Ce trebuie să mănânce femeile ca să aibă o sănătate de fier

Ultima actualizare:

Nutriţioniştii ne recomandă să avem grijă ce mâncăm dacă vrem să nu ne îmbolnăvim. În cazul femeilor, pentru fiecare perioadă de vârstă, regimul alimentar trebuie să fie diferit pentru a asigura o sănătate deplină. Nutriţionista britanică Ella Allred dezvăluie ce trebuie să consume o reprezentantă a sexului frumos, din adolescenţă până la anii maturităţii, pentru a fi mereu în formă.

Adolescenţă

Multe fete fac tot ce le stă în putinţă la această vârstă să nu se îngraşe, de la renunţarea la pâine la adoptarea regimurilor vegan, fără carne şi lactate. Este o mare greşeală, fiindcă, în adolescenţă, organismul are mare nevoie de alimente bogate în calciu şi magneziu pentru oase, nuci, semniţe, lapte de migdale şi cereale integrale, acizi omega 3, din peşte şi seminţe de Chia, zinc şi fibre din fructe şi legume, ouă şi carne de pui, fulgi de ovăz şi humus. 

La vârsta de 20 de ani

Este perioada petrecerilor şi a nopţilor târzii. Este nevoie de hrană mai multă pentru ca organismul să-şi poată menţine sănătatea. Consumul de alimente bogate în vitamine B vor ajuta corpul să facă faţă la un consum excesiv de alcool. Alimente cum ar fi ciupercile, ouăle şi vegetalele sunt o bună opţiune în această perioadă. De asemenea, femeile la această vârstă trebuie să consume fier, fiindcă pierderile lunare de sânge pot să ducă la carenţe. Lintea roşie este o bună sursă de fier, ca şi seminţele de floarea soarelui, nuci, peşte şi vită.

De la 20 de ani la 30 de ani

În general, la această vârstă, femeile caută să urce pe scara socială, să se realizeze în carieră. Alimentele bogate în magneziu ajută corpul să se relaxeze şi să facă faţă stresului. În această perioadă este bine să consume fasole, avocado, ciocolată neagră şi cereale integrale pentru un aport mai mare de magneziu. Cel mai important lucru este însă ca la aceste vârste să se limiteze la minimum zahărul şi cafeaua. 

De la 30 de ani la 40 de ani

Femeile pot să aleagă la această vârstă să aibă copii. De aceea este nevoie să adopte diete care să le hrănească şi pe ele, şi pe bebeluşii din uter. Se recomandă o dietă bogată în acid folic. Spanacul, kale, fasolea şi fructele citrice sunt toate surse bune de acid folic. Nu trebuie să lipsească măcar o porţie zilnică de citrice şi legume cu frunze verzi. Sucurile de legume verzi asigură o cantitate necesară de acid folic.

De la 40 de ani la 50 de ani

În această perioadă, multe femei văd că nivelele lor de energie scade, ca şi abilitatea de a se concentra. Producerea de antioxidanţi Coenzima Q10, care este necesară pentru energie şi concentrare, scade progresiv. Se recomandă consumarea a două porţii de sardine sau macrou pe săptămână, care conţin Coenzima Q10, carne de vită şi arahide. Vitaminele B ajută de asemenea la producerea de mai multă energie şi concentrare.

Menopauza

Multe femei se tem de această etapă a vieţii. Dacă o femeie se hrăneşte corect, simptomele pot fi menţinute la minimum. Alimentele care conţin fitoestrogeni acţionează precum estrogenii în corp, ajutând la atenuarea simptomelor cauzate de scăderea bruscă a hormonilor. Se recomandă consumarea de năut, susan şi seminţe de in. Humusul este o sursă delicioasă de fitoestrogeni. Dacă presăraţi deasupra seminţe de in, este ideal. Nu trebuie să lipsească soia fermentată, tofu.

Dincolo de menopauză

După ce menstruaţia încetează, necesarul de fier scade. Limitaţi consumul de ficat şi organe şi focalizaţi-vă pe dobândirea de fier din vegetale. Încă mai este nevoie de fier, dar nu de cantităţi aşa de mari ca înainte. Axaţi-vă pe legume verzi, nuci şi seminţe. După menopauză, corpul tinde să se îngraşe. Ca să evitaţi acest lucru, nu trebuie consumate dulciuri care pot înrăutăţi situaţia. Consumaţi proteine şi carbohidraţi complecşi, care vor reduce riscul de diabet şi vor ajuta la evitarea pierderilor de calciu din oase. Consumaţi cereale integrale în loc de cartofi, ouă, nuci şi seminţe. Eliminaţi zahărul rafinat şi includeţi grăsimile sănătoase, cum ar fi uleiul de peşte şi uleiul de cocos.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net