Cum scapi de părul de animale din casă

p19-acasa-1.-5col-shutterstock_1497222212.jpg

Atenţie! Toamna este sezonul de năpârlire

Oricât de mult îţi place curăţenia în casă, oricât de des aspiri, ştergi mobila, faci şmotru, e greu când ai un „locatar” blănos, cu patru lăbuţe, care lasă păr peste tot. Mai ales toamna, când este sezonul năpârlirii. Pentru a scăpa mai uşor de păr, ia în calcul următoarele sfaturi.

  • Aspiratorul e cel mai bun prieten al tău. Când ai un animal în casă, aspiră temeinic covoarele, canapeaua şi fiecare colţişor de pardoseală. După ce ai aspirat covoarele, foloseşte o perie aspră, uşor umezită, ca să aduni părul rămas.
  • Mai eficient este să ţii tot timpul o cuvertură peste canapea şi peste fotolii, pe care să o scuturi şi să o speli periodic.
  • Pentru mochetă, poţi folosi bicarbonat de sodiu, care ajută la desprinderea mai uşoară a firelor de păr. Presară-l peste tot, lasă-l să acţioneze câteva minute, apoi aspiră.

  • Pentru canapea şi fotolii foloseşte o pereche de mănuşi de cauciuc. Umezeşte-le şi treci apoi cu mâna peste tapiţerie. Cauciucul atrage firele de păr. De asemenea, mai poţi folosi role pentru haine sau chiar o bandă de scoci. 
  • Limitează accesul animalului doar la o zonă din casă. Nu-l lăsa în toate camerele, în special în dormitor. De asemenea, dezo-bişnuieşte-l să se urce cu tine în pat sau pe canapea. Dacă vezi că îi place mult într-un anumit fotoliu, „donează-i-l” lui. Pune-i acolo o păturică, pentru a nu se jerpeli dizgraţios.
  • E bine să cumperi o maşină de spălat cu program pentru eliminarea părului de animale.
  • Acordă atenţie igienei animalului! Nu înseamnă să-l speli mai des, ci doar să-l periezi zilnic. Multe dintre firele de păr care stau să cadă vor rămâne în perie.

  • Pentru a reduce căderea părului, îi poţi da animăluţului tău suplimente pe bază de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi 6, vitamina A sau zinc. Partea proastă e că, la scurt timp după oprirea „tratamentului” năpârlirea reapare.

«E nevoie să le schimbaţi dieta»

Odată cu schimbarea sezonului, nu doar oamenii au nevoie să-şi modifice stilul alimentar, ci şi animalele. 

Potrivit instructorului de dresaj canin Mihai Nae, animalele au nevoie de un aport de proteine şi de carbohidraţi, fiind necesar să mărim treptat porţiile de mâncare.  

p49-acasa-5.-1col-cap-.jpg

Mihai Nae, instructor dresaj canin

De asemenea, specialistul spune că o rasă care nu e rezistentă la temperaturile scăzute poate avea inclusiv derapaje de comportament din cauza frigului, animalele pot deveni uşor agresive, să aibă stări de nelinişte sau chiar să înceapă să distrugă prin casă. 

„Dacă vara am avut grijă să nu le lipsească apa proaspătă şi să fie tunse, toamna şi iarna e bine să uităm de coaforul canin. Animalele trebuie scoase afară ca şi până acum, chiar dacă zilele devin mai mohorâte, e frig şi ploaie. Trebuie să-şi consume energia, altfel se frustrează”, atrage atenţia Mihai Nae.

 

Ei sunt printre cei mai frumoși câini din România

Cel mai important concurs național canin organizat de Asociația Chinologică Română, care se ține anual în România, și-a desemnat câștigătorii. Aky, un Bulmastif în vârstă de numai 10 luni și 65 kg a reușit să învingă orice adversar, ieșind campion junior România 2019. Același rezultat a fost obținut și de Honey si Primus (10 luni), care au ieșit campioni la clasa junior. De altfel, cei doi sunt pui ai campionului cane corso Uranus Nobile Corso, cel care s-a situat în top 10 cei mai frumoși câini din lume la Mister Universe. ”Încă un campion ce ne dă speranțe mari este și Sultan, un pui de Ciobănesc German, născut în școala mea de dresaj și format de mine. Acesta s-a situat în permanență pe locul 1”, spune Mihai Nae.

caini.jpg

Aky și Sultan
Aky și Sultan, doi câini campioni
Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1