Ce să faci să nu te «topeşti» la 35 de grade

Ultima actualizare:

Nici n-a venit bine vara în calendar că deja murim de cald. Azi, un val de aer fierbinte din nordul Africii ne va aduce temperaturi caniculare, de 35 de grade în sudul ţării, dar şi furtuni violente.

Termometrele au indicat 34 de grade la Bucureşti şi Calafat (sudul Olteniei), ieri la orele prânzului. Însă, pentru astăzi, 13 iunie, meteorologii ANM au prognozat peste 35 de grade Celsius şi creşterea îngrijorătoare a gradului de confort termic la 79-80 de unităţi. În plus, nopţile au devenit tot mai călduroase şi se apropie de valoarea de 20 de grade, ca la Tropice. ”Valul de căldură pătrunde în ţara noastră din nordul Africii. Într-adevăr, temperaturile sunt mult mai ridicate decât ar fi firesc la această dată, dar au mai fost şi în alţi ani zile de iunie cu 36 de grade Celsius”, ne-a explicat Dinu Mărăşoiu, meteorolog ANM. Pentru ziua de miercu-ri, 13 iunie, meteorologii prognozează 35 de grade la Bucureşti şi între 29 şi 32 de grade în celelalte regiuni. 

Specialiştii vă sfătuiesc ce să faceţi ca să rezistaţi mai uşor pe caniculă:

  • Alimentaţia. Mâncaţi puţin şi des, evitaţi proteinele şi consumaţi hrană picantă pentru a stimula metabolismul, circulaţia şi transpiraţia (n.r. care are un rol important în răcirea corpului).
  • Ceai. Cel mai sănătos efect de răcire a corpului îl are ceaiul de crizanteme. Beţi două ceşti pe zi şi evitaţi pe cât posibil băuturile acidulate, dulciurile şi alcoolul.
  • Răcirea. Folosiţi pansamente răcoritoare (conţin un gel special, se păstrează în congelator şi se găsesc în farmacii), aplicându-le direct pe piele pentru a vă răcori pe termen mai lung.
  • Fără vicii. Pe caniculă este recomandat să reduceţi la maximum consumul de tutun şi de cafea, pentru că ridică tensiunea şi pulsul şi accelerează activitatea creierului pe timpul nopţii.
  • Haine de bumbac. Nu ieşiţi din casă fără ochelari de soare şi îmbrăcaţi-vă cu haine din bumbac, largi şi de culori deschise. Evitaţi nylon şi materiale din poliester. 
  • Opriţi electronicele. Ştiaţi că aparatele electrice cresc temperatura ambientală cu 1,5 grade Cel-sius? Scoateţi din priză toate gadgeturile!
  • Hidratarea. Beţi apă des, nu aşteptaţi să vi se facă sete. Evitaţi sucurile acidulate şi înlocuiţi-le cu fructe zemoase sau castraveţi răcoritori.
  • Bronzarea. Evitaţi să staţi la soare între 10:00 şi 14:00. Atunci nivelul de radiaţii ultraviolete atinge vârful. Se recomandă să staţi la plajă între 7:00 şi 9:30 sau între 19:30 şi 20:30. 
  • Unde să te ascunzi. Dacă vă prinde canicula pe străzi, adăpostiţi-vă în mall-uri, supermarketuri sau restaurante cu aer condiţionat. Vă reveniţi la normal în mai puţin de 30 de minute!
  • Somnul. Nu ezitaţi să ţineţi 15-20 de minute cearşaful în congelator înainte să vă puneţi la somn. Puteţi strecura sub pernă o pungă de legume congelate! Aşa scăpaţi de insomnii!

Totodată, meteorologii ANM au emis şi o informare de instabilitate atmosferică accentuată în Maramureş, nordul Moldovei, local în Transilvania, Crişana, Banat, Apuseni. În aceste zone vor fi ploi în averse şi descărcări electrice, până miercuri la ora 14.00. Din acest motiv, în zilele următoare, temperaturile vor coborî uşor, dar tot vor fi mai mari decât ar fi normal la această dată. De pildă, la Bucureşti, de la 35 de grade, în weekend vor fi 28-30 de grade.

Click! spune

Cea mai călduroasă zi de iunie din ultimii 80 de ani a fost în anul 1938, când s-a înregistrat o temperatură de 42 de grade, la staţia Oraviţa, judeţul Caraş-Severin.

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net