Sorana Cîrstea, de la agonie la extaz în 365 de zile

Ultima actualizare:

    Sorana Cîrstea  şi-a egalat cea mai  bună performanţă  înregistrată la  Australian OpenFOTO: Guliver/ GettyImages
Sorana Cîrstea şi-a egalat cea mai bună performanţă înregistrată la Australian OpenFOTO: Guliver/ GettyImages

Actuala ediţie a Australian Open a început cu 6 românce la start, dar după primele trei zile, doar Sorana Cîrstea a mai rămas în cursă. Calificarea ei în turul al treilea al turneului de Grand Slam de la Melbourne este o dovadă a ceea ce se poate face în sport atunci când există pasiune.

Ca un arc peste timp excepţional potrivit, victoria cu 7-6, 6-3 obţinută în faţa favoritei 10, Carla Suaerz Navarro, din Spania, a fost obţinută la exact un an de când Sorana a reînceput urcuşul în clasamentul mondial. Era 18 ianuarie 2016 când Sorana Cîrstea, lăsând în urmă viaţa de „prinţesă” ocupantă a locului 21 în lume, o lua de jos, adaptându-se locului 243, ocupat la acea oră de ea. Astfel, ea juca atunci şi câştiga în primul tur al turneului ITF de la Guaruja (Brazilia), dotat cu premii de 25.000 de dolari. Adică la un turneu cu premii mai mici decât suma primită de Sorana pentru simpla participare pe tabloul principal de la Australian Open! Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate: a jucat finala la acel turneu, iar o săptămână mai târziu a reuşit să cucerească titlul la o competiţie similară, la Bertioga. 

Revenirea în top a fost făcută cu paşi mari, astfel că în luna mai, după ce a jucat o semifinală la turneul WTA de la Rio de Janeiro şi apoi un sfert la Madrid, a revenit între cele mai bune 100 de jucătoare ale lumii. Progresul a continuat, astfel că începutul anului i-a adus calificarea pe tabloul principal de la Australian Open, acolo unde scrie o pagină de istorie, chiar dacă problemele medicale nu-i dau pace. „După fiecare şedinţă de pregătire sau meci ţin gheaţă la umăr şi fac exerciţii, cam o oră. Apoi, încă o oră fac tratament fizioterapeutic. Procedurile astea durează mai mult decât şedinţa de pregătire, dar le respect cu sfinţenie. Ştiu că singura mea şansă de a mai juca tenis este ceea de a mă ţine de acest tratament”, povestea Sorana după victoria din primul tur. 

Acum, cu punctele acumulate, românca şi-a asigurat un salt de cel puţin 13 locuri în clasament, urmând să ocupe poziţia a 65-a în ierarhie. Această poziţie ar putea fi îmbunătăţită printr-o victorie, vineri, contra americancei Alison Riske. O victorie în acest meci ar putea-o aduce-o faţă în faţă cu Muguruza.

Tot miercuri a jucat în turul secund la Australian Open şi Irina Begu. Din păcate ea a fost învinsă cu scorul de 6-4, 7-6 de Krystina Pliskova, din Cehia.

Momentele revenirii Soranei

  • 18 ianuarie 2016: Ocupa locul 243 în lume şi câştiga primul meci al anului, în primul tur al turneului ITF de 25.000 de dolari de la Guaruja (Brazilia). Avea să piardă finala.
  • 31 ianuarie 2016: A câştigat titlul la turneul ITF de 25.000 de dolari de la Bertioga (Brazilia)
  • 8 februarie 2016: Cu punctele acumulate la cele două turnee, a revenit în Top 200, ocupând locul 194
  • 7 martie 2016: Graţie semifinalei jucate la turneul WTA de la Rio de Janeiro, Sorana a reintrat în Top 150, ocupând locul 148.
  • 9 mai 2016: A revenit în Top 100 WTA după ce a ajuns în sferturile turneului de la Madrid.
  • 1 ianuarie 2017: A început anul pe locul 81
  • 18 ianuarie 2017: A învins-o cu scorul de 7-6, 6-3 pe Carla Suarez Navarro şi s-a calificat în turul 3 la Australian Open

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net