4 plante tămăduitoare pe care să le ai în casă

Ultima actualizare:

    Pătrunjelul ajută la calmarea durerilor de dinţi şi la menţinerea sănătăţii oraleShutterstock
Pătrunjelul ajută la calmarea durerilor de dinţi şi la menţinerea sănătăţii oraleShutterstock

Plantele aromatice nu lipsesc din bucătăria nici unei gospodine. Busuioc, cimbru, salvie, mărar, pătrunjel...Aceste plante-mirodenii care dau o savoare aparte mâncărurilor posedă proprietăţi terapeutice deloc de neglijat şi sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri. Substanţele pe care le conţin ajută organismul să funcţioneze mai bine, stimulează funcţia unor organe şi înlătură diverse simptome neplăcute, precum balonarea, starea de greaţă, tusea, insomnia. Uite ce plante să ai la tine în casă!

1. Cimbru, remediu digestiv şi intestinal

Cimbrul ajută la digestie, calmează crampele, combate balonarea şi diareea. Infuzia mai concentrată acţionează cu bune rezultate în tusea convulsivă şi astmatică, precum şi împotriva durerilor menstruale. Se toarnă 250 ml apă fiartă peste 2 linguriţe de cimbru, se acoperă vasul timp de 10 minute, apoi se strecoară. Ceaiul alină balonările, stimulează funcţia digestivă şi intestinală. Îndulcit cu miere, combate tusea.

2. Salvia, un excelent dezinfectant

Ceaiul de salvie tratează afecţiunile gastrice şi intestinale, îmbunătăţeşte digestia şi funcţia ficatului, relaxează vasele de sânge periferice, reduce transpiraţia, calmează tusea. Dacă vresi să prepari un ceai pentru stomac, pune două linguriţe de salvie la 250 ml apă, lasă să dea un clocot, apoi acoperă vasul şi lasă să infuzeze 15 minute. Gargara cu ceai de salvie de trei ori pe zi calmează inflamaţiile gingiilor, gurii şi gâtului.

3. Mărarul, antiinfecţios şi antiinflamtor

Mărarul este indicat în tratarea inflamaţiilor căilor respiratorii, dismenoreei, conjunctivitei, colitei, gastritei etc. Prin efectul său diuretic stimulează activitatea rinichilor şi a vezicii urinare, fiind indicat în caz de calculi renali sau urinari, infecţii renale, cistită. Prepară o infuzie din 2 grame (aproximativ o linguriţă) de seminţe uscate şi zdrobite, la 200 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul şi se lasă la infuzat 5-10 minute, apoi se strecoară.

4. Busuiocul stimulează digestia

Ca plantă medicinală, busuiocul este utilizat în special datorită proprietăţilor sale de stimulare a digestiei, de combatere a spasmelor intestinale şi a senzaţiei de balonare. Infuzia din frunze ajută la digestie, în special când există tulburări gastrointestinale de origine nervoasă. Când te supără o indigestie uşoară, ronţăie o frunză de busuioc.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net