Aspecte importante care privesc protecția ta și a întregii familii pe timpul pandemiei de Covid-19

dezinfectant.jpg

Sursa foto: pexels.com

Nimeni nu este vreodată pregătit din timp pentru ceea ce presupune o pandemie sau o situație de urgență, așa că evenimentele prin care trece întreaga lume în această perioadă reprezintă ceva cu totul necunoscut.

Cel mai important lucru este să fii la curent cu tot ceea ce se întâmplă și să te poți organiza în așa fel încât să îți protejezi întreaga familie. Fie că este vorba de cumpărături sau de îngrijirea copiilor și a bătrânilor, trebuie să adopți câteva măsuri importante. Iată care sunt acestea!

Protecția la cumpărături

Singurele ieșiri acceptate de autorități, în urma ordonanțelor militare adoptate, sunt cele esențiale, iar la acest capitol intră și cumpărăturile. Deoarece în aceste momente te expui mediului înconjurător și, inevitabil, oamenilor din jur, este esențial să te protejezi. Protecția implică purtarea măștii și a mănușilor. Dacă acestea nu se găsesc la farmacii sau drogherii, încearcă să găsești mănuși de unică folosință precum cele pe care le primești în pachetele de vopsea de păr. Când protecția mâinilor este imposibilă, asigură-te că ai la tine geluri dezinfectante sau alte substanțe cu cel puțin 60% alcool în compoziție.

De asemenea, asigură-te că ai mereu acasă săpun pentru a te curăța potrivit recomandărilor, după fiecare ieșire. Dacă observi că în magazine stocurile de săpun sunt tot mai sărăcăcioase, poți să apelezi la retete sapun de casa. În această perioadă este important ca toți oamenii să fie cât mai autonomi cu putință. 

Sprijinirea bătrânilor

Dacă, până acum, rudele tale mai în vârstă încercau să se descurce singure cât mai mult și refuzau ajutorul, acum este momentul să insiști să le ajuți. Bătrânii fac parte din categoria de risc, iar dacă au și alte afecțiuni, viața lor este pusă în pericol de fiecare dată când ies la cumpărături. Fie că este vorba de produse alimentare sau de medicamente, trebuie să-i contactezi pe cei pe care îi poți ajuta și să te ocupi tu de aceste cumpărături. Încearcă, de asemenea, să nu intri în contact direct cu ei și să păstrezi o distanță cât mai mare față de aceștia. Organizația Mondială a Sănătății recomandă cel puțin un metru, însă poți lăsa cumpărăturile la ușa celor în vârstă și să te îndepărtezi înainte ca aceștia să deschidă ușa.

Un alt lucru important prin care îi poți ajuta pe bătrâni este să xeroxezi mai multe foi cu declarația pe proprie răspundere necesară la orice ieșire din casă. Aceștia au mai puține posibilități de a face rost de aceste hârtii importante, iar scrierea lor de mână poate fi aproape imposibilă pentru cei care au diferite probleme de sănătate.

Grija pentru sănătatea mintală

Starea de urgență și regulile acesteia pot fi adevărate șocuri, în special în cazul copiilor. Aceștia înțeleg mai greu motivele pentru care nu se pot întoarce la grădiniță, în parc sau în grupurile de joacă alături de prietenii lor. Pentru ca această perioadă să fie depășită în siguranță și fără prea mult stres, trebuie să păstrezi o stare de normalitate acasă și să fii cât mai transparent cu cei mici. Adolescenții, de asemenea, trebuie să înțeleagă că nu se află în vacanță și distanțarea socială nu reprezintă o scuză pentru a petrece ore întregi pe rețelele de socializare.

Ca părinte, trebuie să faci tot posibilul pentru a-i menține pe copii distrați, dar și implicați în cursuri online și teme. Cu cei mai mari poți avea discuții deschise și îi poți ajuta să învețe pentru examenele importante precum bacalaureatul, iar cei mici trebuie să continue să se joace și să învețe lucruri noi în fiecare zi. Aceste sarcini pot fi îndeplinite doar dacă ei au la dispoziție cărțile, manualele și ustensilele necesare. Este de datoria părinților să se intereseze în legătură cu nevoile copiilor și cum pot face tot posibilul pentru ca aceștia să nu rămână în urmă pe niciun plan.

mama_si_copil.jpg

mama copil laptop
Sursa foto: pexels.com

Măsurile impuse de autorități trebuie respectate, dar, în același timp, datoria fiecăruia este de a-și ajuta comunitatea și familia. Fă tot ceea ce-ți stă în putere pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie și pentru a-i face fericiți pe copii. Stresul acumulat în această perioadă este mai greu de ignorat când nu ai suficiente activități la dispoziție, însă trebuie să-ți pui creativitatea la bătaie.

 

 

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1