La 29 iunie sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Căpeteniile Apostolilor

Ultima actualizare:

    Sfinții Petru și Pavel sunt Căpeteniile ApostolilorSursa foto: Arhiva Click
Sfinții Petru și Pavel sunt Căpeteniile ApostolilorSursa foto: Arhiva Click

La 29 iunie, Biserica Ortodoxă îi sprăznuiește pe Sfinţii Apostoli Petru și Pavel. În credința creștină, primul este considerat ”piatra de temelie a credinței”, iar celălalt a fost numit ”vas ales” al alegerii dumnezeiești. Cei doi apostoli s-au bucurat de o cinstire deosebită datorită fidelităţii pe care au manifestat-o faţă de Iisus şi de învăţătura Sa.

Împreună au fost martirizați în zorii creștinismului, murind în aceeași zi la Roma, în data de 29 iunie anul 67, în timpul prigoanei dezlănțuite de Nero împotriva creștinismuui.  

În acest an, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel durează două zile

Pentru creștinătate, Postul Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel este unul dintre cele patru posturi importante ale anului creştin-ortodox. În fiecare an, Sfinţii şi lăudaţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi după o perioadă de post. Aceasta variază în fiecare an în funcţie de data când este orânduită sărbătoarea Sfintelor Paşti. În acest an, Postul Sfinților Apostoli durează doar două zile:  27 iunie- 28 iunie.  Postul care începe în ziua de luni după Duminica Tuturor Sfinţilor, prima duminică după Rusalii – sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh este un post ușor și creștinii îl respectă în semn de prețuire pentru căpeteniile apostolilor și  pentru a le urma exemplul, deoarece Petru și Pavel posteau înaintea oricăror evenimente importante.  

Istoricul sărbătorii

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel se bucură de o preţuire sporită în rândurile credincioşilor şi în tradiţia populară.  Așa cum au fost descrise în Noul Testament, minunile săvârşite de cei doi Apostoli au fost şi continuă să fie citite și în zilele noastre de milioane de credincioşi. În același timp, s-a păstrat credința că, la praznicele bisericești, când se deschid cerurile la miezul nopții,  credincioșii îl văd pe Sfântul Petru stând la masa împărătească la dreapta lui Dumnezeu.  

Sfântul Petru, pescar de meserie, a devenit ”pescar de oameni”

Sfântul Apostol Petru este fratele mai mare al Sfântului Apostol Andrei, cel  care i-a creştinat pe străbunii noştri daci. Numele său era Simon, dar Iisus l-a numit Chefa (adică Piatră în limba aramaică, iar acest nume este sinonim cu grecescul Petros). Petru s-a născut la Betsaida, apoi a locuit în cetatea Capernaum. Era un om simplu, fără studii, pescar de meserie şi, spre deosebire de fratele său Andrei, nu era pasionat de viaţa religioasă. El era preocupat mai ales de pescuit pe care-l practica pentru a-și asigura traiul de fiecare  zi.  

Andrei devenise ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul

Petru era o fire energică, dar interesul pentru credinţă al fratelui său mai mic, Andrei, pescar şi el de meserie, i se părea ciudată. Între timp,  Andrei devenise ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, profetul care boteza în râul Iordanului, care predica pocăinţa şi venirea lui Mesia. Sânpetru era un țăran harnic, îi plăcea să lucreze pământul la câmp, să îngrijească animalele, dar preocuparea de bază era pescuitul. În mod surprinzător, într-o zi, în timp ce Petru pescuia, fratele lui Andrei a venit entuziasmat la el exclamând:  "L-am găsit pe Mesia!” Fratele Andrei îl găsise pe Mesia pentru că a fost martor când Ioan Botezătorul l-a botezat pe Iisus.

La insistenţele fratelui său Andrei, Petru l-a însoțit pe acesta care voia să-L asculte pe Iisus și cei doi frați au participat la două evenimente. La scurt timp,  o stare de meditaţie a pus stăpânire pe viitorul apostol Petru. Nu mai avea spor la pescuit şi era mâhnit. Atunci a apărut Iisus, care l-a îndemnat să arunce undiţa într-un loc indicat de el.

Întâlnirea lui Petru cu Iisus

Deşi neîncrezător, Petru i-a urmat îndemnul şi a fost şocat când a văzut ce captură s-a prins în undiţa sa. În aceste momente de derută, Iisus l-a chemat pe Petru la Apostolat: „De azi vei fi pescar de oameni!”. Petru a răspuns acestei chemări și a fost martor la numeroase minuni înfăptuite de Iisus: la vindecarea paraliticilor, orbilor şi demonizaţilor.

Petru s-a lepădat de Iisus de trei ori și tot de atâtea ori a revenit la El

Petru  s-a lepădat de Iisus de trei ori şi tot de atâtea ori s-a întors la El, urmându-l pe Acesta în momentele esenţiale ale vieţii: A venit printre primii la mormântul Mântuitorului când a aflat de la Mironosiţe că mormântul este gol şi a fost martor la Învierea Lui.

La Sărbătoarea Cincizecimii s-au botezat 3000 de suflete

Petru este apostolul care a semănat credinţa creştină pe teritoriul Europei de azi: el a propovăduit în Ierusalim, în Iudeea şi Samara, în Asia Mică şi până la Babilon. La sărbătoarea Cincizecimii, Apostolul Petru a rostit o predică impresionantă  și, din rândul auditorului, s-au botezat 3000 de suflete.

Petru a devenit sfetnicul de încredere al lui Dumnezeu

Între timp, Petru devenise  sfetnicul lui Dumnezeu care-i cerea sfatul de câte ori trebuia să ia o decizie importantă. Fiind foarte credincios, Dumnezeu a hotărât ca Petru să țină cheile Raiului și să asigure hrana animalelor sălbatice.   

Ucenicii Sfântului Petru au propovăduit Evanghelia lui Hristos

În ultima parte a vieţii, Petru a propovăduit şi la Roma, iar ucenicii Sfântului au vestit Evanghelia lui Hristos în Peninsula Balcanică şi la Nordul Dunării. În schimb, la  Gurile Dunării a venit să răspândească creştinismul Andrei, fratele său.  Sfântul Petru a mai propovăduit în Ierusalim, în Iudeea, în Asia Mică şi în Babilon , iar de la el s-au păstrat, în cartea „Faptele Apostolilor”, opt cuvântări şi alte două epistole care-i poartă numele.

Petru a sfârșit prin moarte martirică

El a sfârşit prin moarte martirică, pe colina Vaticanului, răstignit pe cruce cu capul în jos în ziua de 29 iunie anul 67, aşa cum el ceruse, pentru a se deosebi de modul în care a fost crucificat Hristos.

Sfântul Pavel a fost numit Apostolul Neamurilor

Sfântul Pavel ( ”Apostolul Neamurilor”, numit și el în scrierile religioase drept o căpetenie a Apostolilor, s-a născut într-o familie de iudei înstăriţi, între anii 1-5 d.H. Numele său evreiesc era Saul (în traducere însemna furtună) şi descindea din neamul lui Veniamin. Deşi provenea din seminţia fariseilor, Saul avea şi cetăţenia romană. Crescut şi educat în tradiţia iudaică, Pavel a studiat la şcoala vestitului învăţat, Gamaliei.

Ca rabin al evreilor, Saul a fost un prigonitor al creștinilor

Rabin al evreilor, zelos apărător al Legii în care a fost educat, Saul a fost şi un vestit prigonitor al creştinismului, pe care-l considera un duşman de moarte al tradiţiei legaliste iudaice. În această calitate, Saul a participat la uciderea Arhidiaconului Ştefan.

O întâmplare incredibilă i-a schimbat cursul vieţii

După ce a participat la  moartea Sfântului Ștefan, în drum spre Damasc, unde se ducea să-i aresteze pe creştinii din acea zonă, Saul a fost martorul unei întâmplări incredibile pentru convingerile lui religioase. Iisus i s-a arătat, învăluit într-o lumină strălucitoare şi i s-a adresat : ”Saule, Saule, de ce mă prigoneşti?”În timpul revelației, Saul și-a pierdut vederea.  Acesta a fost momentul de răscruce din viaţa Sfântului Pavel care i-a schimbat cursul vieţii. După întâlnirea cu Iisus, Saul a devenit un mare apărător al creştinismului.  

Saul a fost botezat de episcopul Anania

Episcopul Damascului, Anania, l-a botezat pe Saul în anul 34-35 cu numele de Pavel (care înseamnă linişte-odihnă). După botez, Pavel şi-a recăpătat vederea, pierdută în timpul revelaţiei, în drum spre Damasc.

Pentru noua lui credință, Pavel a fost arestat de trei ori

Pentru noile convingeri religioase, Pavel a fost arestat de trei ori. Spre ghinionul lui, Pavel a fost recunoscut de un grup de pelerini evrei la Templul din Ierusalim, unde el a propovăduit Evanghelia.  Pentru a preveni linşarea lui, guvernatorul roman Felix l-a arestat şi Pavel a rămas întemniţat timp de doi ani. Urmaşul lui Felix, guvernatorul Festus, nu l-a mai protejat și a vrut să-l dea pe mâna evreilor care să-l judece pentru fapta lui. Deoarece avea și cetăţenia romană, Sfântul Pavel, care se adresase Cezarului a fost trimis la Roma. El a fost decapitat pe Muntele Vatican (deoarece pedeapsa prin crucificare ar fi fost nefirească pentru un cetăţean roman) în aceeaşi zi şi în acelaşi an cu Sfântul Petru, pe  29 iunie, anul 67, în timpul împăratului Nero.

Dintre Apostoli, Sfântul Pavel a fost cel mai însemnat scriitor

În opinia Sfântului Evanghelist Ioan, Sfântul Apostol Pavel este cel mai însemnat scriitor şi gânditor dintre Apostoli. De la Sfântul Pavel, Apostolul Neamurilor, ne-au rămas 14 epistole valoroase, iar cea scrisă în anul 66 (ultima) este considerată Testamentul său spiritual. Prin intensa sa activitate misionară, Sfântul Pavel a contribuit la propovăduirea universală a creştinismului.   

„Cei doi Apostoli slăviţi de creştinătate la data de 29 iunie, Sfântul Petru şi Pavel, au propovăduit Evanghelia, ducând  mesajele lui Hristos până la marginile pământului, aşa cum le-a cerut Mântuitorul, înainte de Înălţarea la ceruri. Cât va lumina Soarele, cerul şi pământul, şi cât va dăinui neamul omenesc, faptele şi măreţiile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nu se vor şterge din istoria mântuirii tuturor oamenilor. Privind la viaţa şi la lucrările Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, se cuvine să-i avem ca exemplu de viaţă creştinească, să ascultăm de episcopi şi de preoţi, ca urmaşi ai lor, să ne ostenim să lucrăm şi noi numai faptele binelui şi dragostei faţă de semenii noştri şi să fim ca şi ei propovăduitori ai bunei înţelegeri, ai frăţiei şi ai iubirii. Să-i avem apărători de nădejde în necazuri şi să-i chemăm în rugăciune ca mijlocitori în faţa tronului ceresc pentru a noastră mântuire,” ne-a precizat părintele Valentin Fotescu, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti ( Bb-dul Nicolae Titulescu).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
coafura1 jpg
Nuante de par in tendinte la finalul lui 2022  Sursa foto shutterstock 523630864 jpg
horoscop jpg
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop shutterstock jpg
pexels daniel sikpi 191282566 19063983 jpg
Intenționezi să te muți în propria casă Iată ce presupune acest pas jpg
Cum se întreține o hotă incorporabilă în funcție de specificațiile și caracteristicile acesteia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net