai uşor, înmoaie-le cu detergent de vase obişnuit şi lasă să acţioneze 15 minute. Poţi folosi o gamă variată de produse naturale  – îndepărtează cu zeamă de lămâie grăsimile şi curăţă petele de arsură cu bicarbonat de sodiu. Foloseşte şi sare fină amestecată cu câteva picături de oţet. 

5. Dezinfectează frigiderul

Înainte de a începe curăţarea frigiderului, acesta trebuie scos din priză şi eliberat de produsele alimentare. Apoi, înarmează-te cu o cârpă curată sau cu un burete de bucătărie şi treci la treabă. Pentru îndepărtarea mirosului neplăcut, a petelor şi resturilor de mâncare foloseşte oteţ sau zeamă de lămâie. 

6. Curăţă gresia de pe hol, din baie şi bucătărie

Gresia trebuie spălată şi curăţată constant, de cel puţin 3 ori pe săptămână. Nu uita zonele de pe lângă şi de sub calorifer, aragaz sau frigider dar şi colţurile. Poţi folosi o soluţie formată din oţet şi apă. Toarnă această soluţie într-o căldare şi cu ajutorul mopului spală bine întreaga suprafaţă. 

7. Îndepărtează murdăria de pe plăcile de faianţă

Plăcile de faianţă din baie se pătează cu calcar sau depuneri de piatră. Faianţa din bucătărie se murdăreşte cu pete de grăsime şi ulei. Prepară o pastă de curăţat amestecând zeama de lămâie cu bicarbonat de sodiu. Curăţă cu această soluţie plăcile de faianţă folosind partea abrazivă a unui burete. 

8. Atenţie la calcarul depus pe obiectele sanitare

Pentru îndepărtarea calcarului, a petelor de rugină şi piatră depuse pe suprafaţa obiectelor sanitare poţi folosi atât produse pe care le ai în cămară, cât şi produse din supermarket. Foloseşte oţetul de mere, zeama de lămâie, bicarbonatul de sodiu şi sarea grunjoasă. Freacă suprafeţele din fontă şi inox cu bureţi abrazivi. 

9. Şterge praful şi lustruieşte mobila 

Înainte de a curăţa propriu- zis obiectele de mobilier, acestea trebuie şterse de praf. Apoi, poţi opta pentru diferite produse destinate lemnului. Pentru a da luciu mobilei din lemn sau pal, foloseşte o bucăţică de vată pe care ai picurat câteva picături de ulei de măsline. 

Curăţenia ne face mai fericiţi şi mai sănătoşi

Pentru anumite persoane o activitate precum curăţatul mobilierului are efecte liniştitoare, asemănătoare meditaţiei. Chiar şi faptul că după o zi lungă şi stresantă de muncă te retragi într-un cămin curat, unde te simţi confortabil, este un motiv de bucurie. Iată care sunt principalele beneficii ale unei locuinţe curate: 

Curăţenia ne linişteşte şi ne dă o stare de confort. Îndepărtarea prafului, a murdăriei şi ordonarea spaţiului ajută la relaxare, în timp ce un spaţiu haotic provoacă o stare de anxietate. Câteva minute de sport uşor pentru braţe/picioare nu strică, ba chiar te menţin sănătos!

Conform unui studiu realizat de Universitatea din Indiana, curăţenia este importantă pentru sănătatea fizică şi psihică. Studiul a analizat starea de sănătate fizică a 998 de persoane cu vârste cuprinse între 49 şi 65 de ani, comparând nivelurile lor de activitate fizică şi curăţenia casei. Rezultatele au arătat că cei cu cele mai curate case au fost cei mai sănătoşi şi cei mai activi.

Când ai grijă de obiecte sau suprafeţe, durata lor de viaţă este mai mare, deci economiseşti bani. De exemplu, dacă nu îţi cureţi niciodată aragazul, devine aproape imposibil să mai arate bine după ce grăsimea s-a încrustat. Dacă îl speli după ce ai terminat de gătit, va arăta aproape ca nou.

Viaţa ta va fi mai puţin stresantă. Când petreci câte puţin timp menţinându-ţi casa curată, nu mai este nevoie să te mobilizezi curăţând ore bune mizeria depusă într-o perioadă lungă. 

Pentru cei creativi, o casă curată ajută la procesul de creaţie. Atunci când trebuie să te concentrezi, gândul îţi zboară rapid la ceea ce ai în jur. Nu-i de mirare că orice te poate distrage - precum o urmă de cafea pe parchet - îţi va reduce puterea de concentrare.

Ce produse găseşti  în magazine

  • Biocarpet –    10-14 lei 
  • Cif –     9-10 lei
  • Cilit Bang –     15-19 lei
  • Clin  –     6-8 lei
  • Domestos –     9-14 lei
  • Pronto –     14-18 lei
  • Triumf -    9-10 lei
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net