Ce se întâmplă cu intimitatea între doi parteneri pe măsură ce înaintează în vârstă?

bat.jpg

Ce se întâmplă cu intimitatea între doi parteneri pe măsură ce înaintează în vârstă
Intimitatea nu se reduce doar la actul sexual în sine, ci cuprinde şi apropierea dintre doi parteneri
foto: 123RF

Intimitatea şi sexualitatea evoluează şi suferă transformări de-a lungul vieţii, cu atât mai mult la vârsta a treia când intervin factori de natură fizică şi psihică diferiţi faţă de celelalte vârste. În această perioadă activitatea intimă poate deveni o provocare.

Schimbările din organism care survin odată cu înaintarea în vârstă sunt normale şi trebuie să le acceptăm, chiar dacă uneori ne afectează viaţa intimă. În limita posibilităţilor obiceiurile vieţii sexuale nu au de ce să se schimbe, decât dacă ne dorim. În plus, dacă înţelegem că nu trenuie să ne mai setăm obiective în ceea ce priveşte performanţa sexuală şi să fim critice cu noi înşine, ci dimpotrivă, să reuşim să ne adaptăm şi să ne menţinem o atitudine pozitivă, vom avea mai mult de câştigat.

Intimitatea nu se reduce  doar la actul sexual în sine, ci cuprinde şi apropierea dintre doi parteneri, sentimentele dintre ei şi modurile diverse prin care aceştia se pot exprima. La această vârstă, când actul sexual poate fi dificil de realizat, este momentul dezvoltării intimităţii prin alte mijloace care să ne apropie şi să ne menţină interesul ridicat sărutatul, îmbrăţişatul, masajul sau alte forme de exprimare prin contactul dintre parteneri.

Este foarte utilă în această perioadă şi comunicarea. Cu siguranţă amândoi trec prin schimbări cauzate de îmbătrânire. Împărtăşirea acestora şi susţinerea reciprocă pot ajuta la găsirea de soluţii pentru continuarea vieţii intime.

Sexualitatea la o vârstă mai înaintată râmâne un subiect cu care sunt asociate numeroase stereotipuri, chiar dacă specialiştii îl consideră o parte esenţială a unei vieţi sănătoase. Important este ca noi să avem capacitatea de a alege schimbările pe care vrem să le trăim în această perioadă şi care ne fac fericiţi.

Loading...

Citește și

 • Singurătatea relaţia de cuplu prevenită acestă situaţie

  Singurătatea în cuplu nu apare pur şi simplu. Există semne care îţi arată că lucrurile nu mai stau ca la început. E frustrant să descoperi că persoana căreia îi povesteai totul fără nici o reţinere este acum cu gândurile în altă parte şi adesea nici nu aude ce îi spui. Pe moment nu înţelegi ce anume s-a întâmplat, de aceea e nevoie să dai timpul înapoi şi să analizezi când ai început să nu te mai bucuri de relaţie.

 • Cum vede bărbatul dependent de sex partida de amor

  Partenerul îţi este infidel şi tot timpul se justifică spunând că nu se poate abţine pentru că are anumite „nevoi” ce trebuie satisfăcute. Câte dintre femei nu au auzit măcar o dată această scuză? Ei bine, află că oricine se poate abţine, chiar şi un dependent de sex.

 • Află care sunt inamicii cotidieni ai apetitului sexual

  Lipsa sau scăderea libidoului este o problemă cu care se confruntă mulţi oameni şi se petrece adesea din cauze comune, ce ţin de stilul de viaţă adoptat. În articolul de mai jos, află care sunt inamicii cotidieni ai apetitului sexual!

 • sexul oral oferit primit nu te fereşte de contactarea unei boli venerice

  Atât în cazul femeilor cât şi în cazul bărbaţilor, sexul oral oferit sau primit nu este sigur. Simplul contact dintre zona bucală şi zona genitală prezintă riscuri. În cazul felaţiei, femeia poate contacta o boală dacă lichidul pre-ejaculator sau sperma partenerului este infectată. Şi secreţiile vaginale sau menstra sunt purtătoare de viruşi şi bacterii. Aşa că şi un bărbat poate contacta o boală venerică.