Iadul de la Belgrad e o mare păcăleală

Ultima actualizare:

    Tade este una dintre  speranţele Stelei la  obţinerea unei victorii  care să asigure  calificarea în play-off-ul  Ligii CampionilorFOTO: David Muntean
Tade este una dintre speranţele Stelei la obţinerea unei victorii care să asigure calificarea în play-off-ul Ligii CampionilorFOTO: David Muntean

Românii se sperie tot timpul de sârbi, popor al cărui spirit războinic este foarte apreciat la nord de Dunăre. Oricare adversar vine la Belgrad să joace fotbal, baschet sau orice alt sport de echipă e primit cu maximă ostilitate şi de aici s-a creat o adevărată legendă. Adevărul este însă că, de multe ori, acest lucru a acţionat invers, iar Partizan, adversara de mâine, ştie cel mai bine.

Campioana Serbiei e învăluită de o aură pe care nu prea şi-o merită. Partizan e mai degrabă o echipă modestă, cu metehne cât se poate de estice. S-a calificat rareori în grupele Ligii Campionilor, mai exact de două ori în epoca modernă. În sezonul 2010-2011 a reuşit să treacă în play-off, la penalty-uri, de Anderlecht, după un dublu 2-2, dar n-a făcut nici un punct într-o grupă cu Şahtiorul lui Mircea Lucescu, Arsenal şi Braga. Mai înainte, în 2003, a eliminat-o de asemenea la penalty-uri pe Newcastle şi s-a calificat în faza grupelor, unde a jucat alături de Real Madrid, FC Porto şi Olympique Marseille. În rest, alb-negrii au fost jalnici în preliminariile Ligii Campionilor, unde au jucat de foarte multe ori având în vedere că au câştigat titlul de 17 ori în era iugoslavă şi de 7 ori în era sârbă.

Partizan are doar două calificări în grupele Ligii

De asemenea, înfricoşătorul lor stadion le-a purtat mai degrabă ghinion, cu excepţia celor două cazuri de mai sus, „partizanii” nereuşind nici o performanţă notabilă în faţa fanaticilor ei suporteri. În ultimele două sezoane, Ludogoreţ Razgrad i-a eliminat de fiecare dată în turul III preliminar, aceeaşi fază în care îi întâlneşte acum Steaua. Din „iadul” de pe Partizana, bulgarii au ieşit anul trecut cu un 2-2, iar în 2014 chiar cu o victorie, 1-0. În 2012, ruşinea a fost şi mai mare, de această dată ciprioţii de la AEL Limassol scoţându-i din Ligă în acelaşi tur III, cu o dublă victorie cu 1-0. În 2011, Genk a fost o nucă prea tare pentru sârbi, care n-au reuşit pe Partizana decât un 1-1, şi după 1-2 în Belgia s-au văzut din nou eliminaţi chiar înainte de play-off. Abia în urmă cu şase ani se bifează ultima victorie a lui Partizan pe teren propriu în turul III preliminar al Ligii Campionilor, 1-0 cu APOEL Nicosia.

Nu s-a lăsat însă nici atunci cu calificare, pentru că ciprioţii au întors în retur, câştigând cu 2-0. În aceeaşi fază de calificare, în 2008, Fenerbahce i-a eliminat după 2-1 la Istanbul şi 2-2 la Belgrad, iar în 2005, Artmedia Bratislava a reuşit acelaşi lucru la penalty-uri după 0-0 în Serbia şi 0-0 în Slovacia. În condiţile în care nici trecutul mai îndepărtat nu-i ajută, în infernul de pe Partizana calificându-se în Ligă, fără înfrângeri, Bayern, în 2002 şi Spartak, în 1999, e clar că ne-am cam supraestimat adversarul. În plus, Steaua nu e o echipă oarecare, ci una cu 11 calificări consecutive în grupele competiţiilor europene şi având-o în faţă pe a 12-a.

Fanii sârbilor fac o  atmosferă incendiară  la meciurile de pe  „Partizana”, dar  asta nu îi prea ajută  pe jucătorii gazdă
Fanii sârbilor fac o atmosferă incendiară la meciurile de pe „Partizana”, dar asta nu îi prea ajută pe jucătorii gazdă

Pericol pentru Rădoi

Oficialii sârbilor de la Partizan au anunţat că lotul pentru returul cu formaţia pregătită de Mirel Rădoi este valid, vedetele Bojinov şi Oumarou fiind apte de joc. “E meciul sezonului pentru noi. Toţi jucătorii sunt apţi, inclusiv Bojinov şi Oumarou. I-am urmărit pe stelişti, ştim că au folosit rezervele la Botoşani, am avut om acolo, şi cu ajutorul fanilor noştri putem să ne calificăm”, a spus directorul general, Milos Vazura. Iar fostul preşedinte al clubului, Djuric, a anunţat: “Miroase a Liga Campionilor şi echipa de acum e asemănătoare cu cea din 2010, care a ajuns în grupe. Pentru întreaga Serbie această calificare e foarte importantă”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Dinamo Poli Iasi (Sportpictures) jpg
Dan Petrescu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net