A plecat să "fluiere" îngerii. Nicolae Rainea a murit din cauza unui edem pulmonar

Ultima actualizare:

    L-a avertizat pe  Maradona la meciul  Italia-Argentina  de la CM 1982
L-a avertizat pe Maradona la meciul Italia-Argentina de la CM 1982

Nicolae “Nicu” Rainea a murit ieri la Spitalul din Galaţi din cauza unui edem pulmonar. A condus meciuri de la trei Mondiale şi la un European, performanţă unică în arbitrajul românesc, care greu va mai putea fi egalată.

Cariera lui Nicolae Rainea a început dintr-o greşeală. Se afla ca spectator la un meci din Bârlad, când arbitrul de centru a rămas fără un tuşier şi l-a strigat pe Rainea din tribune să-l ajute. Fostului fotbalist, muncitor la fabrica de rulmenţi din Bârlad, i-a venit atunci ideea să se apuce de arbitraj, pusă în realitate în 1959. În 1965, el a condus primul meci din Divizia A, UTA-Farul, iar peste doar doi ani îşi făcea loc pe lista FIFA şi îşi începea călătoria europeană. În 1983, Nicolae Rainea avea 50 de ani şi vârsta nu-i mai permitea să arbitreze. S-a stabilit la Galaţi, refuzând oferta lui Dinamo de a lucra pentru clubul bucureştean. A făcut parte din Comisia Centrală a Arbitrilor, a fost observator federal, preşedinte al AJF Galaţi şi a fost ales de patru ori consilier local al oraşului Galaţi. Cariera lui a fost marcată de nenumărate meciuri şi păţanii ce au devenit peste ani amintirile lui Rainea.Iată ce spunea fostul arbitru despre întâlnirea cu marii fotbalişti.CM 1978. Italia – Franţa fost meciul de deschidere, când i-am dat “galben” lui Platini pentru simulare. I-aş mai fi putut arbitra pe italieni la acel turneu doar în finală, altfel nu mai aveam voie. Italienii au fost eliminaţi şi mi-au răpit şansa de a conduce finala.CE 1980. Am arbitrat perfect un meci Italia-Anglia. Keegan striga la mine după meci “Soldi, soldi!”, că aş fi luat bani de la italieni. “Soldi pe p...a mă-tii!”, observatorul german mi-a dat nota nouă şi am fost trimis direct în finală, RFG cu Belgia.CM 1982. La Italia - Argentina le-am dat galben lui Gentile şi Maradona. Abia aşteptam să mai facă ceva ca să-i dau afară. Dar n-au făcut. Doar se ţigăneau, vorbeau prostii, că eu înţelegeam şi spaniola şi italiana.

Finalele lui Nicolae Rainea

  • 1978    Cupa UEFA    PSV – Bastia 3-0
  • 1978    Supercupa Europei    Liverpool – Anderlecht 2-1
  • 1980    Campionatul European    RFG – Belgia 2-1
  • 1983    Cupa Campionilor    Hamburger SV – Juventus 1-0

Nicolae Rainea
Nicolae Rainea
  • Nascut la 19.11.1933, la Brăila.
  • A jucat la Laminorul Braila, Metalul Piatra Neamt, Constructorul Bârlad.
  • În 1959 a intrat în corpul de arbitri, a debutat in Divizia A în 1965, iar in 1967 a fost inclus in lotul FIFA. A arbitrat până în 1983.
  • A arbitrat la CM 1974, 1978, 1982, finala CE 1980 şi trei finale europene intercluburi.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net