VIDEO Ei sunt primii şase finalişti la Eurovision România

Prima semifinală pentru selecţia naţională a Eurovisionului şi-a desemnat câştigătorii.

Primii şase finalişti sunt: Casa Presei - Un refren, Freestay - Criminal mind, Luminiţa Anghel - Unique, Cezar - It's my life, Electric Fence - Emilia, Tudor Turcu - Hello. Vezi aici cele mai importante momente ale primei semifinale!

1. Casa Presei - "Proiectul "Casa Presei" a apărut în anul 2009, când câţiva jurnalişti au decis să cânte împreună după orele stresante de la serviciu, exclusiv pentru destindere. Fiecare trecuse anterior prin alte proiecte muzicale de mai mică sau mai mare anvergură. Au intrat în finală cu melodia "Un refren".

2. FreeStay - Proiectul FreeStay reprezintă o revenire a lui Florin Ristei pe piaţa muzicală. Acesta a debutat in 2000, cu piesa "Dana", alături de trupa Amicii, cunoscând un succes imens în acea perioada. Din 2005 a devenit solistul trupei MARFAR unde şi-a completat experienţa muzicală, devenind împreună cu colegii săi una dintre cele mai apreciate trupe de cover-uri din Romania. Trupa s-a calificat în finală cu melodia "Criminal Mind".

3. Luminiţa Anghel a câştigat numeroase premii naţionale, printre care Trofeul "Cerbul de Aur" în anul 2001, precum şi peste 15 premii internaţionale în Malta, Bulgaria, Kazakhstan, Egipt, Turcia . A jucat în telenovele, producţii tv, sitcom, a fost 6 ani moderator tv şi a dublat vocea personajului principal negativ din superproducţia Disney "Tangled" ("O poveste încâlcită"). Cea mai mare performanţă a avut-o în cadrul Concursului Internaţional Eurovision - Kiev 2005, unde a obţinut locul 3 alături de trupa Sistem, cu piesa "Let Me Try". Acum a intrat în finala de pe 9 martie cu piesa "Unique".

4. Cezar are o carieră de peste 10 ani în lumea operei internaţionale, cu spectacole în cele mai importante săli şi teatre din lume.
Cezar a decis în decembrie 2012 să abordeze genul pop opera îmbinând genul opera cu cel pop opera pe aceeaşi scenă într-un concept inovativ şi original pe plan mondial. Pentru anul 2013 Cezar are în plan două colaborari internaţionale de anvergură, alături de Andrea Bocelli şi Angela Gheorghiu, urmând ca în acelaşi an să lanseze un single scris special pentru el de legenda muzicii electronice, Vangelis.

5. Electric Fence a fost înfiinţată la începutul anului 2009 de către Elena Vasile si David Ciente. Înfiinţarea constă practic în redenumirea proiectului Raza şi reorientarea în plan muzical. Au aparut în portofoliu circa 13 cântece, toate în limba engleza, cu un succes relativ mare pe site-uri cu specific muzical din Europa. Electric Fence a participat cu o piesa integral în limba rromani la preselecţia naţională Eurovision, unde s-a clasat pe locul 2, fiind, însă, preferata juriului de specialitate. Au intrat în concurs cu melodia "Emilia".

6. Tudor Turcu - S-a născut la Mediaș, pe 5 martie 1982. Încă din copilărie, Tudor și-a descoperit două mari pasiuni, care aveau să-l urmeze neîntrerupt pe parcursul vieții: pictura și muzica. Fără să lase loc de conflict între cele două, Tudor și-a urmat instinctul și s-a perfecționat continuu, alternând pictura cu muzica, împletind culoarea cu sunetul. A intrat în finală cu melodia "Hello".