Lucruri uimitoare despre oxitocină. Ce efect are asupra organismului?

regulat.jpg

Lucruri uimitoare despre oxitocină. Ce efect are asupra organismului?
Oxitocina este eliberată în timpul sexului
foto: 123RF

Cunoscută şi sub numele de “hormonul dragostei”, oxitocina este un hormon natural care se regăseşte în creier, fiind produsă de glanda hipofiză. Are un rol crucial în reproducere, având însă şi numeroase beneficii asupra organismului.

Ea provoacă contracţiile uterine la naştere, ea este eliberată în corpul mamei când îşi alăptează copilul la sân şi tot ea se eliberează când plânge copilul. Ea creează legătura dintre mamă şi copil. Ea reduce poftele, induce calmul, accelerează recuperarea după boală, creşte longevitatea şi ajută la prevenirea impotenţei.

Tot oxitocina reduce durerea, diminuând, astfel, stresul total din corp. Oxitocina are şi efect direct de neutralizare asupra hormonului de stres, cortizolul. Având în vedere că atât cortizolul cât şi alţi hormoni de stres reprimă în mod direct sistemul imunitar, oxitocina reface astfel echilibrul corpului şi stimulează activitatea imună. Oxitocina contribuie şi la un somn mai odihnitor, ceea ce îmbunătăţeşte funcţia imunitară, atât direct cât şi indirect.

Cum poţi avea mai mult din această substanţă minunată?

Ea este eliberată în timpul sexului. La femei, nivelele ridicate duc la orgasme multiple. La bărbaţi, nivelele de oxitocină cresc în timpul actului sexual, dar după ejaculare scad până la aşa-numitul nivel de bază.

Un lucru pe care îl pot face bărbaţii: să aibă o abordare a vieţii şi a relaţiilor care să favorizeze oxitocina. Asta înseamnă mult contact cu pielea, multe îmbrăţişări şi laude la adresa calităţilor extraordinare ale partenerului/ei.

Loading...
 
 

Citește și

 • De ce este bine spui direct barbat ceea ce simţi

  Deşi în situaţiile delicate bărbaţii preferă de obicei să se învârtă în jurul cozii şi să lase partenerelor misiunea de a înţelege lucrurile fără prea multe explicaţii, când vine vorba de comportamentul femeilor faţă de ei, aşteptările sunt contrarii!

 • relaţie durată presupune implicarea permanentă parteneri

  Cu toţii trebuie să fiţi conştienţi de faptul că nimic nu este definitiv. Şi nu trebuie tradusă această menţiune drept o viziune pesimistă asupra poveştilor de dragoste, ci trebuie înţeleasă ca pe un adevăr care nu îţi va permite să te stabileşti confortabil în relaţie şi să consideri că rolul tău a luat sfârşit odată ce ţi-ai cucerit iubitul.

 • Disfuncţia sexuala nu te lasă simţi largul tau dormitor

  Anxietatea sau tracul de performanţă sexuală reprezintă o disfuncţie ce se manifestă prin nelinişte în momentul în care îţi doreşti să începi o activitate intimă. Acestă stare blochează cursul normal şi spontan al gândurilor şi simţurilor. Per total, când suferi de anxietate de performanţă sexuală, nu te poţi simţi în largul tău, în dormitor.

 • Calităţi fizice femeile gasesc irezistibile barbaţi

  Nu doar bărbaţii obişnuiesc să întoarcă capul după o femeie frumoasă. Şi reprezentantele sexului frumos o fac şi apreciază un tip care se evidenţiază datorită fizicului bine proporţionat. Aşadar, dacă te-ai întrebat vreodată, ce găsesc femeile irezistibil la corpul unui bărbat, acum ai ocazia să afli răspunsul.