Cum aranjezi paharele și tacâmurile la masă. Reguli de aur pe care trebuie să le urmezi

hendi_-_click.jpg

Sursă foto: Pexels.com
Citeste tot despre: 

Într-o lume în continuă mișcare, mulți dintre noi au uitat că masa nu este doar despre potolirea foamei, ci poate fi un moment care să ne facă să ne simțim mai bine și să ne relaxeze.

Și chiar dacă în timpul săptămânii nu rămâne prea mult timp liber pentru a aranja frumos masa înainte să iei cina, poți face acest lucru în zilele de weekend, atunci când îți poți impresiona familia și prietenii veniți în vizită cu un decor plăcut, nu neapărat formal, dar unul în care toată lumea să se simtă bine și în care conversația să curgă natural.

Așadar, surprinde-ți cunoștințele cu un aranjament ca la carte următoarea dată când vin în vizită. Pentru asta nu vei avea nevoie de cel mai fin porțelan sau de pahare din cristal, însă calitatea veselei este una importantă și un amănunt observat de toți cei prezenți la masă. Înlocuiește, așadar, vesela veche și ciobită, cu produse de calitate, pe care le poți asorta cu tonurile cromatice din bucătărie.

La o simplă căutare pe internet, vei fi probabil descurajată de numărul mare de tacâmuri, farfurii și pahare pe care trebuie să le folosești. Însă aranjatul mesei ține și de ocazia în sine. Pentru o cină de weekend relaxantă, alături de prieteni apropiați, poți alege unul informal, lăsând aranjamentele formale pentru petreceri aniversare în familie.

Iată, așadar, care sunt cele trei tipuri de aranjamente de masă la care poți recurge, în funcție de ocazie:

1. Aranjamentul de bază

Perfect pentru cinele obișnuite sau un prânz în weekend, acest tip de aranjament este ușor de realizat și nu implică multe elemente. Vei avea nevoie de un suport pentru farfurii - textil, din bambus sau orice alt material, o farfurie, un pahar pentru apă, furculițe, cuțite, linguri și, dacă crezi că este cazul, șervete.

Cum realizezi aranjamentul de bază:

 • Suportul de farfurii se așează pe masă, iar în centrul acestuia se plasează farfuria;
 • Șervetul, dacă optezi pentru unul, va sta în stânga farfuriei;
 • Peste șervet se va așeza furculița;
 • În dreapta farfuriei se plasează cuțitul, cu lama îndreptată spre farfurie;
 • Lingura trebuie așezată lângă cuțit, la dreapta acestuia;  
 • Paharul de apă se pune deasupra farfuriei, în partea dreaptă, în dreptul orei 1.

2. Aranjamentul informal

Aranjamentul informal este potrivit atunci când îți inviți familia sau prietenii la cină și servești mai multe feluri de mâncare. Este tipul de aranjament pe care îl întâlnești și în cele mai multe dintre restaurante.

De obicei în cadrul acestor mese se servesc patru feluri de mâncare: supă, antreu, fel principal și desert. Tocmai de aceea, implică și folosirea mai multor tacâmuri și veselă.

Vei avea nevoie, per invitat, de: farfurie pentru fel principal, una pentru salată, un bol de supă, furculiță, cuțit, lingură, pahar pentru apă și pahar pentru vin. Pentru un astfel de aranjament vei avea nevoie și de șervet.

Cum realizezi aranjamentul informal:

 • În cadrul acestui aranjament se începe tot cu suportul de farfurii, pe care vor sta și tacâmurile, și paharele;
 • Prima pe suport se așează farfuria pentru felul principal și peste aceasta cea pentru salată. Deasupra lor va sta bolul pentru supă;
 • Șervetul se așează în stânga farfuriei și peste el vei plasa furculița;
 • În partea dreaptă a farfuriei se plasează cuțitul și lingura;
 • Deasupra cuțitului va sta paharul de apă, iar în dreapta paharului de apă, puțin mai sus decât acesta, vei plasa paharul pentru vin.

3.Aranjamentul formal

Aranjamentele formale sunt rezervate mai ales ocaziilor speciale: petreceri în familie sau aniversări importante, de exemplu.

Un aranjament floral începe cu o față de masă imaculată și călcată. Pentru că este un aranjament rezervat cinelor elaborate, vei avea nevoie și de multe tacâmuri și veselă: farfurie suport, farfurie pentru felul principal, bol pentru supă, farfurie pentru salată, farfurie pentru pâine, șervete, furculițe pentru salată, dar și pentru felul principal, cuțit, lingură, cuțit pentru unt, lingură pentru desert și pahar de apă și vin.

Cum realizezi aranjamentul formal:

 • Primele care se plasează sunt farfuriile suport, peste care se va pune bolul pentru supă;
 • Farfuria pentru pâine va fi așezată în partea stângă, deasupra farfuriei suport;
 • Șervetul se plasează în stânga farfuriei suport;
 • Peste șervet se așează furculița pentru felul principal și cea pentru salată, cea pentru felul principal fiind plasată prima, lângă farfurie;
 • În partea dreaptă se așează cuțitul și lingura;
 • Cuțitul pentru unt se așează orizontal, deasupra farfuriei de pâine, cu lama în jos;
 • Paharul de apă se plasează deasupra cuțitului;
 • Paharul de vin alb se plasează în dreapta paharului de apă, cu un centimetru mai jos;
 • Paharul de vin roșu se va plasa tot la drepta celui de apă, însă deasupra celui de vin alb.

Aici poți găsi o mulțime de poze cu aranjamente de masă, de toate felurile, de unde te poți inspira.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1