Cum să ai un copil fericit indiferent de vremuri, limitări și griji

copil_1.jpg

Foto unsplash.com

Ultima perioadă, petrecută de mulți dintre noi „între patru pereți” și „cutii de beton”, cu munca de acasă, cursurile online ale copilului, rezervele de alimente din congelator și cămară, izolarea socială, măsurile sporite de igienă, cutiile de măști de protecție de unică folosință ne-a determinat pe majoritatea să ne reconsiderăm lista de priorități.

Cei mai mulți dintre părinți au avut de-a face cu una dintre cele mai grele provocări. Chiar dacă situația nu a fost nici pe departe ușoară, aceștia au fost „obligați” să fie bine pentru ca puii lor să nu resimtă lunile de stat acasă ca pe o corvoadă.

Cu toate acestea, pentru că niciodată nu este suficient, venim cu câteva sugestii pentru a spori starea de fericire a copilului tău. Până la urmă, acesta este și obiectivul principal al oricărui părinte: să-și vadă copilul zâmbind, plin de energie și poftă de viață.

Mai multă natură

natura.jpg

Sursă foto: unsplash.com

Copiii iubesc mișcarea în natură, indiferent de vârstă sau temperament și apreciază „verdele” în general și aerul curat. Beneficiile asupra stării emoționale și fizice sunt de necontestat. În acest sens, tot mai multe grădinițe și școli din Occident și, izolat, din România pun în practică un nou concept de învățare în natură, prin exploatarea mediului înconjurător, confruntarea celor mici cu situații de viață reală cum ar fi orientarea în spațiu, dezvoltarea spiritului de echipă, creșterea imunității prin expunerea la vreme neprietenoasă (ploi, ninsoare, temperaturi scăzute, sol umed). 

Dacă locuiești într-o metropolă, poți încerca să-l înscrii la o astfel de școală, însă, dincolo de această formă de educație, într-un mediu controlat, îi poți oferi mult mai mult. O idee ar fi cumpărarea unui loc al vostru la țară, mai ales dacă și bunicii sunt orășeni. Așadar, găsește o casa de vanzare căreia să îi aduci îmbunătățiri, pe care să o transformi într-un mic paradis. 

În mediul online vei găsi agregatoare ale celor mai bune oferte, iar investiția merită, cu siguranță. Ideal ar fi să te orientezi către un loc din apropierea orașului, pentru a putea evada cât mai ușor la final de săptămână. Astfel, copilul se va putea bucura în voie de natură, iar „Amintirile din copilărie” ale lui Creangă, cu urcarea în cireș, joaca în curte, îngrijirea unor animăluțe nu i se vor părea desprinse doar din cărți.

Mai multă joacă

Oricât ar fi de multă, tot nu e suficientă. Joaca este pentru orice copil, inclusiv al tău, modul de a fi, raportarea la viață, la sine și la alteritate. Simulând situații de tipul „ca și când”, cel mic învață ceea ce nu îi va preda nimeni: cum să fie fericit. Nu încerca să te ghidezi după principiul „întâi temele, apoi joaca”, căci este unul eronat. Psihoterapeutul american Lawrence Cohen, autorul cărții „Playful Parenting (Rețete de jocuri: De ce și cum să te joci cu copilul tău)” crede că jocul îi dă copilului un sentiment de conexiune cu tine care îi crește dorința de a coopera, o premisă care nu mai are nevoie de vreo demonstrație. 

Așa că, oricând micuțul tău te invită să vă dați în leagăn, să construiți un robot din piese lego sau să faceți împreună un puzzle, nu spune nu. E drept, nu e ușor să părăsești lumea adulților și să intri în cea a năzdrăvanului tău, dar, numai așa te vei conecta total cu cel mic. Poți fi obosită, poți să nu ai dispoziția necesară, să ai griji de om mare, dar copilul tău nu are cum să înțeleagă. Copiii interpretează refuzul părinților ca pe un refuz de a intra în lumea lor și poate chiar pe o certitudine că nu sunt iubiți, că celor din jur nu le pasă de nevoile lor. În plus, prin joc, copilul tău îți poate dezvălui multe secrete, sub convenția unui simplu joc de tipul „Adevăr sau provocare”. Așa că joacă-te cât mai mult cu puiul tău, vă va prinde bine amândurora. 

Chiar dacă nu au grija banilor și nu sunt stresați cu îndatoririle pe care le presupune un loc de muncă, nici copiii nu au o viață mereu simplă. Conectarea la natură, atenția noastră, joaca - toate îl vor ajuta pe puiul tău să fie unul cu adevărat fericit.

 

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1