Calendar ortodox 2020, 28 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Efrem Sirul

calendar-ortodox-2020-28-ianuarie-sfantul_efrem_sirul-gabriel-toma-chituc.jpg

Calendar ortodox 2020, 28 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Efrem Sirul
Sfântul Efrem Sirul
icoană de Gabriel Toma Chituc

Sfântul Efrem Sirul este prăznuit la data de 28 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Efrem Sirul este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 28 ianuarie.

Calendar ortodox 2020, 28 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Efrem Sirul

Sfântul Efrem Sirul s-a născut în Siria în vermuri tulburi pentru biserica ortodoxă. El nu s-a amestecat cu copiii de vârsta lui ci a ales să cugete mai degrabă la cele ale lui Dumnezeu. Avea mereu lacrimi în ochi gândind la judecata şi a doua venire a lui Hristos. Mereu cânta psalmi, fugea de gâlceavă şi căuta singurătatea. Când împăratul Iulian Apostatul a pierdut Siria în favoarea perşilor, Sfântul Efrem s-a refugiat la Edessa. Acolo nişte desfrânate au încercat să-l ispitească dar el de la una a tras învăţătură iar de la cealaltă a primit folos duhovnicesc. În Cezarea Capadociei l-a întâlnit pe sfântul Vasile cel Mare şi s-au împărtăşit unul pe celălat cu vorbe minunate şi înţelepte.

Sfântul Efrem noaptea priveghea ca nu cumva să cadă pradă forţelor întunericului şi ziua se ruga şi făcea fapte bune. A făcut minuni, a dojenit şi a sfătuit în dreapta credinţă pe toţi cei care i-au cerut ajutorul. Înainte să moară a refuzat haina scumpă ce i se pregătea pentru înmormântare fără ştirea lui.

A fost unul din cei mai mari poeţi trăitori ai ortodoxiei, compus peste 400 de imnuri creştine, predici şi câteva scrieri teologice, dar cea mai cunoscută rugăciune este cea care-i poartă numele

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău.

Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin

Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului.  

Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul.  

Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă.  

Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă.  

Troparul Sfântului Cuvios Efrem Sirul

Glasul al 8-lea

Harul ce izvorăşte din gura ta cuvioase, a umplut de apele vieţii Biserica şi lumii a izbucnit râuri de cucernicie, revărsând asupra noastră apa pocăinţei; ci, învăţându-ne cu cuvintele tale, Sfinte Părinte Efrem, roagă-te lui Hristos, Dumnezeul nostru să mântuiască sufletele noastre.

 Condacul Sfântului Cuvios Efrem Sirul

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Ceasul judecăţii pururea mai dinainte văzându-l, ai plâns cu amar, Sfinte Părinte Efrem, ca un iubitor de linişte; şi îndemânatic învăţător ai fost cu faptele, cuvioase. Pentru aceasta, părinte preafericite, pe cei leneşi îi ridici spre pocăinţă.

La 28 ianuarie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Paladie;
  • Sfântul Cuvios Iacov Sihastrul;
  • Sfântul Haris.

Citește și

  • Calendar ortodox 2020, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului. La 24 februarie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paştelui

  • Calendar ortodox 2020, 27 ianuarie. Sărbătoarea zilei. Aducerea Moaştelor sfântului Ioan Gură de Aur

    Aducerea Moaştelor sfântului Ioan Gură de Aur este prăznuit la data de 27 ianuarie în Calendarul ortodox. Aducerea Moaştelor sfântului Ioan Gură de Aur este săbătoare cinstiţă de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 27 ianuarie.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1