O interpretă de folclor deține o vie la Recaș, a cărei struguri se serveau la recepțiile lui Ceaușescu! Află despre cine e vorba!

Ultima actualizare:
Lia Lungu
Lia Lungu

O interpretă de folclor din Banat deține la Recaș o vie, a cărei struguri erau serviți la mesele date de Nicolae Ceaușescu. Recașul era una dintre viile de protocol, unde fostul demnitar comunist, și-a concentrat atenția și, de care era foarte mândru.

"Cred că trăim într-o lume prea deschisă compromisurilor. Din acest motiv par singulară în multe", mi se destăinuie interpreta de folclor, Lia Lungu, căci la aceasta făceam referire.

Lia Lungu
Lia Lungu

Cuminte, talentată și foarte atașată de neam și țară, duce lupte artistice singulare, ajungând pe mari scene ale lumii, cu ritualele nașterii, nunții si mortii, venite din vechile culturi daco-valahe. Straiele căutate ani de-a rândul prin cele mai uitate, azi de zestre, pieptănătura descifrată cu grijă din cioplitele chipuri ale femeii dace pe Columnă, repertoriul muzical din galeria mitologiei noastre, recompun prin ea, o lume venită din milenii.

Lia Lungu
Lia Lungu

Am întâlnit-o în această toamnă la via pe care o are la Recaș. Și aceasta singular în imensitatea vestitelor dealuri ale viilor, de la renumitele podgorii ale Recașului. Totul în jur de o perfectă simetrie, cu vie tânără întinsă pe paliere moderne, cu struguri de mare productivitate aduși de prin îndepărtate ținuturi, străjuiesc ca într-o cetățuie, bătrâna vie, - "Viuța", cum o mângâie cu vorba și cu sufletul stăpâna sa.

LL: Strugurii viei mele, sunt regali, din soiurile selecționate și bine îngrijite de demult, pentru că împodobeau mesele, înmiresmau saloanele, uimeau privirile și în cele din urmă aroma gustului lor, desăvârșeau fastuoasele mese oferite la recepțiile lui Ceaușescu. Recașul, era una dintre viile de protocol, unde fostul demnitar comunist, și-a concentrat atenția și, de care era foarte mândru. Astăzi, din splendoarea strugurilor de masă, mai găsești doar la mine exemplare. Adevărat, butucii sunt bătrâni dar, foarte viguroși! Câte un ciorchine, ajunge la peste două kilograme și jumătate:

Lia Lungu
Lia Lungu

Lia Lungu
Lia Lungu

Cardinal se cheamă -chlimbariu cu irizații de aur cum rar îți este dat să vezi! Alții de culoare burgund care bate în mov imperial, cunoscuți sub numele de Afuzaly au o aromă, pe care pământul nostru o înobilează în chip unic. Sunt locuri unde butucii au dispărut, fie că au fost scoși, fie că așa cum mi se spune de către cei care s-au ocupat până acum de via mea, s-au uscat... Sunt supărări pe care mi le fac oamenii care prăduiesc recolta și, nu-i de-ajuns că fură, dar mai și distrug. Sunt sigură că va veni timpul, când nu vor mai face asemenea urâciuni... La Primăvară, în toate poienile fără butuci, Felician Gruia tânărul "vier", om școlit în viticultură, foarte priceput( intendent al domeniilor Nicola de la Recaș), mă va ajuta să revigorăm via. Vom întinde coarde din via existentă - Cardinal și Afuzaly și o voi păstra cu aceiași dragoste și respect, cu care păstrez cântările și portul vechi.

Lia Lungu
Lia Lungu

Recepția oficială de la Restaurantul Continental, la vizita la Timișoara a lui Nicolae Ceaușescu în anul 1976. Lia Lungu și Tiberiu între demnitari dictatorului, printre ei și generalul Pacepa.

TS: Ați cântat la aceste vestite recepții, ați facut parte din așanumitul protocol zero?LL: Da, am cântat la recețiile oferite fie în onoarea unor președinți de stat, veniți în vizită în țara nostră, fie în onoarea președintelui Ceaușescu venit aici la partide de vânătoare, ori la sărbători ale Recoltei, ori la zilele lor de naștere, serbate uneori la noi în Banat. Îmi amintesc de înaltul cocteil, oferit la Neptun în onoarea președintelui Nixon în 1974, unde eu, o tânără interpretă de mare potențial artistic, am avut șansa de a fi aleasă să cânt împreună cu mari cântăreți din țară. Le-am cântat și i-am întâlnit și pe Iosip Broz - Tito și pe Fidel Castro și pe Mitterand, dar și pe Clinton și pe președintele Bush. Pe ultimii doi, firește în alte împrejurări.

Privind spre via Liei, peste imensitatea viilor de la Recaș, nu poți să nu meditezi despre figuri emblematice, despre putere, despre împrejurări istorice. Și ca un Requiem, pentru toți cei căzuți la Timișoara, la 23 de ani de la acele momente vă propun Colindul interpretat de Lia Lungu în vestitul Balcon al Operei în 21 Decembrie 1989.


    Lia Lungu
Lia Lungu

Stabilită peste Ocean de peste 20 de ani, artista se află în țară de ceva timp în țară, pentru câteva evenimente artistice. Iat-o și în emisiunea "Prețuiește viața" de la TVR 1:

Parteneri

image
image
image
image
image
image
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net