Mierea vindecă pielea arsă de soare

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dacă ai pierdut noţiunea timpului la plajă, iar pielea ta este acum roşie ca racul, primele măsuri sunt cele mai importante. Fă un duş răcoros, şterge-te cu spirt, „oblojeşte-te” cu miere şi apoi aplică o cremă foarte hidratantă. A doua zi te vei simţi mai bine.

Cel mai neplăcut este să te arzi în prima zi de concediu. Iar şansele sunt mari, în condiţiile în care pielea ta este albă şi nepregătită pentru expunere prelungită la soare. Primul sfat este să ai grijă şi să foloseşti creme cu factor mai mare de protecţie în primele zile. Apoi, nu sta prea mult! Ca să nu întreci măsura, medicul dermatolog Viviana Iordache te sfătuieşte să testezi pielea cu podul palmei. „Dacă e mai încinsă decât palma, înseamnă că pe locul respectiv gradul de iradiere e mare. Mai poţi testa prin comparaţie cu o porţiune de piele neexpusă soarelui, spre exemplu dunga de la sutien. Dacă se vede diferenţă semnificativă, sunt probleme”, ne sfătuieşte medicul dermatolog Viviana Iordache.Ca să nu-ţi compromiţi următoarele zile de concediu, ia urgent măsuri.- Fă un duş cu apă la temperatura corpului, chiar mai răcoroasă. Şterge-te cu un prosop moale, fără să freci, ci doar să tamponezi.- Pune pe suprafeţele afectate comprese cu spirt sau pur şi simplu toarnă-l în palmă şi aplică pe piele. Acesta, chiar dacă pe moment usucă pielea, opreşte arsura.- Dacă ai la-ndemână un borcan cu miere, eşti salvat! Mierea opreşte arsura şi asigură o vindecare mai rapidă. „Mierea e tratament inclusiv pentru arsurile mai serioase, spre exemplu după contactul cu o suprafaţă fierbinte. Asta deoarece are zaharuri care nu lasă microorganismele să crească, repară pielea şi reduce eventualele cicatrice”, spune medicul dermatolog. Stai cu mierea pe tine cât poţi de mult, cel puţin o jumătate de oră, apoi clăteşte-te la duş.- La sfârşit, aplică pe tot corpul cea mai grasă cremă de corp pe care o ai, sau una specială pentru „după plajă”. Nu freca pielea şi nu o masa pentru că tu ai în acest moment nişte băşicuţe microscopice care se rup, iar pielea se va vindeca mai greu. Aplic-o printr-o uşoară tamponare cu palma.- Mai poţi lua un antiinflamator (nurofen, aspirină) şi un antialergic (cei care au orice fel de alergie, atunci când se iradiază organismul lor devine mai vulnerabil).- A doua zi, ideal ar fi să nu mai stai la soare. Dacă nu, foloseşte o cremă-ecran (cu SPF 50).

- Cojirea pielii începe după aproximativ o săptămână. Nu trage de cojiţe, lasă pielea să le elimine de la sine, ca să nu rămâi cu semne!

- Ca să-ţi păstrezi bronzul şi sănătatea pielii, bea suc de morcov (150 ml pe zi) sau mănâncă leguma crudă. Morcovul e un fotoprotector natural care hrăneşte melanocitele, acele celule care produc melanina şi ne bronzează. Ai nevoie şi de vitamina C, aşa că mănâncă mai multe citrice, fructe de pădure, pătrunjel, kiwi etc.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net