Moartea lui Ekeng nu este în van: iată ce schimbări va aduce în fotbalul mondial

Ultima actualizare:

    Jucătorul dinamov Patrick Ekeng a murit, în 6 mai, la 26 de ani, după ce s-a prăbuşit pe teren, la meciul cu FC Viitorul
Jucătorul dinamov Patrick Ekeng a murit, în 6 mai, la 26 de ani, după ce s-a prăbuşit pe teren, la meciul cu FC Viitorul

Impresarul Hasan Akil Eken, care l-a reprezentat pe fostul dinamovist Patrick Ekeng, a propus FIFA să organizeze cursuri de prim ajutor pentru fotbalişti, pentru ca aceştia să poată interveni în cazurile de stop cardic, atunci când nu există un medic în preajmă.

"FIFA susţine că rata de succes a resuscitării în cazurile de stop cardiac este de 90 la sută, în cazul unei intervenţii corecte în două minute. După două minute, rata scade cu zece punte procentuale pe minut. În cazurile de stop cardiac, dacă există un medic, el ar trebuie să acorde primul ajutor. Dar dacă nu este un medic? Imaginaţi-vă o sesiune de antrenament, de exemplu, în care un jucător face un stop cardiac şi nu este un medic în preajmă. Jucătorii au două variante, una, să-şi ajute coechipierul aplicând ceea ce a învăţat şi a doua, să rişte viaţa colegului, chemând un medic. Proiectul meu poate adăuga cel puţin un punct procentual la rata de succes de 90 la sută. Fiecare punct procentual contează. Este bine de asemenea să informezi despre bolile de inimă şi să aduci aceleşi standarde în fiecare ligă profesionistă. În trecut, FIFA a acceptat Legea Bosman, care a rezolvat o problemă specifică a fotbalului. «Regula Eken» poate de asemenea să îmbunătăţească problema stopurilor cardice. FIFA nu ar avea nimic de pierdut dacă ar educa jucătorii şi stafurile", a declarat Eken, pentru "Daily Mail", citată de news.ro.

Eken a precizat că nu a primit deocamdată un răspuns din partea FIFA cu privire la propunerea sa.

Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit, la 26 de ani, la 6 mai 2016, după ce s-a prăbuşit în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul, fără a fi atins de vreun alt fotbalist. Ekeng a fost scos de pe teren cu ambulanţa şi a fost transportat la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi jumătate, fără succes însă.

În cadrul anchetei, s-a stabilit că medicul de pe ambulanţă nu a făcut nicio manevră de resuscitare, nici când l-a preluat pe Patrick Ekeng şi nici în salvare, deşi acesta era în fibrilaţie ventriculară, anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a fotbalistului.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net