Aşa mergi în siguranţă pe gheaţă şi pe zăpadă

Ultima actualizare:

    Ninsorile le dau de furcă nu doar şoferilor, ci şi pietonilorfoto: Click!
Ninsorile le dau de furcă nu doar şoferilor, ci şi pietonilorfoto: Click!

Odată cu ninsoarea, se înmulţeşte şi numărul celor care se prezintă la spital cu fracturi din cauza căzăturilor. Însă poţi evita aceste accidente dacă ştii cum să mergi pe gheaţă şi pe zăpadă şi dacă ştii cum să cazi “corect”. Jurnaliştii publicaţiei time.com ne dau câteva sfaturi de care ar trebui să ţinem cont ca să nu îngroşăm numărul pacienţilor de la Ortopedie.

Chiar dacă ai ghete zdravene, cu talpă din cauciuc şi striaţii, care, teoretic, te ajută să mergi în siguranţă, odată ce ai ieşit afară te expui riscurilor. Iar asta pentru că încălţămintea nu îţi este de mare ajutor dacă mergi prin zone cu gheaţă şi polei. În această situaţie ar trebui să ştii cum să păşeşti corect, cum să mergi şi ce poziţie a corpului să adopţi. Este singurul lucru care te poate salva. De exemplu, gândeşte-te la cum merge un pinguin. Nimeni nu a văzut vreodată un pinguin împiedicat, care să alunece pe gheaţă şi să-şi rupă picioarele, nu-i aşa? Motivul este simplu: a învăţat cum să meargă şi în acelaşi fel ar trebui să procedezi şi tu. 

Cum să mergi pe gheaţă

Odată ce ai intrat într-o zonă cu polei, fă paşi mici şi calcă gheaţa cu toată talpa. 

Ţine corpul uşor aplecat în faţă, iar când mergi, centrul de greutate ar trebui să se regăsească în piciorul din faţă. 

Nu ţine mâinile în buzunare deoarece, libere fiind, te vor ajuta să-ţi păstrezi mai bine echilibrul în cazul în care vei avea nevoie să te redresezi. 

Dacă urci scările, păşeşte aşa cum fac copiii mici: ei pun un picior pe treaptă, apoi îl pun şi pe celălalt pe aceeaşi treaptă. Şi, evident, ţine-te de balustradă. 

Nu urca pe vârfuri, încearcă să calci cu toată talpa. Talpa trebuie să fie sprijinită în totalitate pe treapta respectivă şi nu jumătate lăsată în afară. La coborâre procedează în acelaşi fel: coboară treaptă cu treaptă. 

Sfaturi ca să cazi «corect» 

Adulţii, când cad, au tendinţa de a-şi încorda muşchii şi de a întinde mânile, în ideea în care poate reuşesc să se sprijine în palme şi să mai amortizeze din lovitură. Din păcate, această tehnică este incorectă şi duce la fracturarea încheieturilor mâinilor. Ce trebuie să faci? În momentul în care simţi că te dezechilibrezi şi îţi dai seama că nu mai ai nici o şansă de redresare, încearcă să-ţi relaxezi muşchii, iar căderea să fie una fluidă, curgătoare. 

În cazul în care cazi pe-o parte, încearcă să ţii mâna lipită de corp sau ridic-o în unghi de 45 de grade, cu palmele îndreptate spre sol. În acest caz, cotul trebuie să fie uşor flexat. Multe persoane, când cad, amortizează căzătura nu cu palmele, ci cu degetele, care se pot fractura. 

În situaţia în care cazi pe spate, ţine capul cu bărbia la piept şi spatele uşor înconvoiat. Întinde braţele în spate-lateral, cu palmele îndreptate către sol.

Evită să cazi în fund! Durerea este foarte mare şi lovitura îţi poate afecta coloana. Ideal ar fi să reuşeşti să-ţi răsuceşti corpul, iar căzătura să te prindă pe-o parte. 

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net