Ilie Năstase, bufon și la 70 de ani. Nu se dezice nici acum de nebuniile din tinerețe

Ultima actualizare:

    1975. Ilie Năstase  a plecat cu  scaunul  arbitrului în capFoto:  Guliver Getty Images
1975. Ilie Năstase a plecat cu scaunul arbitrului în capFoto: Guliver Getty Images

Ilie Năstase a fost şi este una dintre personalităţile cele mai controversate ale tenisului mondial, iar scandalul în centrul căruia s-a aflat în timpul meciului de Fed Cup cu Marea Britanie a reamintit iubitorilor sportului că nu degeaba era numit de britanici, atunci când concura, „Bufonul din Carpaţi”. Lista ieşirilor sale necontrolate e foarte lungă, iar la Mamaia am asistat doar la cea mai recentă dintre ele.

Când era jucător, Ilie Năstase era un adevărat coşmar pentru arbitri. Se certa cu ei, le contesta deciziile şi, o dată, i-a arătat dosul unui oficial!

În lumea tenisului masculin se ştie că apariţia Codului de Conduită a jucătorilor a devenit o necesitate şi a fost adoptat în 1974 tocmai din cauza comportamentului lui Ilie Năstase şi al lui Jimmy Connors, doi jucători pe cât de valoroşi, pe atât de greu de stăpânit.


    1978. Aproape că nu  exista turneu  la care să nu se  certe cu arbitriiFoto: Guliver Getty Images
1978. Aproape că nu exista turneu la care să nu se certe cu arbitriiFoto: Guliver Getty Images

Până atunci, Năstase se certa de la egal la egal cu arbitrii, a aruncat chiar cu un pantof în direcţia unui arbitru de linie care îi penaliza greşeli repetate de picior, sau s-a schimbat de tricou sau şort chiar în timpul unor meciuri la US Open.


    1977. La Wimbledon  s-a tăvălit pe  teren spre deliciul  spectatorilorFoto: Guliver Getty Images
1977. La Wimbledon s-a tăvălit pe teren spre deliciul spectatorilorFoto: Guliver Getty Images

De asemenea, de multe ori a fost dat afară de pe teren, dar aproape de fiecare dată a fost chemat de organizatori înapoi, iar o dată chiar a dus la o înlocuire a arbitrului de scaun în timpul meciului. Se întâmpla la US Open, în 1979, la un meci cu John McEnroe.


    1976. A băut în timpul  unui meci şi  a fost avertizatFoto: Guliver Getty Images
1976. A băut în timpul unui meci şi a fost avertizatFoto: Guliver Getty Images

Arbitrul Frank Hammond l-a descalificat pe Năstase din cauza protestelor repetate ale acestuia, însă când fanii au început să protesteze, spunând că vor ca meciul să continue, directorul de turneu, Bill Talbert, l-a înlocuit pe Hammond din scaun cu un alt oficial, iar meciul a continuat după o lungă întrerupere.Unul dintre cele mai ­cunoscute incidente în care a fost implicat s-a petrecut în 1976, la Palm Springs, acolo unde i-a arătat fundul arbitrului Charlie Haare. A fost descalificat pentru gestul său.

În 1994, pe când era căpi­tan nejucător al echipei de Cupa Davis a României, Ilie Năstase a oferit un show similar cu cel de la ­Mamaia. S-a certat cu oficialii şi l-a înjurat pe arbitru şi a fost dat afară din întâlnirea pierdu­tă de jucătorii noştri cu 5-0 la Johannesburg. El a fost suspendat şi pentru următorul meci, cel cu Marea Britanie.


    2017. S-a certat cu  arbitrul şi cu  adversarii  britanici până  când a fost dat  afară din arenăFoto:  Inquam Photos/ George Călin
2017. S-a certat cu arbitrul şi cu adversarii britanici până când a fost dat afară din arenăFoto: Inquam Photos/ George Călin

Însă nu doar pe terenul de tenis au existat derapaje comportamentale în ceea ce-l priveşte pe primul lider mondial ATP. La începutul relaţiei cu Brigitte Sfăt, Năstase venea des în Timişoara. Întrebat de o reporteriţă a unei televiziuni locale ce face în oraş, fostul jucător a avut o izbucnire violentă, înjurând-o pe jurnalistă. „Vrei să îţi sparg faţa? Dute-n m... mă-tii. Îţi sparg faţa”, a reacţionat atunci Năstase.Căpitan nejucător al României la meciul de Fed Cup cu Marea Britanie, Ilie Năstase a avut o criză de furie în al doilea meci al întâlnirii, Sorana Cîrstea – Johanna Konta. El a înjurat pe toată lumea: arbitri, adversare, ziarişti britanici.


    2017. S-a certat cu  arbitrul şi cu  adversarii  britanici până  când a fost dat  afară din arenăFoto:  Inquam Photos/ George Călin
2017. S-a certat cu arbitrul şi cu adversarii britanici până când a fost dat afară din arenăFoto: Inquam Photos/ George Călin


    2017. S-a certat cu  arbitrul şi cu  adversarii  britanici până  când a fost dat  afară din arenăFoto:  Inquam Photos/ George Călin
2017. S-a certat cu arbitrul şi cu adversarii britanici până când a fost dat afară din arenăFoto: Inquam Photos/ George Călin

Năstase s-a enervat pentru faptul că jucătoarea adversă era tot timpul deranjată de ce se întâmpla pe teren şi în tribune, în timpul evoluţiei ei. Năstase i-a reproşat situaţia arbitrului de scaun, pe un ton nepotrivit.

Oficialul l-a chemat pe arbitrul principal, elveţianul Andreas Egli, care l-a trimis la vestiare pe fostul tenisman. Năstase l-a înjurat pe Egli, apoi a adresat cuvinte jignitoare şi către Johanna Konta şi căpitanul Marii Britanii, Anne Keothavong, înainte de a părăsi terenul.

Drept urmare, i-a fost retrasă acreditarea pentru meci, iar ieri Federaţia Internaţională de Tenis a anunţat că românul a fost suspendat provizoriu din toate competiţiile ITF şi nu va primi acreditare. Asta înseamnă că el nu va putea participa ca oficial la nici un turneu de Grand Slam, de Fed Cup sau de Cupa Davis.

A schimbat modul de adresare al arbitrilor

Un incident celebru s-a petrecut în 1977, la Wimbledon. Arbitrul britanic Jeremy Shales i s-a adresat pe numele de familie, „Năstase”, spunându-i să ridice ceva ce aruncase pe jos. Românul i-a spus: „Să mi te adresezi cu Domnule Năstase!”. De atunci, toţi arbitrii au fost obligaţi să se adreseze jucătorilor sau jucătoarelor cu apelativul „domnule” sau „domnişoară”.

Soţia îl apără: «Nu a făcut nimic nelalocul lui»

Soţia lui Ilie Năstase, Brigitte Sfăt, i-a luat apărarea fostului lider mondial: „Este urât că s-a ajuns aici. În primul rând, nu îi iau apărarea soţului meu, ci vorbesc despre numărul unu mondial de două ori, în 1972 şi 1973. Şi nu doar trofeele îi sunt cunoscute, ci şi stilul lui glumeţ, aşa că nu a făcut nimic nelalocul lui. Ilie Năstase e o valoare orice s-ar întâmpla şi nu înţeleg de ce tocmai românii îi sar în cap. Ilie şi când a câştigat pe teren a glumit. Vi se pare că e rasism atunci când a spus că Serena va face un copil capuccino sau cacao cu lapte? Iar, legat de Konta, mă scuzaţi, dar a fost o tactică acolo. Ilie a demascat-o pe fata aia. Nu e normal să se facă astfel de favoritisme. Orice s-ar întâmpla, Ilie este un tip care spune lucrurilor pe nume, un tip carismatic şi câştigătorul a 83 de titluri”, a declarat Brigitte Sfăt în exclusivitate pentru Click!

simeon stalpnicul png
image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net