13 motive ca să faci mai mult sex

sex.jpg

sex motive studii cercetatori cuplu
Sexul întărește relația de cuplu

În cazul în care chiar ai nevoie de motive pentru care să te dezlănțui în dormitor, noi avem câteva bazate pe studii bine-documentate. În afară de binecunoscutele motive pentru care un om face sex, și anume, din dragoste, pentru a obține plăcere sau pentru a avea copii, cercetătorii au demonstrat că sexul este benefic pentru sănătate. Și, cu cât faci mai mult, cu atât îți e mai bine. Iată care sunt cele 13 motive ca să faci mai mult sex!

Arzi calorii

„Da, sexul poate fi considerat gimnastică, ba chiar mai bun decât gimnastica! Și asta, pentru că sexul întărește mușchii, îmbunătățește ritmul cardiac și pune întreg organismul în mișcare”, a explicat, pentru www.health.com, medicul Justin Lehmiller de la Universitatea Purdue (SUA) și autorul cărții „Psihologia Sexualității Umane”. Potrivit unui studiu realizat în 2013, bărbații voluntari au ars în timpul actului sexual 101 calorii, iar femeile, 69. „Nu e o cifră imensă”, spune Lehmiller, precizând că, în cadrul studiului, actul sexual a durat circa 25 de minute (de la preludiu până la orgasm). „Dacă faci sex mai mult, evident că poți arde mai multe calorii”, a adăugat el.

Te ajută să dormi bine

somn.jpg

sex motive studii cercetatori cuplu
Somnul după sex este foarte odihnitor

După ce ai orgasm, corpul produce hormonul relaxării numit prolactină, spune dr. Kristin Mark, directorul Laboratorului Sănătății Sexuale din cadrul Universității din Kentucky (SUA). „Cu siguranță, după ce faci sex, te vei relaxa și ți se va face mai repede somn și chiar vei dormi mai bine decât atunci când nu faci sex”, spune Kristin Mark.

Reglează presiunea sângelui și reduce stresul

Într-un studiu scoțian, realizat în 2005, voluntarilor li s-a cerut ca, timp de două săptămâni, să facă sex în mod constant. După acest interval, coordonatorii studiului le-au dat voluntarilor să susțină activități care, în mod normal, produc multe emoții, dar și stres, cum ar fi, de pildă, ținerea unui discurs în fața unui public sau rezolvarea unor probleme de matematică cu voce tare. Cei care au făcut sex pe parcursul celor două săptămâni, au avut mai puține oscilații de tensiune și și-au revenit mult mai repede după activitățile respective decât cei care nu făcuseră sex. Specialiștii spun că doar penetrarea vaginală produce astfel de efecte, nu și masturbarea sau alte forme de sex. Așadar, studiul arată care sunt cele două beneficii importante ale sexului normal: „o tensiune arterială echilibrată și un control mai bun al nivelului de strss”, spune dr. Kristin Mark.

Îți întărește inima

Sexul obișnuit îți poate îmbunătăți sistemul cardiovascular. Un studiu britanic arată că bărbații care fac sex cel puțin de două ori pe săptămână pentru o perioadă de 20 de ani au un risc mai scăzut de a muri din cauza bolilor de inimă față de cei care fac sex doar o dată pe lună. Mai mult, după zece ani, riscul de a muri subit scade cu 50% în cazul bărbaților care fac sex de cel puțin două ori pe săptămână.

Aceste descoperiri arată legătura dintre sex și calitatea vieții, nu sunt doar niște urmări ale sexului, spune dr. Kristin Mark. „Probabil că oamenii care au o viață sexuală sănătoasă au, în general, un stil de viață sănătos”, arată specialistul. „Sexul ajută la reglarea hormonală, adică la reglarea estrogenului și testosteronului, care au impact asupra tuturor sistemelor din organismul nostru, inclusiv asupra inimii”, adaugă Mark.

Te poate proteja împotriva cancerului

Unele cercetări arată că bărbații care ejaculează în mod frecvent au risc mai scăzut de a face cancer la prostată, deși diferențele sunt mici, iar unii specialiști spun că, de fapt, ele nici nu există.

Însă, beneficiile sunt clare în cazul cancerului de sân. Un studiu realizat în Franța arată că femeile care fac sex cel puțin o dată pe lună prezintă risc mai scăzut de a face cancer mamar spre deosebire de cele care fac sex mai rar. Și, chiar dacă această boală se întâlnește mai rar la bărbați, cei care au mai puțin de șase orgasme pe lună au un risc mai ridicat de a face cancer la sân în comparație cu cei care fac mai mult sex.

Întărește sistemul imunitar

Cercetătorii de la Universitatea Wilkes le-au dat studenților-voluntari chestionare cu întrebări despre viața lor sexuală, apoi le-au testat saliva pentru a vedea care este nivelul de imunoglobulină A (IgA) și cel al anticorpilor care ajută la combaterea virușilor. Ei au descoperit că studenții care fac sex o dată sau de două ori pe săptămână au cu 30% mai multă IgA decât cei care fac sex mai puțin. Mai mult, ei au descoperit că respectivii studenți aveau mai multă IgA și decât cei care făceau sex chiar de trei ori pe săptămână, ceea ce înseamnă că, în acest caz, ce-i mult strică!

Te scapă de durere

Adesea, femeile refuză sexul din cauza durerilor de cap, dar, potrivit unui studiu al cercetătorilor germani, realizat în 2013, sexul le poate ajuta să scape de durere. Când voluntarii au ales să facă sex în timp ce îi durea capul, circa 60% dintre aceștia au scăpat de migrenă, iar 30% dintre ei au raportat o reducere a intensității durerii.

Endorfinele eliberate în timpul orgasmului, dar și intensificarea circulației sângelui în zona genitală joacă un rol importat în scăderea intensității durerii, spune dr. Kristin Mark. „Adesea, durerea are legătură cu circulația sângelui dintr-o anumită zonă a corpului, cum ar fi, de pildă, capul, iar sexul preia o parte din presiunea sângelui”, explică psihologul.

Îți poate prelungi viața

Cercetătorii de la Universitatea Duke (SUA) au descoperit că există legături între o viață sexuală „ocupată” și o viață lungă. Potrivit studiului realizat de aceștia în perioada 1955 – 1980, pentru bărbați, frecvența actelor sexuale are legătură cu durata vieții, în timp ce pentru femei, plăcerea actului sexual este un factor important.

Strânge relația de cuplu

sarut.jpg

sex motive studii cercetatori cuplu
Săruturile și îmbrățișările contribuie la consolidarea sentimentelor partenerilor

Oxitocina, cunoscută sub denumirea de „hormonul dragostei”, se produce în timpul actului sexual, dar și în timpul contactului cu pielea partenerului. În plus, Lehmiller spune că oxitocina ajută la intesificarea sentimentelor între parteneri. Dacă vrei ca relația voastră să fie tot mai strânsă, ar fi bine ca, după sex, să vă alintați puțin. O cercetare a Universității din Toronto arată că partenrii care se sărută, vorbesc și își exprimă afecțiunea după partida de sex au un nivel mai ridicat de satisfacție în ceea ce privește viața lor sexuală, dar și în ceea ce privește relația de cuplu.

Este cheia fericirii

Contactul intim poate fi greu de menținut odată cu înaintarea în vârstă, mai ales, la o vârstă la care apar și bolile cronice. Dar cuplurile trebuie să știe că, dacă rămân active din punct de vedere sexual, chiar și cu un singur contact sexual pe lună, relația lor se va menține frumoasă. Cercetătorii de la Universitatea „Johns Hopkins” spun, în urma realizării unui studiu care a curpins persoane cu vârste între 58 și 85 de ani, că activitatea sexuală nu înseamnă neapărat act sexual care să se finalizeze cu orgasm. Ei precizează că orice activitate pe care o fac împreună pentru a avea ca rezultat excitarea este benefică pentru cuplu.

Te face mai deștept

O altă cercetare, de data aceasta, realizată în 2010, de specialiștii de la Universitatea Princeton arată că șobolanii care fac sex mai des prezintă o creștere a neuronilor în hipocamp (n.r. o componentă majoră a creierului responsabilă de învățare și memorare). „Știm că în timpul sexului se produc anumite substanțe care activează o zonă a creierului. De aceea, putem spune că, într-un fel, sexul te face mai deștept”, afirmă Lehmiller.

Te întinerește

Specialiștii Societății britanice de Psihologie au arătat la întâlnirea lor anuală  din 2013 că subiecții studiilor realizate de ei, care fac sex frecvent (cel puțin de trei ori pe săptămână, la persoane cu vârste între 40 și 50 de ani) arată cu patru până la șapte ani mai tineri față de cei care fac mai puțin sex. De ce? Medicul David Eeeks suspectează că „vinovate” sunt endorfinele care se produc în timpul actului sexual, dar și beneficiile pe care sexul le aduce organismului: somn mai bun, stres mai puțin, echilibrarea hormonilor, o circulație echilibrată a sângelui. Toate acestea ajută și la menținerea supleții pielii.

Te face să vrei mai mult

„Paradoxal, cu cât faci mai mult sex, cu atât crește libidoul”, spune dr. Kristin Mark. Cu alte cuvinte, cu cât faci mai mult sex, cu atât vrei mai mult! „Chiar dacă, la început, nu prea ai chef, în momentul  în care te lași „prins” și începi, te ia valul, apoi vine acea dorință pe termen lung. Prin urmare, de ce n-ai face mai mult sex, în condițiile în care îți aduce atâtea beneficii?”, a încheiat medicul.

Loading...