Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti: Dovleacul, un tonic de viaţă lungă

Ultima actualizare:

    Ce beneficii are dovleacul
Ce beneficii are dovleacul

Dovleacul, vedetă incontestată a toamnei, vine în viaţa noastră cu beneficii pentru sănătate şi cu preparate aromate : de la tartele cu dovleac până la tocăniţele cu pui şi cu semniţe.

Toate varietăţile de dovleac au un gust aromat şi sunt sărace în calorii şi în glucide. De la dovleac valorificăm atât pulpa, cât şi seminţele, ca remedii pentru o varietate de boli de la astenia de toamnă, la diabet şi la fertilitate.

Valoarea nutritivă ridicată a dovleacului se bucură de aceeaşi popularitate ca şi preparatele gastronomice. Dovleacul copt, amestecat cu miere şi cu scorţişoară este un tonic excelent pentru cei care depun eforturi intelectuale susţinute pe termen lung.

Studiile aprofundate au confirmat proprietăţile nutritive, diuretice şi sedative ale dolofanului fruct poreclit bostan. Datorită fibrelor de calitate pe care le conţine, dovleacul poate fi consumat şi de persoanele cu digestie dificilă. 

„Există numeroase  motive ca să includem dovleacul în alimentaţia zilnică, pentru a traversa sănătoşi anotimpul rece, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Valoarea terapeutică a fructului se datorează compoziţiei sale chimice care abundă în betacaroten, precursorul vitaminei A, eficient, printre altele, în prevenirea cancerului, cataractei, îmbătrânirii premature şi bolilor respiratorii. Dovlecii sunt şi un aliment ideal pentru vegetarieni.  

Previne astenia de toamnă

Este un lucru dovedit că, două soiuri de dovleac cultivate îndeosebi în ţara noastră : dovleacul comestibil sau cel turcesc are proprietăţi sedative asupra sistemului nervos. De aceea, nutriţioniştii recomandă persoanelor astenice o dietă bogată în preparate din dovleac. De asemenea, seminţele acestui fruct  sunt o sursă eficientă de magneziu, un mineral renumit pentru efectele sale antistres. În acest caz, dacă ronţăim câte 50 g de seminţe prăjite zilnic, asigurăm organismului 300 mg de magneziu, exact doza pe care ne-o recomandă terapeuţii.

Protector al inimii şi al creierului

Dovleacul ( sau bostanul cum i se spune în limbaj popular) conţine cantităţi importante de betacaroten (120 mg) şi  de potasiu (230 mg). În schimb, pulpa acestui fruct conţine puţine calorii (25-30  calorii, în funcţie de soi) şi o cantitate modestă de sodiu ( 2 mg).

Prin aceste atuuri dovleacul este  un protector împotriva bolilor de inimă şi a disfuncţiilor mentale.

Detoxifere într-un interval de 12 zile

Datorită conţinutului mare de vitamine :A, C şi E, dovleacul are proprietăţi detoxifiante. O cură de detoxifiere a organismului  cu dovleac trebuie urmată timp de 10-12 zile. În acest interval, se consumă câte un pahar de 100 ml de suc proaspăt de dovleac pe zi, amestecat cu ceai de afin sau cu suc de morcovi ( câte două linguri din fiecare).

Previne creşterea glicemiei

Printre substanţele active conţinute de dovleac se aliniază şi beta-carotenul, element care previne creşteriea nivelului hiperglicemiei. Un remediu foarte eficient pentru combaterea diabetului se prepară din şase linguri de seminţe de dovleac curăţate şi fierte la foc mic în 500ml de apă, timp de o oră. Sucul obţinut se consumă în două reprize, dimineaţa, înainte de micul dejun şi seara, de trei ori pe săptămână.

Remediu benefic pentru bărbaţi

Deşi conţin puţine calorii (doar 30 la 100 g), Seminţele de dovleac sunt foarte hrănitoare, fiind bogate în proteine, necesare în creşterea imunităţii. În acelaşi timp, din categoria nucilor, seminţele de dovleac sunt sărace în grăsimi. Nutriţioniştii susţin că datorită conţinutului ridicat de zinc, aceste seminţe sunt apreciate de bărbaţi pentru că protejează glanda prostatei. Un pumn de seminţe de dovleac pe zi, consumate pe termen lung, sunt benefice pentru menţinerea sănătăţii.

Pasta antihelmintică elimină viermii intestinal

Pentru a elimina viermii intestinali, se administrează un leac cunoscut sub numele de pasta „antihelminică” foarte eficientă în combaterea limbricilor şi teniei. Acest remediu naturist, pe cât de simplu, pe atât de eficient, se prepară din următoarele ingrediente: 100 g de seminţe (se păstrează pieliţa verde), câte 100 ml de apă şi de lapte şi din trei linguriţe de miere de albine. După ce compoziţia se omogenizează, împărţiţi toată cantitatea în trei porţii care se consumă, până la masa de prânz, din oră în oră. După o pauză de trei ore, se administrează o lingură de ulei de ricin.

Pasta antiparazitară pentru copii   

Pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani, pasta antiparazitară se prepară din 50 g seminţe (doar 50 g), iar pentru copiii mai mici (în grupa de vârstă 5-7 ani), leacul antihelmintic se prepară din 25 g seminţe de dovleac. După o cură cu această pastă de dovleac, care durează între patru şi şase zile, copiii elimină paraziţii.  

O reţetă mai simplă, pentru eliminarea teniei

Pentru eliminarea teniei se mai foloseşte un remediu foarte simplu. Pentru preparare, folosiţi 60 g de seminţe de dovleac proaspăt, curăţate de coajă, încălziţi-le bine, fără să le ardeţi, măcinaţi-le şi amestecaţi-le cu puţin lapte. Nu mâncaţi timp de 10 ore, apoi consumaţi această pastă. După alte două ore, îngurgitaţi patru linguriţe de ulei de ricin, amestecat cu puţin suc de fructe. După circa patru ore, tenia este eliminată.

Ce efecte revigorante mai are dovleacul

Sucul de dovleac combate constipaţia

Sucul de dovleac este un leac dovedit pentru combaterea constipaţiei. În acest scop, se consumă câte două linguri pe zi, timp de două luni.

Benefic pentru convalescenţi

Pentru convalescenţi, pulpa de dovleac este o sursă importantă de minerale esenţiale (magneziu şi calciu), de vitamine ( A, B2, B6, C şi D) şi de acizi graşi. Dovleacul se adaugă în salatele de crudităţi,  în combinaţie cu morcovi şi sfeclă roşie, câte două linguri din fiecare.

Previne instalarea cataractei

În compoziţia dovleacului există două substanţe „scumpe” pentru  vedere: luteina şi zeaxantina. Datorită lor, o dietă care conţine dovleac, previne instalarea cataractei.  

Piureul de dovleac, calmant pentru durerile hemoroidale

Persoanele care se confruntă, deseori, cu durerile hemoroidale, trebuie să consume piure de dovleac şi să bea şi suc proaspăt stors din pulpa dovleacului. Aceste alimente sunt calmante dovedite  care alungă acest disconfort.

Reţetele săptămânii

Mâncare de pui cu dovleac

Timp de preparare: 50 de minute

Calorii: 125 /100 g

Ingrediente: Un pui, un dovleac de mărime potrivită, 3 morcovi, 3 cepe, 6 linguri de ulei, 3 căţei de usturoi, 50 g unt, 40 g stafide, piper şi sare, după gust.

Preparare: Se curăţă puiul şi se porţionează, apoi se înăbuşeşte în ulei amestecat cu apă , timp de 15 minute. După aceea, se adaugă  ceapa, usturoiul, stafidele şi un pahar cu apă şi se lasă să fiarbă până când carnea este fiartă şi se desprinde de pe os. Separat, dovleacul tăiat cuburi se rumeneşte în unt, iar deasupra se presară piper şi sare, după gust. Dovleacul se adaugă peste pui şi se mai lasă la fiert, 15 minute.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net