După plajă, treci cu pielea la control!

Ultima actualizare:

Starea pielii tale după o vară fierbinte, cu vacanţe la mare şi relaxări la piscină, variază în funcţie de cât de mult ai stat la soare, cât de atentă ai fost să te protejezi şi cât de grav te-ai ars. Poate în momentul acesta eşti încă bronzată, frumoasă, dar cu un ten care strigă după ajutor. Iată ce e de făcut!

Ştiai că expunerea repetată şi fără protecţie la ultraviolete este memorată de către organism? Şi, după ce a trecut sezonul călduros, melanocitele ştiu că au produs melanină şi sunt foarte uşor de stârnit în următorul sezon călduros. „Chiar şi după o simplă ieşire în aer liber poţi să ai producţii de melanină ca şi cum ai sta la plajă, riscând să te pigmentezi”, avertizează Dana Miricioiu, medic specializat în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă în cadrul Class MediSpa.

Femeile se pătează mai uşor ca bărbaţii

Fluctuaţiile hormonale care afectează femeile începând cu vârsta de 25 de ani le fac mai predispuse apariţiei petelor pigmentare, faţă de bărbaţi. Aceste pete apar în primul rând pe faţă, unde pielea este mult mai sensibilă. Trebuie scoase, în caz contrar, pigmentul apărut se va înrădăcina mai mult în piele şi se va extinde în suprafaţă.  

Ce efecte nocive au radiaţiile solare

În primul rând, UVA şi UVB distrug imunitatea pielii, o deshidratează şi, în timp, se va rida prematur. Tot ele duc la destrămarea şi ruperea fibrelor de colagen şi elastină, pielea pierzându-şi, astfel, elasticitatea. Apoi, pe faţă, melanocitele sunt stimulate să producă mai mult pigment, ceea ce duce la formarea pistruilor şi a petelor pigmentare. În acelaşi timp, soarele duce la apariţia şi accentuarea cuperozei. Mai grav este că ultravioletele deteriorează ADN-ul celular, provocând diferite forme de cancer de piele, aflăm de pe blogul Danei Miricioiu. Singurele care pot opri pătrunderea în piele sunt cremele cu factor de protecţie.

Petele maronii se pot scoate doar cu laser

Apar la nivelul feţei, pe pomeţi, frunte şi mustaţă şi, în termeni medicali, poartă numele de melasmă. „Aceste pete pigmentare sunt localizate în profunzimea pielii, acolo unde nici o cremă şi nici un leac naturist făcut în casă nu pot ajunge. Singura metodă este laserul. Se fac microexcizii ale ţesutului până în dermul profund şi se scoate partea pigmentată. E nevoie de una până la 5-8 şedinţe”, explică medicul.

Bronzul nu trebuie păstrat

Majoritatea femeilor încearcă să-şi păstreze cât mai mult superbul bronz, obţinut cu atâta „trudă”. Greşit, spune Dana Miricioiu. Mai ales pe faţă, pielea

denaturată de ultraviolete trebuie îndepărtată cât mai repede, nu e bine să o ţinem la suprafaţă. Acest lucru se face prin peelinguri cu laser, care îndepărtează uniform straturile de piele, stimulând, în acelaşi timp, regenerarea. Apoi, se hidratează cu acid hialuronic. Dacă pe corp bronzul se duce uniform, pe faţă pot apărea pete”, mai spune Dana Miricioiu.

Ce fac scrub-urile în casă, cu mălai

Specialistul nostru nu recomandă scrub-urile „naturiste”, făcute în casă cu mălai, zaţ de cafea, bicarbonat de sodiu etc. „Ele nu fac decât să zgârie pielea, iar o piele iritată devine mai sensibilă. În acelaşi timp, acest masaj cu produse cu granulaţii mari provoacă răniri ale fibrelor elastice şi de colagen, iar din această cauză pielea îmbătrâneşte prematur. Chiar dacă imediat se observă o curăţire a pielii, în timp, aceste iritaţii alterează structura tegumentului, provocând pigmentarea şi chiar apariţia ridurilor”.

image
image
image
image
image
image
unghii jpeg
paște pixabay jpg
1 mituri despre zodii jpg jpeg
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net