Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Dieta cu vinete depăşeşte aşteptările

Ultima actualizare:

    De ce e bine să consumăm vinete
De ce e bine să consumăm vinete

Studii recente demonstrează, fără echivoc, că vinetele sunt un  izvor de sănătate. De aceea, specialiştii le recomandă ca tratament într-o gamă largă de afecţiuni. O cură cu vinete tonifică organismul şi-l purifică. Mai mult, aceste legume  au acţiune relaxantă, ajută bolnavii care se confruntă cu insomnii, cu stări de nervozitate sau cu un nivel crescut al colesterolului

De ce sunt sănătoase vinetele

Pe lângă faptul că aceste legume sunt săţioase şi potolesc repede  foamea, vinetele au doar 23 kcal/100 g.

Vinetele, pe locul doi în terapia anticancer

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează că studiile recente demonstrează că efectele dietei cu vinete asupra organismului depăşesc aşteptările. În urma acestor cercetări, specialiştii susţin că vinetele ocupă locul doi, după varză, în terapia de prevenire a cancerului.

Vinetele care au un conţinut foarte mic de grăsimi, de colesterol sau de sodiu sunt excelente pentru cei care vor să slăbească. Mai mult, aceste legume sunt foarte bogate în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, benefici pentru buna funcţionare a creierului şi a sistemului cardiovascular, dar şi în vitaminele B, K, A, C sau E

Conţin vitamine din complexul B

Vinetele conţin vitamine din complexul B: Vitamina B1, care  se regăseşte din belşug în vinete, ajută la buna fincţionare a sistemului nervos central şi creşte nivelul de energie; vitamina B6 menţine echilibrul hormonal şi contribuie la detoxifierea organismului, iar vitamina B3 ajută organismul să proceseze mai bine grăsimile, jucând un rol important în stabilizarea glicemiei.

Sunt şi o sursă valoroasă de minerale

Vinetele sunt şi o sursă valoroasă de minerale. Savuroasa legumă conţine magneziu, esenţial pentru metabolismul grăsimilor şi al carbohidraţilor, o cantitate importantă de potasiu (220 mg), calciu, fier, fosfor, zinc, mangan, iod, zinc. Datorită acestor substanţe active, specialiştii recomandă vinetele în curele de detoxifiere, în dieta diabeticilor, astmaticilor, supraponderalilor şi a suferinzilor de bronşită. 

O vânătă de mărime medie, curăţată de coajă, conţine multă apă,  circa 10g de carbohidraţi, 16g de fibre şi 110 calorii.

Conţinutul mare de fibre din vinete ajută la buna funcţionare a inimii şi a sistemului circulator, relaxează vasele sanguine şi  reduce nivelul colesterolului “rău”, LDL.

Vinetele coapte sunt sănătoase

Nutriţioniştii recomandă consumul vinetelor coapte, deoarece  vinetele prăjite conţin substanţe toxice şi cancerigene. În acelaşi timp, substanţele amare prezente în vinete au efecte benefice asupra metabolismului, întăresc sistemul imunitar şi creează o stare de linişte şi de relaxare. Nutriţioniştii recomandă persoanelor neliniştite şi agitate să includă în meniul lor cât mai multe preparate pe bază de vinete: salată, mâncare sau musaca. De asemenea, astmaticii şi cei care suferă de bronşită este bine să profite de “sezonul vinetelor” şi să le consume fără rezerve, deoarece vinetele proaspete fluidizează secreţiile. Şi diabeticii se pot bucura de efectele acestei legume, cu un conţinut scăzut de zaharuri (4g /100 g). Sucul vinetelor este foarte bun pentru curăţarea ficatului şi pancreasului.

Studiile recente arată că, pentru a preveni cancerul şi fenomenul îmbătrânirii premature, vitaminele din legume, mai ales cele din compoziţia vinetei sunt mai eficiente decât cele care se găsesc în fructe.

Preparate savuroase şi foarte sănătoase

Renumita salată de vinete, consumată ca aperitiv, este mai sănătoasă şi mai savuroasă când este preparată cu iaurt şi cu busuioc măcinat în locul maionezei. În acest fel, ficatul nu are de suferit. Acest sortiment de salată este foarte apreciat la mesele festive pentru că nu provoacă indigestii.

Carnea de pui sau cea de peşte alb poate fi asezonată cu vinete la grătar, o mâncare ideală pentru persoanele sensibile la mâncarea tradiţională care prăjeşte feliile de vinete.

Pentru obezi şi pentru cardiaci, vinetele preparate la grătar sunt ideale deoarece conţin puţine calorii şi au un efect relaxant asupra organismului, iar efectul se menţine mai multă vreme. 

În acest caz, vinetele se pot asezona cu salată verde.

Reţeta săptămânii

Vinete cu susan şi busuioc

Timp de preparare: 40 de minute

Calorii : 60 porţia

Ingrediente: 6 vinete mici, 8 linguri ulei de măsline, 500 g  caş, 200 g de susan, 200 de g caşcaval ras, 8 roşii, 6 căţei de usturoi, un ardei iute, două linguri frunze de busuioc.

Preparare: Vinetele spălate, tăiate rondele, groase de doi cm, se lasă să se scurgă. Apoi, pe fiecare felie se presară susan şi caşcavalul ras amestecat cu busuioc. Într-o tavă unsă cu ulei se pun, succesiv, câte un rând de vinete, usturoiul tăiat mărunt, un rând de felii de caş şi unul de roşioare, tăiate jumătăţi. Tava se dă la cuptor, la foc potrivit. Opţional, fiecare porţie se poate servi cu iaurt. 

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net