Cum să începi o mică afacere de succes

Ultima actualizare:

    foto: pexels.com
foto: pexels.com

Ești o persoană activă, ai pus ceva bani de-o parte și te-ai săturat de munca la birou? De ce n-ai începe să lucrezi pe cont propriu? Startup-urile sunt noua modă în materie de afaceri. Unele au succes, altele nu. Important este să începi de undeva și să îți testezi calitățile în lumea business-ului.

Caută ideea, testeaz-o și apoi pune-o în practică

Totul începe de la o idee. Mai întâi, trebuie să găsești nișa care ți se potrivește cel mai bine și să ai cunoștințele necesare pentru a te descurca în domeniul în care îți dorești să activezi. Trebuie să te întrebi dacă produsul tău va fi competitiv, dacă va avea căutare și dacă se va vinde. Testează-l mai întâi pe apropiați, apoi pe apropiații apropiaților și lansează-l doar după ce ești convins că are șanse de succes.

Dacă nu știi exact încotro s-o apuci, poți pune în practică ideile altora și să apelezi la o afacere în sistem franciză. Costurile sunt destul de mari: pornesc de la 3.000 de euro și pot ajunge chiar și la 500.000 de euro. Vei avea însă siguranța că afacerea este una deja testată și de succes, că cineva te va sprijini cu know-how-ul, iar șansele de reușită sunt destul de mari. Potrivit studiilor, în 2018, piața francizelor a oferit peste 400 de modele de afaceri, a atins valoarea de 3,3 miliarde de euro, iar rata eșecului a fost foarte redusă (aproximativ 7% dintre firme s-au închis).

Pregătește-te de multe ore de muncă

Ai găsit ideea de care să te ții, ți-ai deschis firma, dar greul abia începe. Dacă fostul tău șef ți se părea cea mai enervantă persoană din lume, acum tu vei fi cel care va pune presiunea. Și o vei face înzecit. Vei avea multe bătăi de cap, vei munci cu siguranță mai mult de opt ore pe zi și este foarte probabil ca pentru o lungă perioadă să îți iei adio de la weekend-uri și vacanțe. Trebuie să ții cont de absolut tot, de la simpla etichetare a produselor și până la rezolvarea problemelor contractuale ale angajaților. Vei deveni expert în mai multe domenii, de la contabilitate, până la marketing. Pentru ca mica ta afacere să aibă succes, va trebui să-ți investești toată energia în ea.

Trebuie să fii extrem de bine organizat, să știi exact de ce bani ai nevoie la început, să estimezi cât mai bine timpul de recuperare al investiției și să începi să faci profit cât mai repede. Extrem de important este să te ții de planul de afaceri inițial, dar să te poți adapta din mers la ceea ce apare pe parcurs. Ține cont și de competiție. Exceptând situația în care ești un inventator, afacerea ta va avea parte de o concurență acerbă. Vei fi nevoit să găsești soluțiile potrivite pentru a ieși în evidență și a-i convinge pe clienți să cumpere de la tine, nu de la alții.

După cum vezi, nu îți va fi ușor să devii propriul tău șef, dar satisfacțiile vor fi cu siguranță mari. Începuturile sunt întotdeauna frumoase, chiar dacă uneori pot părea foarte anevoioase. Important este să încerci și să faci ceea ce îți place. 

image
image
image
image
image
image
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net