Cum se face magiunul de prune fără zahăr și ce beneficii are pentru sănătate

gem-paine.jpg

gem pe pâine cu unt
Gem pe pâine unsă cu unt, gustarea delicioasă din copilărie
FOTO: Unsplash.com

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Magiunul sau marmelada de prune ne-a îndulcit, probabil, multora dintre noi copilăria. În consumam la micul dejun, cu o felie de pâine și lapte sau ceai, ori ca gustare, atunci când aveam nevoie de energie pentru joacă. Cine nu se putea abține mânca magiun cu lingura sau chiar cu degetul, direct din borcan.

Și pentru că au fost vremuri când zahărul se găsea foarte greu, gospodinele alegeau să îl prepare fără acest ingredient, obținând astfel un produs sănătos.

 

Beneficiile magiunului de prune fără zahăr

 

Datorită faptului că are doar zahărul natural din fructe, această marmeladă poate fi consumată cu succes și de către bolnavii de diabet, simplă, sau poate intra în compoziția unor deserturi.

 

De asemenea, magiunul, foarte bogat în fibre și în antioxidanți, stimulează digestia și îi ajută pe cei care suferă de constipație sau tranzit intestinal lent.

 

Are rol în întărirea sistemului imunitar, datorită conținutului bogat în magneziu, fier, bor, calciu, potasiu, seleniu.

 

Cum se prepară magiun de pune fără zahăr

 

Acum că am văzut care sunt beneficiile consumului acestei delicioase marmelade, haideți să vedem cum putem să o preparăm. Practic, muncă cea mai mare este să spălăm bine prunele, să le curățăm de sâmburi și să le tăiem în jumătăți sau sferturi, scrie emediilenaturii.ro. După ce avem fructele pregătite, le punem la fiert, într-o cratiță cu fund mai gros, sau ceaun, și le fierbem, până obținem o pastă groasă, de o culoare frumoasă, roșiatică până la violet.

 

Timpul de fierbere diferă în funcție de mărimea oalei și de cantitatea de fructe, însă, cu cât o fierbem mai mult cu atât magiunul devine mai gros, ajungând până la consistentă unei marmelade, care poate fi tăiată cu cuțitul.

 

În tot timpul de fierbere, se amestecă constant cu o lingură de lemn, pentru a nu se lipi compoziția de fundul oalei. Către sfârșit, se adaugă zeama de la o lămâie, pentru a-și menține culoarea, și se mai lasă să fiarbă puțin, amestecând continuu.

 

E recomandat să se fiarbă la foc mic, minim o oră, pentru a se reduce cât mai mult cantitatea de apa conținută în fructe. Gemul obținut se toarnă fierbinte în borcanele sterilizate, se acoperă cu capace și se întorc invers pentru a se sigila și a se păstra cât mai bine peste iarnă. După răcire se duc la cămară, putând fi servite oricând.

 

Citește și:

Cel mai bun magiun de prune fără zahăr!

Cele mai simple pacheţele cu gem de prune

Click desktop articole 580x400 p1

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5