La 23 Aprilie, creștinătatea îl sărbătorește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă

Ultima actualizare:

    Sfântul Gheorghe Purtătorul de biruință nu a renunțat la credința creștinăSursa foto: Click.ro
Sfântul Gheorghe Purtătorul de biruință nu a renunțat la credința creștinăSursa foto: Click.ro

An de an, la data de 23 apriliei creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din lumea creştină. Numele de Gheorghe provine din limba greacă de la Gheorghios, iar în traducere numele înseamnă agricultor.

Istoricul sărbătorii

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în ţinutul Capadochiei, leagănul creştinătăţii, într-o familie de creştini înstăriţi.. Familia Sfântului Gheorghe era apreciată de contemporani ca  posesoarea  unei averi impresionante în ţinutul Capadochiei.

În  copilărie, Sfântul Gheorghe a rămas orfan de tată, un cunoscut  martir al credinţei în Hristos din secolul al IV-lea, în vremea domniei Împăratului Diocletian

Din cauza acestei drame petrecute în viaţa familiei, mama   Sfântului Gheorghe a hotărât să se mute împreună cu fiul său în Palestina.

 Gheorghe a urmat cursurile școlilor importante din vremea sa

Tânărul Gheorghe a urmat cursurile celor mai importante şcoli din vremea sa. După absolvirea acelor școli, el a  îmbrăţişat  o carieră militară în armata romană, reuşind să urce treptele ierarhiei în acest domeniu, până la demnitatea de comandant în armata împăratului Diocleţian..  

Pentru creştini, anul 303 a fost o etapă de răscruce

În anul 303, împăratul Diocleţian a emis un decret care înăsprea represaliile împotriva creştinilor. După exemplul tatălui său, comandantul Gheorghe a hotărât să-şi mărturisească public credinţa în Hristos.

Comandantul Gheorghe a  fost întemnițat de împăratul Diocletian  

Împăratul Diocletian a încercat să-l convingă pe comandantul Gheorghe să renunțe la  credinţa creştină. De  aceea, împăratul l-a întemniţat  și l-a supus tuturor torturilor cumplite, practicate în acea vreme.  

Tânărul Gheorghe a suportat cu stoicism canoanele

Tânărul Gheorghe a suportat cu stoicism canoanele la care a fost supus. Deşi a fost lovit cu suliţa, tras pe roată şi aruncat într-o groapă cu var nestins (acestea fiind doar o parte dintre torturile din care a supravieţuit prin minuni dumnezeieşti), Gheorghe nu şi-a renegat credinţa în Hristos.

În timpul detenţiei, Gheorghe a înfăptuit o minune

Documente religioase menționează că, în perioada cât a fost întemniţat, tânărul comandant a înfăptuit o minune. Spre uimirea supraveghetorilor temniţei, Gheorghe a înviat trupul unui deţinut mort în celula sa.

Unii contemporani au îmbrățișat credința creștină

Credinţa fermă, ca şi eroismul prea credinciosului Gheorghe au atras ca un magnet personalităţi de seamnă din rândul  contemporanilor săi. Două exemple au fost menționate în documentele vremii : renumitul magician al curţii imperiale şi  împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocletian. Cei doi  au îmbrăţişat credinţa creştină.

Comandantul Gheorghe n-a renunţat la credinţa creştină

Numeroasele onoruri pe care i le-a oferit împăratul Diocleţian în schimbul renunţării la credinţa creştină au fost refuzate cu fermitate de comandantul Gheorghe. De aceeea, orgoliosul suveran a poruncit uciderea lui Gheorghe şi a soţiei sale Alexandra, prin decapitare, în ziua de 23 aprilie 303. După moarte, Sfântul Gheorghe a devenit un model de demnitate, de credinţă şi de curaj. În lumea ctreștină, această dată este o zi de prăznuire.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în iconografia creştină

Sfântul Gheorghe în uniformă militară

Iconografia păstrează o imagine reprezentativă a sfântului venerat de lumea creştină: Sfântul Gheorghe este înfăţişat în uniformă militară, călare pe un cal alb, străpungând cu suliţa un balaur.

Sfântul Gheorghe omoară balaurul din cetatea Silena

O icoană foarte cunoscută de toţi creştinii face referire la o legendă pioasă, în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena din provincia Libiei, de un balaur care teroriza întreaga suflare a cetăţii.

Ce spune legenda despre  fiorosul balaur

O legendă din vremea Sfântului Gheorghe spune că lângă cetatea Silena a apărut un balaur și uriaş, și  feroce. Pentru a îmblânzi cumplita reptilă, locuitorii cetăţii Silena au hotărât s-o hrănească dându-i de mâncare propriii lor copii. Într-o zi, un demnitar al oraşului trebuia să-şi jerfească unica fiică şi s-o dea ca hrană reptilei. Impresionat de drama ce urma să se întâmple,  Sfântul Gheorghe, care călătorea pe acele meleaguri, a omorât fioroasa reptilă. Legenda spune că tânăra a legat cu o sfoară leşul reptilei şi l-a cărat în cetate, apoi i-a dat foc.

Sfântul Gheoghe nu a acceptat nici o răsplată de la părinţii fetei. Moartea balaurului pripăşit în cetatea Silena reprezintă lupta dintre bine şi rău.

Iconografia îl înfățișează pe Sfântul Gheorghe și într-o mantie roșie  

Iconografia îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe într-o mantie roşie, culoarea specifică martirilor, dar şi ca războinic, ca tribun militar în veşminte patriciene, purtând o platoşă sub mantie, o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă.

.După moarte, Marele Mucenic a continuat să facă minuni

După moarte, Sfântul a continuat să facă minuni, iar mormântul său, situat în localitatea Lod, la S-V de Tel-Aviv, în Israel, este venerat de pelerinii din lumea întreagă.

image
image
image
image
image
image
unghii jpeg
paște pixabay jpg
1 mituri despre zodii jpg jpeg
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net