Antibioticele luate în exces cresc rezistenţa microbilor

Ultima actualizare:

    Prea multe antibiotice cresc rezistenţa bacteriilor, iar bolile se vindecă mai greu
Prea multe antibiotice cresc rezistenţa bacteriilor, iar bolile se vindecă mai greu

Unul din doi români urmează anual un tratament cu antibiotice, uneori fără motive bine întemeiate. Răceala, gripa şi toxiinfecţiile alimentare sunt printre bolile care nu ar trebui tratate cu antibiotice, dar acest lucru se întâmplă frecvent. Excesul va duce, în curând, la creşterea rezistenţei microbilor, iar afecţiunile nu vor mai putea fi tratate cu aceste medicamente.

Uneori, pentru că o parte din medici prescriu aceste medicamente cu prea mare uşurinţă. Alteori, pentru că pacienţii se tratează după ureche, iar unii farmacişti sunt de acord să le vândă aceste pastile fără reţetă. Datele ultimului raport al Comisiei Europene arată că 18% dintre români obişnuiesc să ia antibiotice fără a avea o reţetă de la un medic, asta în timp ce media europeană la acest capitol este de doar 3%.

Utiliarea excesivă a antibioticelor creşte rezistenţa microbilor la aceste medicamente

Infecţiile ar putea redeveni principala cauză de mortalitate în următorii ani. Avertismentul vine din partea medicilor, care se declară îngrijoraţi de consumul excesiv şi abuziv de antibiotice. ”Infecţiile reprezentau principala sursă de mortalitate la nivel global în urmă cu 100 de ani. După introducerea în practică a antibioticelor, incidenţa deceselor provocate de infecţii a scăzut considerabil”, afirmă conf. dr. Gabriel Popescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş". După aprope un secol însă, medicul sugerează că ne-am putea întoarce în acelaşi loc. Utilizarea excesivă a antibioticelor creşte rezistenţa microbilor la aceste medicamente, lucru ce ar putea duce la apariţia unei bacterii ce nu s-ar putea trata cu niciun antibiotic existent în prezent în farmacii. Statisticile de specialitate arată că zilnic 600.000 de români urmează un tratament cu antibiotice. Această cifră ne clasează pe locul doi la nivel de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de antibiotice. Datele arată că într-un an un român din doi urmează un tratament cu antibiotice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: “Antibioticele uzuale ar putea să nu-şi mai facă efectul“

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sau membrii comisiei de sănătate din Comisia Europeană au atras în numeroase rânduri atenţia că utilizarea în exces a antibioticelor poate avea consecinţe dezastruoase pentru omenire. În urmă cu aproape trei ani, dr. Margaret Chan, directorul general al OMS, avertiza asupra pericolului declanşării unei crize în sistemul medical, generată de evoluţia bacteriilor din ce în ce mai rezistente la antibiotice. Aceasta semnala faptul că datele statistice la nivel mondial înregistrează tot mai multe cazuri în care se face remarcată rezistenţa antimicrobiană sporită a infecţiilor, cazuri în care antibioticele de uz curent nu mai fac faţă, fiind complet inutile în schema de tratament. Dr. Chan menţiona că tratamentele alternative existente în acest moment sunt mai scumpe, toxice şi acţionează mult mai lent. În rândul pacienţilor diagnosticaţi cu infecţii rezistente la antibiotice, riscul de deces a crescut semnificativ. Dr. Chan cataloga acest moment ar putea reprezenta "sfârşitul medicinei moderne, aşa cum o cunoaştem acum" şi intrarea într-o era "post-antibiotice", în care vor trebui găsite noi soluţii, noi medicamente.

image
image
image
image
image
image
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net