Igiena intimă a femeilor. Vaginul necesită o îngrijire atentă

nu.jpg

igiena intima a femeilor
Trebuie să folosim produse special create pentru igiena intimă
foto: 123RF

Pentru a înţelege cât de importantă este igiena intimă a reprezentantelor sexului frumos şi, mai ales, cât de important este ca aceasta să fie făcută corect, trebuie mai întâi să cunoaştem şi să înţelegem corpul femeii şi modul în care acesta funcţionează.

Flora vaginală normală nu este un mediu steril, lipsit de microbi. Ba din contră, mediul vaginal este colonizat de o gamă variată de floră microbiană, al cărei rol este de a menţine mediul vaginal şi Ph-ul fiziologic. Flora vaginală secretă în mod natural lactobacilli, bacterii a căror prezenţă este normală şi bine-venită, întrucât lactobacilii produc acidul lactic.

Acidul lactic reface flora vaginală

Lactobacilii sunt responsabili de păstrarea unui mediu vaginal normal acid cu Ph 4,5, care nu favorizează creşterea bacteriilor patogene ce pot cauza infecţii vaginale. Este foarte important să ştim că Ph-ul la nivelul vaginal este diferit de Ph-ul pielii. Din acest motiv trebuie să folosim produse special create pentru igiena intimă. Lactobacilii sunt consideraţi microbi buni, întrucât constituie o barieră naturală împotriva proliferării agenţilor patogeni vaginali, iar acidul lactic contribuie la menţinerea Ph-ului în limitele normale şi reface flora vaginală. Producţia de acid lactic poate fi influenţată atât de factori externi, cât şi de schimburile hormonale prin care trece o femeie.

Mediul acid al vaginului poate fi influențat de mai mulți factori

Precum activitatea sexuală, exercițiile fizice, săpunul sau gelul de duș obișnuit, lenjeria intimă din materiale sintetice, anumite medicamente sau antibiotice, stresul, oboseala sau un sistem imunitar scăzut și poate duce la modificarea echilibrului natural al zonei intime. Acest lucru poate crea disconfort, iritații și chiar infecții.

Săpunurile şi gelurile de duş nu sunt recomandate în spălăturile vaginale

Produsele cosmetice, aşa cum sunt săpunul sau gelul de duş, conţin compuşi chimici care pot provoca reacţii alergice la nivelul perineului şi vaginului, mai ales dacă ţinem cont de faptul că Ph-ul pielii este diferit de cel vaginal. Săpunul obişnuit şi gelul de duş nu dispun de elemente care să ajute sistemul protector al vaginului. În acest caz, se recomandă folosirea unor produse speciale care au în compoziţie acid lactic, ajutând la păstrarea, respectiv refacerea florei microbiene de la nivelul vaginului. De altfel, în urma unor studii efectuate, s-a constatat că, prin utilizarea produselor care conţin acid lactic, pH-ul vaginal revine la valori normale.

 

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1