Dinamo Kiev - Steaua: Nicolae Dică s-a întors la locul "crimei"

Ultima actualizare:

    Nicolae Dică a făcut în 2006 la Kiev unul dintre cele mai bune meciuri din carieră
Nicolae Dică a făcut în 2006 la Kiev unul dintre cele mai bune meciuri din carieră

Au trecut opt ani de la singura victorie a Stelei în ultimii 18 ani de meciuri în grupele Ligii Campionilor, 4-1 la Kiev, cu Dinamo, iar roş-albaştrii se întorc la locul faptei. E vorba de această dată despre o partidă în Liga Europa, jucată pe alte coordonate, dar amintirile sunt de partea românilor.

Nicolae Dică, marcatorul unei duble în acel succes de răsunet nu mai joacă, dar încearcă să-şi sperie adversarul de pe bancă. E acum antrenorul secund al lui Costel Gâlcă şi le-a dat deja sfaturi lui Chipciu şi compania cum să-l învingă pe veteranul Olexandr Shovkovskiy. Portarul de 39 de ani a luat gol în 2006 şi de la Dică, iar diseară tot el va apăra poarta ucrainenilor. Balul a fost însă atunci deschis la Kiev de fundaşul Sorin Ghionea, în chiar minutul 3.

„Îmi aduc aminte că le-am marcat cel mai rapid gol din acel sezon de Liga Campionilor. A fost o fază fixă, lucrată mult la antrenamente şi am fost ajutat şi de portarul lor, Shovkovskiy, care a ieşit pe sub minge. Am jucat cu mare ambiţie şi concentrare şi aşa trebuie să facă şi băieţii lui Gâlcă dacă vor să scoată punct sau puncte”, a declarat Ghionea pentru Click!.

Dinamo Kiev i-a egalat atunci destul de repede pe băieţii lui Cosmin Olăroiu prin golul lui Serghey Rebrov, actualul antrenor al ucrainenilor. Echilibrul n-a ţinut însă prea mult datorită lui Vali Badea, care rememorează şi el acea partidă.

„În minutul 24 am înscris dintr-o fază pe care Oli ne-a pus-o pe foaie chiar la vestiare. Mihai Neşu a aruncat de la margine, Dică şi Cristocea au încrucişat, iar eu am apărut la finalizare. A fost ca la carte. Ţin minte că Meme Stoica a vrut să arate presei, după meci, hârtia cu schema golului exersată înainte, dar din cauza euforiei a uitat. A fost o mare victorie, care ne-a asigurat primăvara europeană în acel an. Real Madrid şi Lyon au mers în Ligă, în UEFA, iar Kiev a rămas pe afară”, a spus fostul atacant.

În final, căpitanul Stelei de atunci prefaţează meciul de joi. „Dinamo Kiev nu mai e ce a fost în 2006, când acea echipă a noastră abia scosese capul în lume şi se afla la primul meci în Ligă. Partida aceasta va fi mult mai echilibrată. Atunci am visat la primele două locuri, dar Lyon şi Real Madrid ne-au arătat adevărul. Steaua o poate bate pe Dinamo ca în urmă cu opt ani, organizat şi pe contraatac”, a declarat Sorin Paraschiv.

Dică a fost golgheterul Stelei în campania din 2006

Steaua a avut atunci o echipă foarte bună, dar jucătorul decisiv al lui Cosmin Olăroiu s-a numit Nicolae Dică. Fostul mijlocaş a marcat patru goluri în toamna de Liga Campionilor a anului 2006. Exceptând dubla de senzaţie de la Kiev, din chiar primul meci al fazei grupelor, fostul decar a mai perforat poarta lui Lyon în acel 1-1 de pe Stade Gerland, dar şi în returul cu Dinamo Kiev, de la Bucureşti.

Dinamo Kiev e de trei ori mai valoroasă decât Steaua

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

Şahtior face legea în Ucraina, dar chiar şi în umbra echipei lui Mircea Lucescu, Dinamo Kiev rămâne o echipă foarte potentă financiar. Antrenorul Rebrov are la dispoziţie un lot în valoare de 120 de milioane de euro.

Vedeta este Yarmolenko, care costă 20 de milioane de euro, dar nici congolezul Mbokani, olandezul Lens sau marocanul Belhanda, cu cote de peste 10 milioane de euro fiecare, nu sunt de ignorat.

La români, Chipciu e cel mai scump stelist, cu o cotă de piaţă de aproximativ 5 milioane de euro.

image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net