Cum să dezinfectezi locuința eficient și rapid

Ultima actualizare:

    Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Virusurile și bacteriile pot rămâne suspendate în aer sau pe suprafețe de la câteva ore până la câteva zile. De aceea, este esențial să știi să dezinfectezi corect locuința, pentru a preveni răspândirea virusurilor și infectarea membrilor familiei. Dezinfectarea eficientă a casei este și mai importantă dacă locuiești cu un copil mic sau cu persoane în vârstă.

Folosește un aparat cu lampă bactericidă

Sterilizarea cu filtre UV-C produse artificial a fost folosită cu succes, de decenii, pentru eliminarea bacteriilor și virusurilor. Aceste filtre pot distruge microorganisme precum bacteriile, virusurile și alți agenți patogeni – ca E. coli, stafilococi, virusuri gripale, noul coronavirus etc. – sau pot preveni înmulțirea acestora, fiind o alternativă lipsită de toxicitate la alte metode de dezinfectare, precum cea cu clor. Tehnica are diverse aplicații, precum dezinfectarea spitalelor, a instalațiilor de epurare a apelor uzate, a laboratoarelor, a aparatelor de aer condiționat, a acvariilor, piscinelor ori în diverse etape ale prelucrării alimentelor și băuturilor. În prezent, există aparate de sterilizare cu lampa UV bactericidă și pentru uz casnic. Trebuie însă să respecți cu strictețe indicațiile de folosire puse la dispoziție de producător. Utilizarea lor permite protejarea sănătății prin dezinfectarea apei, a aerului și a suprafețelor și prevenirea contaminării.

Spală rufele la minimum 60 de grade Celsius

Este recomandat să speli rufele mai des în cazul unor infecții virale sau bacteriene, așa cum este cea produsă de noul coronavirus sau de mai comunele virusuri gripale, dar și de E. coli. Prioritate au lenjeriile de pat și prosoapele. Nu scutura lenjeria atunci când o scoți de pe pat și spal-o măcar o dată pe săptămână, la o temperatură de cel puțin 60 de grade Celsius. Prosoapele se spală la aceeași temperatură, după maximum trei folosiri. Nu ezita să speli mai des și hainele pe care le porți în timpul zilei. Poți îmbunătăți procesul de spălare prin adăugarea unui dezinfectant ecologic, precum percarbonatul de sodiu, pe care îl poți folosi inclusiv pentru hainele bebelușilor cu pielea sensibilă. În mod evident, hainele unei persoane bolnave trebuie să fie spălate separat.

Curăță obiectele folosite foarte frecvent

Pentru că virusurile și bacteriile rămân cel puțin câteva ore pe suprafețe, elimină riscul de propagare prin dezinfectarea zonelor folosite în mod frecvent: mânere – de la uși, dulapuri, cuptor cu microunde, frigider etc. –, întrerupătoare, robinete, butonul toaletei, tastaturi, telefoane mobile și fixe, telecomandă etc. 

Dezinfectează bucătăria și baia 

Atunci când faci curățenie, trebuie să depui eforturi suplimentare în camerele frecventate de toți membrii casei. În baie, trebuie să dezinfectezi minuțios toaleta, dușul, robinetele, chiuveta. În bucătărie, trebuie să fii la fel de atentă cu dezinfectarea suprafeței de lucru și a celor unde de obicei pui sacoșele cu cumpărături. 

Dacă nu ai o mașină de spălat vase, dar unul dintre membrii familiei este bolnav, dezinfectează vasele în apă cu puțin înălbitor (0,1%) timp de 15 minute, clătește-le, apoi spală-le cu detergent normal și clătește-le din nou.

Nu folosi aspiratorul

Dacă o persoană din casă este bolnavă, este recomandat să nu folosești aspiratorul pentru curățarea podelelor. Aspiratorul nu va face altceva decât să răspândească în aer particulele virale. Pentru a curăța podelele folosește un mop și o soluție cu clor. 

Nu uita să aerisești locuința. O casă bine aerisită este una mai sănătoasă. Este foarte important să lași ferestrele deschise timp de cel puțin zece minute, de minimum două ori pe zi, poate și mai des, mai ales dacă vreunul dintre membrii familiei a fost bolnav. Aerul de afară va contribui la curățarea naturală a interiorului. În această perioadă, mai ales în zilele caniculare, aerisește dimineața foarte devreme și seara după ce apune soarele, pentru a opri căldura să pătrundă în casă. De asemenea, dacă locuiești într-o zonă urbană aglomerată, evită să deschizi ferestrele ziua, în perioadele de poluare exterioară maximă. 

image
image
image
image
image
image
pensionar jpg
bebelus jpg
istoria otopeni jpg
lumnare aprinsa slujba de inviere biserica jpeg
echinoctiul 2019 primavara jpeg
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net