Copiii lui Adrian Păunescu au început lupta pe avere. Andreea: «Vreau să ştiu ce am moştenit de la tata»

A încercat tot timpul să se înţeleagă pe cale amiabilă cu fraţii săi vitregi, a mers la ei acasă sau la pomenirile marelui poet Adrian Păunescu doar invitată, însă pentru împărţirea moştenirii îi acţionează în judecată.

Andreea Păunescu, fostă Bîrlea, îi cheamă în instanţă pe copiii Andrei şi Ana Maria Păunescu, precum şi pe ultima soţie a celebrului poet, Carmen Păunescu, pentru succesiune.

„Nu am vrut niciodată să se ajungă aici, dar nu am altă cale. Nici măcar nu ştiu despre ce moştenire este vorba. În primul rând, acest lucru mi-aş dori să se clarifice. Dacă demersul de stabilire a paternităţii nu putea fi făcut decât în instanţă, succesiunea se putea stabili în familie, fără să ştie nimeni, fără scandaluri. Pur şi simplu, la notariat", ne-a declarat, ieri, fiica lui Adrian Păunescu, Andreea. Femeia, grefieră la Judecătoria Sectorului 1, ne-a spus că a vrut să se înţeleagă cu Andrei, Ana Maria şi Carmen Păunescu.

Vila din Bucureşti


În acest sens, între cei patru a avut loc o întâlnire, iar la finalul acesteia Andreea Păunescu a deschis dezbaterea succesorală pe cale notarială, în data de 12 martie 2013. Problemele au intervenit ulterior, când celelalte părţi nu s-au prezentat la nici una din cele trei termene acordate de notar, astfel că procedura a fost suspendată.

Casa de la Bârca


Mai mult, când notarul a încercat să inventarieze bunurile mobile succesorale şi a mers la imobilul în care a stat Adrian Păunescu, iar acum locuiesc urmaşii săi, nu i-a fost permisă intrarea în casă. Când a văzut că totul e în zadar, Andreea le-a scris câte o scrisoare fraţilor săi, aşteptând un răspuns prin prezentarea la notariat. Nici aşa nu i-a convins, astfel că, singura modalitate de a-i fi recunoscută calitatea de moştenitor şi de a intra în posesia părţii sale din averea tatălui a rămas acţiunea în justiţie.

„E neplăcut, e dureros şi din păcate îi facem rău tatălui nostru. Nu m-am grăbit, am aşteptat mai bine de doi ani. Ceea ce fac acum este un demers firesc şi necesar. Firesc pentru că aşa se întâmplă în toate cazurile şi necesar pentru că trebuie stabilite drepturile şi obligaţiile tuturor urmaşilor", ne-a mai spus Andreea Păunescu.

Vila de la Breaza


Avere: 6 case, terenuri şi 72.000 de euro în conturi şi bijuterii

În ultima declaraţie de avere depusă de Adrian Păunescu, în 2009, poetul a enumerat toate proprietăţile şi bunurile deţinute în acel moment. El avea 25 de hectare de teren agricol în două localităţi, aproape 7.000 de metri pătraţi în oraşul Voluntari din Ilfov. La capitolul case şi apartamente, lista este foarte lungă. Adrian Păunescu avea un imobil în centrul Bucureştiului, o vilă în Breaza, un apartament într-o vilă în Vatra Dornei şi încă trei case, în Bârca, Roşia Montană şi Bragadiru.

Poetul a mai declarat depozite bancare de aproape 50.000 de euro şi bijuterii şi tablouri de 22.000 de euro. La acestea se adaugă veniturile din drepturi de autor, care sunt de câteva zeci de mii de euro pe an. În total, specialiştii estimează că averea lui Păunescu s-ar apropia de patru milioane de euro.

Andreea, recunoscută drept fiică legitimă după doi ani de procese

Andreea Păunescu, fostă Bîrlea, a apărut în atenţia publicului la trei zile de la înmormântarea lui Adrian Păunescu, trecut în nefiinţă în 5 noiembrie 2010. La vremea respectivă, femeia a cerut în instanţă stabilirea paternităţii, susţinând că este fiica marelui poet. Doi ani mai târziu, Judecătoria Sectorului 1 i-a dat dreptate: Andreea este sânge din sângele scriitorului şi s-a născut în urma relaţiei extraconjugale a acestuia cu Rodica Bîrlea.

Se pare că familia legitimă a lui Adrian Păunescu ştia de existenţa Andreei, din moment ce la pomenirea de 40 de zile aceasta a apărut la cimitir lângă fraţii săi, Andrei, Ana Maria şi Ioana. Aceasta din urmă a murit, după o grea suferinţă, în noiembrie 2011.