5 obiceiuri la fel de nocive ca fumatul

Ultima actualizare:

    Unele obiceiuri sunt la fel de sau chiar mai nocive decât fumatulFoto: 123RF
Unele obiceiuri sunt la fel de sau chiar mai nocive decât fumatulFoto: 123RF

Nu fumezi, ai o viaţă sănătoasă, în general, aşa că nu ai de ce să te îngrijorezi, nu? Ei bine, o să ai o surpriză: un nou studiu arată că anumite obiceiuri sunt la fel de rele ca fumatul, deşi par complet inofensive. Iată 5 astfel de obiceiuri zilnice.

Uneori, chiar şi cele mai mici lucruri pot să fie foarte nocive. Unele pot fi chiar la fel de rele ca ţigările sau pot duce la forme de cancer agresive. Din fericire, e uşor să rezolvi aceste probleme, dacă îţi schimbi rutina zilnică. Iată 5 obiceiuri care sunt la fel de rele ca fumatul. 

1. Sedentarismul

Chiar dacă faci sport regulat, statul jos pentru perioade lungi, fie că e la birou, fie că e în maşină, poate determina multe probleme de sănătate. Lipsa de activitate duce la aproape 16.000 de cazuri de cancer la colon, sâni, prostată şi plămâni, potrivit site-ului prevention.com. Cel mai bine e să iei pauze regulate, să ieşi la plimbări în aer liber când eşti acasă şi să mergi cât mai des la sală. 

2. Abuzul de carne şi brânză

Proteinele animale au un hormon al creşterii care ajută celulele canceroase să se dezvolte. Persoanele aflate la vârsta a doua care au regimuri bazate pe proteină animală sunt de patru ori mai predispuse la cancer faţă de cele care consumă puţine proteine. Riscul de mortalitate e comparabil cu cel înâlnit la fumători. Poţi înlocui proteina animală cu cea vegetală, cum ar fi cea din fasole. 

3. Folosirea uleiurilor 

Când foloseşti ulei vegetal, la temperaturi ridicate, anumite particule sunt eliberate în aer, particule care se găsesc în fumul de ţigară şi care pot cauza probleme cu sistemul respirator. Alege un alt tip de ulei, potrivit felului în care găteşti mâncarea. Uleiul de măsline nu e bun pentru prăjit, dar merge la salate. Verifică nivelul de temperatură până la care poate fi folosit un ulei înainte să îl cumperi. În plus, e bine să foloseşti hote atunci când găteşti. 

4. Frecventarea solarului

Bronzatul la solar duce la 420.000 de cazuri de cancer de piele în SUA. În comparaţie, fumatul duce la 226.000 de cazuri de cancer. În primul rând, trebuie să înveţi să îţi iubeşti pielea nebronzată. Dacă vrei ca pielea să strălucească, mănâncă roşii şi morcovi. Ambele sunt bogate în carotenoizi, care îţi vor îmbunătăţi pielea. 

5. Lipsa odihnei

Lipsa cronică de somn poate duce la tensiune ridicată, atacuri de cord, atacuri cerebrale, obezitate. Dormitul mai puţin de şase sau şapte ore pe noapte duce la o mortalitate echivalentă cu cea întâlnită în cazul fumătorilor. Chiar şi atunci când dormi prost sau fragmentat, eşti în pericol de cancer. Dacă simţi că nu ai parte de suficient somn, vorbeşte cu un specialist şi vezi cum poţi să îţi reglezi programul de dormit.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net