Mare grijă la machiaj, în adolescenţă!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Gata, fetiţa ta s-a făcut mare, e o adolescentă cochetă, interesată de farduri, rujuri, ojă... E normal, aşa sunt toate fetele de vârsta ei. Nu o poţi ţine departe de machiaj sau interzice să-şi cumpere produse cosmetice. Tot ce poţi să faci este să o îndrumi în acest proces, să-i arăţi cum să se machieze în siguranţă, discret, fără repercusiuni.

Mirela Păduraru, consilier în estetică şi trainer în cosmetică şi machiaj profesional, atrage atenţia asupra fenomenului adolescentelor machiate în exces, în culori stridente, cu sprâncene distruse şi ten cu probleme. „Susţin seminarii de sănătatea pielii şi prevenirea acneei în şcoli şi licee. Sunt îngrijorată de multe cazuri de acnee la adolescente, mascată sau nu cu un strat gros de fond de ten. Este şocant că unii părinţi permit fetelor să se machieze de mici, fără a le învăţa cum să-şi îngrijească tenul şi ce greşeli să evite. Când aud expresia «arată mai bine mama decât fiica» mă întristez. Nu e un motiv de mândrie pentru mamă, ci un semn de alarmă că fiica are nevoie de ajutor”, susţine specialistul care ne explică tot ce trebuie să i se spună unei adolescente la acest început de drum machiajul.

Cumpără-i farduri bio

Pielea adolescentelor e sensibilă, mai ales că sunt la vârsta fluctuaţiilor hormonale, când tenul lor poate fi invadat de acnee. Produsele de îngrijire pe care le folosesc e bine să fie dermato-cosmetice, non-comedogenice, eventual bio. Şi nu prea multe. 

Ce poate conţine trusa ei de machiaj

simeon stalpnicul png
  • O cremă hidratantă de zi, cu factor de protecţie, adecvată tipului de ten. Poate fi o cremă colorată (BB cream) care să înlocuiască fondul de ten.
  • Un anticearcăn uşor bio/organic.
  • O pudră bio de orez (care să fie folosită strict pe zonele cu exces de sebum, nu sub ochi şi pe zonele deshidratate ale feţei).
  • Câteva farduri bio în culori frumoase, armonioase.
  • Mascara bio pe care să îl înlocuiască la fiecare 6 luni.
  • Un balsam bio colorat de zi (glossul se întinde în contact cu părul care vine pe faţă, iar rujul e o alegere mult prea dură pe timp de zi) şi un ruj bio pentru ieşirile cu prietenii.
  • Nu trebuie să le împrumute

Aceste cosmetice trebuie să fie doar ale ei. Învaţ-o să nu le împrumute şi nici să nu folosească de la prietene. Spune-i că prin mascara şi creion de contur de ochi se pot transmite boli ca blefarita, conjunctivita, virusul herpetic la ochi şi multe altele. Prin ruj, gloss, fond de ten şi corector se pot contacta herpes, micoze, infecţii bacteriene şi chiar un parazit numit demodex. Nu ştie cât de periculoase sunt toate acestea? Arată-i poze pe Internet. Un gest poate şocant, dar care o poate lecui de a mai face vreodată schimb de farduri cu prietenele. „Nici mama şi fiica nu trebuie să folosească aceeaşi trusă de farduri. Au vârste diferite şi nevoi diferite”, spune Mirela Păduraru. 

Obişnuieşte-o să se demachieze în fiecare seară

Asigură-te că foloseşte pentru demachiere dischete cosmetice din bumbac 100%, învaţ-o cum să-şi cureţe corect faţa şi să o facă indiferent cât de obosită sau plictisită ar fi, la sfârşitul zilei. Microbii de pe piele şi resturile de machiaj, cu praf şi sebum, nu „obosesc” niciodată să cauzeze erupţii, coşuri, alergii sau un aspect de piele îmbătrânită la doar 15 ani.

Du-o la un specialist în sprâncene!

simeon stalpnicul png

Va dori să se penseze şi o va face, la un moment dat. Aşa că, mai bine du-o de la bun început la un specialist care să îi stabilească forma. „Este absurd să aibă sprâncenele pensate «la fir» sau în unghiuri ameţitoare. Arată-i fotografii cu vedete adolescente de la Hollywood şi las-o să observe singură că la modă sunt sprâncenele cât mai naturale, mai groase”. 

Şi alimentaţia este importantă

„Mă veţi întreba ce legătură are aspectul tenului cu alimentaţia? E simplu – ce e în neregulă în interior se manifestă la exterior. O persoană sănătoasă are un ten curat, fără imperfecţiuni şi exces de sebum”, spune Mirela Păduraru, îndemnând mamele să supervizeze alimentaţia fiicelor lor, să le încurajeze să bea apă  plată în loc de sucuri acidulate şi fructe/legume/grătare/mâncare gătită în casă în locul fast-food-ului. „Îngrijirea pielii şi un regim de viaţă sănătos nu sunt mofturi, sunt măsuri de sănătate, sunt cea mai sigură investiţie în sănătatea copiilor noştri. Este responsabilitatea noastră ca părinţi să-i prevenim, să-i învăţăm”, ne mai îndeamnă specialistul. 

image
image
image
image
image
image
zodiac 2904106 1920 jpg
paula seling snitele de post jpg
leurda planta reteta jpeg
unghii jpeg
paște pixabay jpg
1 mituri despre zodii jpg jpeg
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
image
actualitate.net
image
actualitate.net