La 25 iulie, Biserica Ortodoxă prăznuiește: Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului

Ultima actualizare:

    Ortodocșii prăznuiesc la 25 iulie adormirea Sfintei Ana Sura foto: Doxologia.ro
Ortodocșii prăznuiesc la 25 iulie adormirea Sfintei Ana Sura foto: Doxologia.ro

În fiecare an, la data de 25 iulie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Adormirea Sfintei Ana . Aceasta făcea parte din seminția lui Levi și a fost fiica Mariei și a preotului Mathan. Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, este socotită ocrotitoarea copiilor și a maternității, pentru că ea a zămislit un prunc la bătrânețe, după multe rugăciuni, lacrimi și post.

Sfânta Ana a fost bunica Domnului Iisus Hristos

Așa cum precizează Doxologia, Sfânta Ana a fost bunica după trup a Domnului nostru Iisus Hristos și se trăgea din seminţia lui Levi. ”Sfânta Ana era ultima fiică a Măriei şi a preotului Mathan, care a preoțit pe timpul împărăţiei Cleopatrei şi a lui Sapor, împăratul perşilor, mai înainte de împărăţia lui Irod Antipa. Preotul Mathan a avut trei fete: Maria, Sovi şi Ana. Pe cea dintâi a măritat-o în Betleem şi a născut pe Salomeea; pe cea de-a doua a măritat-o tot în Betleem şi a născut pe Elisabeta, soţia preotului Zaharia şi mama Înaintemergătorului; iar pe cea de a treia, adică pe Sfânta Ana, a măritat-o în pământul Galileei şi a născut pe Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos. De aceea Salomeea, Elisabeta şi Sfânta Maria, sunt fete din trei surori, iar Mântuitorul nostru era văr de-al doilea după trup cu Sfântul Ioan Înaintemergătorul.”

Ioachim și Ana, ironizați pentru că nu aveau copii

Tatal Fecioarei Maria se numea Ioachim si era din semintia lui Iuda. Soția lui Ioachim se numea Ana și era fiica preotului Matthan. Astfel, tatal Fecioarei Maria era un urmaș al regelui David, iar mama, o descendentă din familia preoțească a lui Aaron

Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau ironizați și batjocoriți în comunitatea în care trăiau.  În vremea aceea, lipsa copiilor era considerată un blestem din partea lui Dumnezeu;  dar Ioachim si Ana nu s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu și n-au renunțat la viața lor virtuoasă. Zi de zi ei s-au rugat cu lacrimi sperând că Dumnezeu are să le împlinească rugăciunea. Potrivit tradiției, în al cincizecelea an al căsătoriei lor,  Marele Preot de la Templu a refuzat în public jertfa lor, numindu-i blestemați. Supărați, Ioachim și Ana s-au dus spre casa lor din Seforis și au hotărât să se retragă fiecare pentru post și rugăciune. Ioachim a zis către soția sa Ana: "Pe mine nu mă îndeamnă inima să mai intru în casa mea, căci noi suntem urgisiți de Dumnezeu. Iată eu mă duc la munte și acolo voi posti și mă voi ruga lui Dumnezeu, doar se va milostivi și ne va da nouă un copil". Și Ana a început să se roage lui Dumnezeu cu durere și cu multe lacrimi, zicând: "Doamne, Atotțiitorule, Cela ce numai cu cuvântul ai făcut cerul și pământul și toate câte se văd; Cela ce ai zis făpturilor Tale să trăiască și să se înmulțească; Cela ce ai binecuvântat pe Sarra, femeia lui Avraam și a născut pe Isaac la bătrânețe, dă-mi și mie roadă pântecelui meu și nu lăsa să fiu de ocară între oameni, că de voi naște fiu, sau fiică, îl voi închina Ție cu toata inima și-l voi da să slujească în biserica slavei Tale" (I Regi 1, 11).

”Îngerul Gavriil s-a arătat fiecăruia  și le-a spus că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea și  că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa. Tot îngerul Gavriil le-a vestit că acest prunc se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale și că va fi un vas ales lui Dumnezeu”. (Luca 1, 4-23).

Sfânta Ana  a dăruit-o pe Maica Domnului Bisericii

Sfânta Ana, după ce a născut-o pe Maica Domnului , după ce a înţărcat-o şi după ce a dăruit-o Bisericii la vârsta de trei ani, ca pe un dar fără de prihană lui Dumnezeu Atotţiitorul, a petrecut cealaltă parte vieţii sale în post, rugăciuni şi faceri de bine  pentru cei necăjiți. Ea s-a  la Domnul la vârsta de 69 de ani. Sfântul Ioachim s-a săvârşit la 84 de ani, încât Sfânta Fecioară Maria, pe când se afla încă în Templu, la vârsta de ll ani, a rămas fără părinţi.

În București, Biserica Batiștei este închinată Adormirii Sfintei Ana   

La Biserica Batiștei din București, închinată Adormirii Sfintei Ana (25 iulie) și Sfintei Cuvioase Parascheva (14 octombrie), credincioșii ortodocși se vor ruga în ziua de 25 iulie și vor cinsti sărbătoarea  Adormirea Sfintei Ana.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infidelitate jpg
barfe jpeg
esoteric 652642 1280 jpg
image png
semineu dim jpg
1 pozitiile de amor pe care femeile le iubesc ucew jpg jpeg
zodiac sign 2532970 960 720 jpg
peste pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net