Cum poți face cald în casă fără centrală sau termoficare

Ultima actualizare:

    Cum poți face cald în casă fără centrală sau termoficarefoto: Shutterstock
Cum poți face cald în casă fără centrală sau termoficarefoto: Shutterstock

Iarna se apropie tot mai repede, iar nopțile au devenit deja friguroase. Dacă nu ai o centrală termică și caloriferele sunt reci până când se va da drumul agentului termic, poți face două lucruri: tremuri de frig și mai iei o haină pe tine sau alegi o soluție alternativă de încălzire, cu aparate electrice.

În condițiile în care termoficarea în orașe precum București are un mare semn de incertitudine, dat fiind falimentul unor regii precum RADET, nici centrala termică nu se mai poate instala, deoarece perioada în care se aprobă debranșările s-a terminat la 15 august. Soluții sunt multe, fiecare având avantaje și dezavantaje. Un aspect comun al tuturor aparatelor electrice de încălzire e că trebuie să ai o rețea electrică bine pusă la punct, deoarece majoritatea aparatelor necesită puteri mari.

Caloriferul electric

Caloriferele electrice sunt, de fapt, radiatoare cu ulei. Rezistența electrică încălzește uleiul, iar acesta disipă căldura în cameră. Un calorifer electric are, însă, inerție. Asta înseamnă că se va încălzi mai greu, după ce a fost pus în funcțiune, dar, odată ce uleiul a ajuns la temperatura nominală, caloriferul necesită mai puțin curent pentru a menține temperatura setată. De asemenea, caloriferul se va menține cald o bună perioadă de timp, chiar dacă a fost scos din priză.

Caloriferele electrice cu ulei au un număr variabil de elemente, fiind surse punctuale de căldură. Sunt foarte sigure, majoritatea aparatelor având protecție la supraîncălzire sau răsturnare. Dezavantajul este că sunt foarte grele, chiar dacă au roți pentru a putea fi deplasate dintr-o cameră în alta.

Convectorul electric

Un convector se aseamănă foarte mult, ca principiu de funcționare, cu un calorifer clasic, deoarece ridică aerul cald spre tavan. De altfel, există convectoare de podea și convectoare care se amplasează pe perete. Ca design, sunt mult mai atrăgătoare comparativ cu caloriferele electrice, având o plajă variată de putere, potrivită pentru diferitele dimensiuni ale camerelor. Așa cum spuneam, un convector electric poate încălzi o cameră prin convecție, adică prin mișcarea curentului de aer de jos în sus, fără să fie nevoie de un calorifer.

Procesul prin care convectoarele electrice asigură încălzirea este destul de lent, mai ales în cazul camerelor înalte, unde aerul cald va sta în partea de sus. Dar aceste aparate au și o serie de avantaje. În primul rând, spre deosebire de caloriferele electrice, nu se încălzesc foarte tare la suprafață, neexistând riscul ca cei mici să atingă din greșeală o suprafață fierbinte. În al doilea rând, un convector nu va usca aerul din cameră. Și, nu în ultimul rând, designul unui convector poate fi ușor integrat, acestea având o paletă mai bogată de forme și culori.

Radiatorul cu halogen

Radiatoarele cu halogen au o mare diferență, comparativ cu alte aparate de încălzire. Acestea nu încălzesc aerul, ci direct persoana sau corpul spre care sunt îndreptate. Principiul de funcționare este cel al radiației infraroșii.

Sunt portabile și ușor de deplasat în cameră, încălzirea este aproape instantanee, dar dezavantajul este că, la un moment dat, vei vrea să îl oprești sau să te dai din direcția lui, deoarece vei simți că te încălzești prea tare. Din păcate, în momentul în care ai oprit un astfel de radiator cu halogen, vei constata că aerul din cameră este la fel de rece.

Aeroterme

O aerotermă poate fi una dintre cele mai simple și mai ieftine modalități de a încălzi o cameră în zilele friguroase. Aerotermele au o rezistență electrică, cu rol de încălzire a aerului și un ventilator. Din acest punct de vedere, le putem asemăna cu un uscător de păr supradimensionat.

Avantajele unei aeroterme sunt numeroase: sunt ieftine, ușoare și portabile. În plus, pot încălzi o cameră întreagă, asigurând o circulație mult mai rapidă a aerului cald. Majoritatea aerotermelor au mai multe trepte de încălzire, termostate, pentru a controla mai bine temperatura dorită și posibilitatea de a ajusta puterea sau direcția fluxului de aer. Modelele mai scumpe au și protecție la supraîncălzire, înclinare sau răsturnare, precum și filtre de praf sau telecomandă.

Din păcate, aerotermele au și o serie de dezavantaje mari. În primul rând, circulația rapidă a aerului va însemna că la fel de mult va circula și praful. Iar zgomotul ventilatorului poate deranja, chiar și la modelele cu funcționare silențioasă. Apoi, acestea usucă aerul din cameră.

Panouri radiante

Panourile radiante sunt variante mai avansate ale radiatoarelor cu halogen. Funcționează tot pe principiul radiației infraroșii, încălzind obiectele din fața lor. Spre deosebire de radiatoare, panourile pot cuprinde toată camera. Panourile radiante sunt ceva mai pretențioase, în sensul că trebuie montate de un specialist, într-un loc liber, pe perete. De asemenea, prețul lor este mai mare, comparativ cu celelalte aparate electrice de încălzire. Un alt mare dezavantaj e că te poți arde dacă le atingi suprafața din greșeală. Tocmai de aceea, există modele care se montează pe tavan.

Panourile au și multe avantaje. În primul rând, au o durată de viață de peste 20 de ani. Neavând părți mobile sau ventilatoare, nu vor ridica praful din cameră. Designul lor este variat și plăcut, unele modele având suprafețe vitrate sau ceramice, altele fiind asemănătoare unor tablouri.

image
image
image
image
image
image
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net