Compromisul nu trebuie privit asemenea unei obligaţii. Rolul acestuia este să asigure armonia în relaţie

comp.jpg

Compromisul nu trebuie privit asemenea unei obligaţii
Rolul compromisului este să asigure armonia în relaţie, nu să intensifice tensiunile
foto: 123RF
Citeste tot despre: 

Compromisul în relaţia de cuplu nu trebuie să însemne renunțare la sine, capitulare, detașare de propriile nevoi sau o decădere din drepturi. Rolul acestuia este să asigure armonia în relaţie, nu să intensifice tensiunile.

Ideea de compromis în relaţie sperie multă lume, mai ales astăzi, când majoritatea oamenilor acordă o mare importanţă ideii de independenţă şi libertate. Un compromis nu trebuie privit asemenea unei obligaţii, a unui lucru pe care eşti nevoit să-l faci. Din contră, trebuie să te gândeşti că este o atitudine înţeleaptă pentru bunul mers al relaţiei.

Unul dintre rolurile compromisului este chiar acela de a-i face loc unei alte persoane în viaţa ta. De la timpul, energia, emoţiile pe care i le aloci şi până la spaţiu, toate reprezintă renunţări la comportamente anterioare cunoaşterii persoanei respective.

Apoi, odată cu implicarea în relaţie, obiceiurile fiecăruia încep să se manifeste, iar pe măsură ce creşte intimitatea, acestea pot părea să vină în avalanşă. Locuitul împreună creează un spaţiu propice observării acestora şi, implicit, căutării unei soluţii de convieţuire. Constatarea unor comportamente şi obişnuinţe supărătoare implică discuţii şi comunicare deschisă pe aceste teme, pentru găsirea soluţiei de compromis.

Mai simplu spus, dacă vreţi să aveţi o relaţie de lungă durată, trebuie să lăsaţi unul de la altul, acceptând, mai mult sau mai puţin tacit, că nimeni nu se schimbă complet şi că rolul nostru într-o relaţie nu este de a-l schimba pe celălalt, ci de a ne îmbunătăţii viaţa. Rolul compromisului într-o relaţie este unul foarte important, dar nu este cel mai important.

 

Loading...
 
 

Citește și

 • Problema care apare frecvent în cuplu

  Potrivit specialiştilor, banii joacă un rol important în tot ce înseamnă viaţa în doi. Asta pentru că, atunci când vine vorba de ei, fiecare partener poate avea un punct de vedere diferit cu privire la gestionarea lor. În această situaţie, între cei doi pot exista discuţii în contradictoriu sau chiar certuri mari din pricina banilor.

 • Aprecierea nu trebuie să lipsească între parteneri

  Aprecierea este un pilon important al oricărei relaţii funcţionale şi nu trebuie să lipsească între parteneri. Nu poţi vedea în el sau ea doar defecte, iar din momentul în care vei începe să apreciezi parţile pozitive ale partenerului, el va face acelaşi lucru, iar relaţia de cuplu se va întări considerabil

 • Controlul erodează și poate distruge relația de cuplu

  Relaţiile de dragoste nu ar trebui să însemne controlul unei alte persoane, ci, dimpotrivă, ar trebui să însemne libertatea completă şi respectarea deciziilor partenerului. Fiecare persoană are nevoi unice, iar cele mai bune relaţii sunt cele în care partenerii îşi îndeplinesc cele mai importante nevoi în mod reciproc.

 • Independenţa are un rol esenţial în păstrarea unei căsnicii fericite

  Independenţa sau desfăşurarea unor activităţi în afara cuplului are un rol esenţial în păstrarea unei relaţii de lungă durată şi a unei căsnicii fericite, Există persoane care consideră că independenţa în cuplu înseamnă răceală, distanţare faţă de partener sau luarea de decizii separate în ceea ce priveşte viaţa fiecăruia. De fapt, independenţa nu se referă la aceste lucruri, ci la existenţa unor graniţe între cei doi parteneri, la păstrarea individualităţii şi unicităţii fiecăruia.