10 feluri în care mahmureala îţi afectează organismul

mahmureala.jpg

mahmureala
Ai băut prea mult? Efectele mahmurelii nu vor întârzia să apară
Foto: Shutterstock
Citeste tot despre: 

După o seară în oraş cu prietenii, când bei mai multe pahare de alcool, te aştepţi ca a doua zi să ai o durere de cap şi stare de greaţă. Însă corpul tău are mult mai mult de suferit de pe urma alcoolului decât ai crede. Iată zece feluri în care mahmureala îţi afectează organismul, conform buzzfeed.com.

De parcă durerea de cap şi starea de vomă nu ar fi fost de ajuns, te simţi ca şi când ai fi fost lovit de un tir. Corpul tău e de fapt afectat în mai multe moduri de lipsa alcoolului, conform buzzfeed.com. Iată cum:

1. Te dor toate, pentru că este umflat şi simţi din nou orice durere

Alcoolul funcţionează ca un analgezic, adică reduce senzaţia de durere. Aşa că atunci când nu mai bei, începi să simţi din nou totul înzecit. În plus, organismul secretă compuşi care favorizează inflamaţia. 

2. Inima îţi bate mai repede

Asta nu se întâmplă după un pahar sau două, dar dacă bei excesiv, la 5 dimineaţa, inima îţi va galopa: "După ce alcoolul dispare din corp, creierul e foarte uşor excitabil, la fel ca şi inima". 

3. Alcoolul din sistem îţi strică somnul

Mahmureala poate apărea chiar înainte de a te trezi. Alcoolul modifică felul în care dormi şi nu mai adormi orice ai face. Mai mult, schimbările pot dura chiar zile.

4. Când adormi, ai coşmaruri

Perioada REM din timpul somnului poate să se mărească, tocmai pentru că dormi mai puţin. Când creierul e în REM, e mult mai posibil să ai un coşmar, iar asta explică de ce ai avut un vis demn de filme horror după ce ai băut.

5. Nivelul endorfienei scade mult, iar tu te simţi trist

Te apucă plânsul din orice, deşi nu ai păţiti nimic aseară. Adevărul e că nivelul endorfinei din sistem scade mult, aşa că tu te simţi ca şi când ţi-ar fi murit animalul de companie.

6. Ai nasul înfundat şi febră

Dacă păţeşti aşa ceva, înseamnă că ai intoleranţă la alcool. Reacţiile sunt similare cu ale unei alergii şi în general sunt cauzate de ingredientele din alcool (chimicale, conservanţi). Cel mai bine e să mergi la un medic specialist.

7. Ai faţa umflată de la dezhidratare

"Alcoolul din sistem are un hormon care creşte producţia de urină". Urina pe care o elimină rinichii are un nivel scăzut de sodiu, care rămâne de fapt în organism şi te umflă. 

8. Stomacul tău e praf

Nici intestinele tale nu scapă de efectele alcoolului. Ele nu mai absorb bine nutrienţii şi vitaminele. În plus, după ce bei în exces, apar şi mai mult bacterii în intestinul subţire, care îţi deranjează stomacul. 

9. Creierul tău nu mai funcţionează cum trebuie

Nu te poţi concentra nici măcat pentru a scrie un mesaj simplu. Asta pentru că seara precedentă ai folosit dopamină, substanță care transmite informația între neuronii creierului. În plus, schimbările asociate mahmurelii afectează funcţiile cognitive asociate cu cortexul frontal, responsabil pentru luare de decizii. 

10. Te simţi suuuuper ameţit

Nu poţi merge în linie dreaptă? Asta se întâmplă din cauza hypotensiunii. În plus, reflexul care controlează echilibrul e dat peste cap. 

Loading...