Ce se ascunde în spatele sentimentului de nesiguranţă în relaţie

nesig.jpg

Ce se ascunde în spatele sentimentului de nesiguranţă în relaţie
Relaţia cu o persoană ce simte nesiguranţă profundă poate fi un demers anevoios chiar şi pentru un partener matur emoţional, stabil şi echilibrat
foto: 123RF

Teama de separare, de abandon, gelozia, agăţarea de partener, controlul exagerat, plângerile repetate, reproşurile, solicitarea permanentă a dovezilor de iubire, autovictimizarea, toate acestea sunt manifestări de nesiguranţă care apar atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Însă la femei aceste manifestări sunt mai vizibile pentru că ele au obiceiul de a vorbi. Indiferent că este ceva pozitiv sau negativ, femeia este încurajată să transmită ceea ce simte, pe când bărbatului i se înhibă prin educaţie exprimarea emoţională, în favoarea exprimării acţionale.

Iată care sunt efectele nesiguranţei în cuplu

Pe termen scurt, un anumit grad de nesiguranţă poate părea fermecător şi stimulant, fiind asociat cu simptomele miraculoase ale îndrăgostirii. Pe termen lung, însă, situaţia se schimbă radical. Nesiguranţa afişată ostentativ, scăpată de sub control, erodează relaţia de cuplu şi contribuie la creşterea nivelului de „toxicitate dintre parteneri.

O relaţie devine toxică atunci când în prezenţa celuilalt te simţi secat de energie, deprimat, ameninţat, nu te mai poţi bucura de lucrurile făcute în comun, se abuzează de putere şi control, critica şi negativismul sunt aproape de limita superioară, apar suspiciuni la orice pas, gelozia devine sufocantă şi extrem de restrictivă

Relaţia cu o persoană ce simte nesiguranţă profundă poate fi un demers anevoios chiar şi pentru un partener matur emoţional, stabil şi echilibrat. Trebuie evitate, pe cât posibil, situaţiile reale ce accentuează sentimentul de nesiguranţă, se menţine comunicarea deschisă şi este bine să trasaţi nişte limite agreate de comun acord.

Loading...

Citește și

 • comportă un bărbat egoist într-o relaţie

  Dacă partenerul nu depune suficient efort pentru a menține relația de dragoste şi se gândeşte mai mult la nevoile lui, înseamnă că ai de-a face cu un bărbat egoist. Nevoile lui primează, pune accent pe propriile dorinţe, astfel încât dispare ideea de egalitate, de parteneriat

 • Un motiv pentru care o căsnicie se poate destrăma

  Plictiseala, rutina sau obişnuinţa nu distrug o casnicie mai mult decât lipsa interesului şi indiferenta. Într-un cuplu, aproape orice problemă poate fi rezolvată dacă partenerii sunt implicaţi sentimental şi există respect reciproc. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cei care nu mai sunt preocupaţi unul de celălalt.

 • Independenţa are un rol esenţial în păstrarea unei căsnicii fericite

  Independenţa sau desfăşurarea unor activităţi în afara cuplului are un rol esenţial în păstrarea unei relaţii de lungă durată şi a unei căsnicii fericite, Există persoane care consideră că independenţa în cuplu înseamnă răceală, distanţare faţă de partener sau luarea de decizii separate în ceea ce priveşte viaţa fiecăruia. De fapt, independenţa nu se referă la aceste lucruri, ci la existenţa unor graniţe între cei doi parteneri, la păstrarea individualităţii şi unicităţii fiecăruia.

 • trebuie să ştii despre relaţia cu un bărbat mai tânăr

  Se spune că dragostea nu are vârstă şi că doi oameni pot fi fericiţi împreună indiferent care este diferenţa de ani dintre ei, atât timp cât se iubesc. Sună foarte romantic şi cu toate că aşa ar trebui să fie, în realitate diferenţa de vârstă dintre doi parteneri are un cuvânt important de spus în ceea ce priveşte viitorul relaţiei.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1