5 motive să îți iei o vacanță, potrivit științei

vacanta.jpg

vacanta
Cercetătorii ștințiifici au descoperit că o vacanță te va face să lucrezi mai eficient
foto: Hepta

Dacă ai început să simți că munca ta nu se termină niciodată, este timpul să îți iei o vacanță. Lucratul excesiv te poate afecta atât fizic, cât și psihic, iar sănătatea ta este mult mai importantă decât actele pe care le mai ai de completat.

Astfel, specialiștii iau vacanțele în serios, iar atunci când vine vorba de motivele pentru care este bine să pleci în concediu, au chiar și explicații științifice.

1. Corpul tău îți spune să iei o pauză

Chiar și angajatorii sunt conștienți de faptul că subalternii lor au nevoie de o perioadă în care să își încarce bateriile. De cele mai multe ori, corpul tău îți dă semne clare atunci când este momentul să iei o pauză de la lucru. Un studiu realizat de cercetătorii Universității de Stat din Florida, citat de huffingtonpost.com, a relevat faptul că performanța atleților, a muzicienilor și chiar a jucătorilor de șah scade după antrenamente care durează mai mult de patru ore și jumătate pe zi. Dacă chiar și sportivii profesioniști au nevoie de o pauză, este clar că și tu vei avea nevoie de un concediu la un moment dat.

2. Atunci când creierul e complet relaxat, încă lucrează la îmbunătățirea aptitudinilor

Mai multe studii au relevat faptul că atunci când creierul este relaxat, se concentrează mai mult pe el însuși, pe operațiuni plictisitoare dar esențiale, precum memorarea noilor aptitudini pe care le-ai învățat la birou în ultima săptămână. Dacă nu reușești să te acomodezi cu noile platforme online aduse de compania în care lucrezi, o pauză de câteva zile de la ele te-ar putea ajuta. Lasă-i creierului tău timp să proceseze informațiile acumulate.

3. Visatul cu ochii deschiși te ajută să-ți rezolvi problemele

Creierul tău operează în două direcții: una dintre ele are legătură cu efectuarea comenzilor, iar cealaltă îți lasă mintea să „călătorească”. Creierul unei persoane care lucrează pentru foarte mult timp este mai concentrat pe jumătatea care se ocupă cu realizarea comenzilor primite. Atunci când nu îți permiți să visezi cu ochii deschiși, creierul tău se supraîncarcă, iar atunci când apare o problemă, nu vei găsi o soluție imediat. Este recomandat să iei o pauză de la lucru și, atunci când ești în concediu, în loc să rezolvi alte probleme care nu au legătură cu locul de muncă, să nu faci nimic în afară de a visa cu ochii deschiși.

4. Cu cât iei mai multe vacanțe scurte, cu atât mai fericit vei fi

Universitatea Erasmus din Rotterdam a realizat un studiu prin care a relevat că dintre aproximativ 1.500 dintre adulții olandezi, cei 974 care au luat vacanțe dese, dar scurte, sunt mai fericiți decât restul. Explicația nu este una complicată. Se pare că entuziasmul dinaintea vacanțelor este cel care te face să uiți de griji și de stres.

5. Raportul performanței la serviciu se poate îmbunătăți după o vacanță

Fericirea este importantă atât în timpul pe care îl petreci acasă, cât și atunci când ești la serviciu. Astfel, atunci când te simți mai bine din punct de vedere psihic, ești mult mai productiv și la birou și lucrezi mai repede și mai eficient. Un studiu realizat de compania Ernst & Young a descoperit că pentru fiecare 10 ore de vacanță, performanța unui angajat în decursul a unui an s-a îmbunătățit cu aproximativ 8 la sută. 

Loading...
 
 

Citește și

  • Guvernul a aprobat normele metodologice pentru acordarea tichetelor de vacanţă, după ce legea a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 1 iulie. Atât salariaţii din mediul privat, cât şi bugetarii vor primi tichete în limita a şase salarii minime brute, care vor putea fi folosite doar în turismul românesc.

  • ANAT, greva controlori trafic, ROMATSA, pierderi agentii de turism

    Mii de români care și-au programat vacanțe în afara țării în această perioadă sunt la un pas de a-și rata concediul. Controlorii detrafic aerian din România amenință cu greva generală, organizată la 1 septembrie, dacă u li se rezolvă toate revendicările. Autoritățile din domeniul turismului spun că o eventuală blocare a activității controlorilor va aduce prejudicii turisților și mari pierderi materiale agențiilor de turism.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1