Candidoza vaginală: cauze și tratament

candidoza.jpg

Candidoza vaginala
Candidoza vaginală este o infecție genitală care netratată poate să aibă repercursiuni asupra vieții de cuplu
foto: 123RF

Din păcate, nu există femeie care să nu se confrunte măcar o dată în viață cu candidoza vaginală. De asemenea, sunt femei care în fiecare lună, în perioada ovulației suferă de această infecție.

Candidoza vaginală este una dintre bolile genitale imediate, care are un tratament foarte simplu și nu necesită foarte mult timp. Însă netratată poate să aibă repercursiuni asupra vieții de cuplu și a vieții reproductive a femeii.

Candidoza vaginală: Cauze

Candidoza vaginală este o infecție a vaginului și constă în dezvoltarea excesivă a fungilor cunoscuți sub numele de candida. Această ciupercă apare în mod normal în cavitatea orală, intestin și vagin. Infecțiile vaginale apar atunci când noi ciuperci sunt introduse în zona vaginală sau atunci când există creștere a numărului de ciuperci deja prezente în vagin, în raport cu cantitatea normală de bacterii din flora vaginală.

Adesea menționată ca o infecție fungică, candidoza vaginală este o problemă frecvent întâlnită, ce afectează, aproximativ 75% dintre femeile adulte pe parcursul vieții. De exemplu, atunci când bacteriile normale cu rol de protecție sunt anihilate prin administrarea de antibiotice sau de medicamente imunosupresoare, fungii se pot multiplica, invadează țesuturile și cauzează iritația mucoasei vaginului.

"În general femeile care au un sistem imunitar fragil pot dezvolta infecții vaginale fungice mai des, comparativ cu cele care au imunitate normală. Alte condiții care pot predispune la apariția candidozei vaginale sunt: diabetul zaharat, sarcina și utilizarea de contraceptive orale", a precizat Dr. Laura Mustață, medic rezident obstretică ginecologie.

Candidoza vaginală: Tratament

Candidoza vaginală nu este considerată o infecție care se transmite  prin contact sexual, întrucât candida poate fi prezentă în vagin în mod normal. Pe de altă parte este posibil ca bărbații să prezinte o iritație a pielii penisului, după actul sexual cu un partener infectat.

Pentru a trata eficient candidoza vaginală trebuie să mergeți la medicul gineciolog. El va stabili exact ceea ce aveți nevoie pentru a scăpa de această problemă. "Tratamentul candidozei vaginale nu este complicat. Cea mai utilizată este terapia locală vaginală, timp de 3-5 zile pentru infecțiile necomplicate și 7-14 zile în cazul celor complicate, cu simptome severe", potrivit Dr. Laura Mustață, medic rezident obstretică ginecologie.

Totuși cea mai eficientă cale de a scăpa de candidoza vaginală este prevenirea bolii. Trebuie să evitați lenjeria intimă din materiale sintetice și pantalonii strâmți. Încercați pe cât posibil să limitați folosirea deodorantelor intime și a tampoanelor în perioada în care nu aveți nevoie de ele.

 

loading...
Loading...

Citește și

  • Exercitii pentru ca sexul sa dureze mai mult

    Este firesc să vă gândiți cum vă puteți îmbunătăți viața sexuală. Și puteți face asta, deoarece există exerciții pentru ca sexul să dureze mai mult. Acestea au rolul de a îmbunătăți viața intimă. Cu cât aceasta este mai satisfăcătoare, cu atât mai mult relația de cuplu va fi mai fericită. Trebuie să aveți în vedere faptul că sexul are un rol important în orice relație.

  • Inceperea vietii sexuale devreme

    Nu există adolescent care să nu se gândească și să nu aibă curiozități despre viața intimă. De obicei, începerea vieții sexuale devreme îi ia pe nepregătite pe foarte mulți dintre ei. Din acest motiv discuțiile pe acest subiect sunt necesare de la vârste mai fragede.

  • Sfaturi pentru inceperea vietii sexuale

    Începerea vieţii sexuale reprezintă unul dintre cele mai importante momente din viaţa oricui. Dacă eşti pregătită să devii femeie, iată câteva sfaturi pentru începerea vieţii sexuale. Primul contact sexual trebuie să rămână un moment de neuitat.

  • Marius e un tânăr de 23 de ani. El are o relaţie de 5 ani, dar este atras şi de altă femeie. Ar vrea să ştie ce e de făcut. Uite ce sfaturi i-a dat Ioana cititorului nostru!