Aşa tratezi corect bronşita

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cunoscută în popor ca „răceală la plămâni“, bronşita se manifestă cel mai frecvent în sezonul rece, de obicei după un episod de răceală sau gripă. „Click! pentru femei“ îţi spune care sunt cele mai frecvente simptome ale afecţiunii şi cum poţi scăpa de ele.

Bronşita apare ca o inflamare a bronhiilor, căile aeriene ce transportă aerul la plămâni. Drept urmare, căile respiratorii se îngustează, secretă mai mult mucus decât în mod normal şi se blochează, făcând astfel posibilă apariţia tusei. În mod normal, afecţiunea este însoţită şi de dureri în piept, respiraţie greoaie, febră, expectoraţii şi o stare de slăbiciune accentuată a organismului. 

De câte feluri este 

În cele mai multe din cazuri, bronşita este cauzată de un virus şi poate fi de două feluri: acută sau cronică. Bronşita acută este forma incipientă a afecţiunii şi poate să apară în urma unui guturai sau a unei dureri în gât, fiind însoţită de o tuse uscată care se poate transforma rapid într-una productivă. Se depistează rapid de către medicul de familie cu ajutorul stetoscopului şi, în urma unui stil de viaţă sănătos, adică odihnă suficientă şi un consum generos de lichide, nu ţine mai mult de trei săptămâni. Bronşita cronică se manifestă prin tuse cu flegmă de culoare galbenă, verde sau transparentă, episoade de câte trei luni, timp de cel puţin doi ani consecutivi, dureri ale pieptului, febră şi respiraţie îngreunată. Necesită tratament, pentru că poate afecta serios funcţionarea plămânilor, şi poate fi evaluată cu ajutorul unor investigaţii precum spirometria şi radiografia pulmonară.   

Cum apare

Bronşita este produsă de inhalarea unui germen patogen, în urma expunerii la aerul rece, pe fondul unei imunităţi scăzute, dacă pacientul a avut o viroză netratată sau care nu a trecut în urma tratamentului. Ea mai poate să apară din cauza expunerii la substanţe iritante pentru sistemul respirator, ca praful şi gazele toxice, fumatului şi poluării.  De asemenea, se poate lua în urma contactului cu o persoană bolnavă, prin inhalarea de particule ce însoţesc strănutul sau tusea ori prin atingerea unor obiecte infectate.  

Ce poţi face

Dacă nu e vorba de o infecţie, bronşita se tratează ca o răceală obişnuită, fără antibiotice. E posibil ca tusea să afecteze somnul, aşa că medicul îţi poate recomanda antitusive. Simptomele bronşitei cronice pot fi uşurate cu ajutorul bronhodilatoarelor, care eliberează căile respiratorii, antiinflamatoarelor, expectorantelor sau, în cele mai grave situaţii, cu antibiotice. 

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
cafea jpg
renovare apartament jpg
WhatsApp Image 2024 04 24 at 10 52 03 jpeg
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net