Astana, din Kazahstan în Liga Campionilor

Ultima actualizare:

    Campioana Kazahstanului  a produs cea mai mare surpriză  a Ligii CampionilorFoto: AP
Campioana Kazahstanului a produs cea mai mare surpriză a Ligii CampionilorFoto: AP

Trupa lui Stanimir Stoilov a învins adversari ca Maribor, HJK Helsinki şi APOEL pentru a ajunge în Champions League. Interesant e că nimeni nu a vrut să joace alături de ea în grupe din cauza miilor de kilometri ce trebuie parcurşi pentru a ajunge în capitala Kazahstanului.

Au lăsat în spate “nume grele” 

În turul doi preliminar al Ligii cei de la Astana au întâlnit pe Maribor şi după o victorie cu 3-1, au piedut cu 1-0, dar au mers mai departe. Au jucat contra trupei HJK Helsinki, pe care au depăşit-o cu 4-3, pentru ca în retur să se încheie 0-0. Pentru locul în grupe s-au bătut cu APOEL, formaţie ce în sezonul 2011 – 2012 se califica în sferturi. A depăşit-o cu 1-0 şi a reuşit un rezultat de 1-1 în a doua manşă.

A intrat în istorie

E primul club din Kazahstan ce se califică în grupele Ligii şi e de remarcat că a luat fiinţă de doar şase ani. În al doilea sezon a reuşit deja să câştige Cupa în ţara natală, însă nu a putut evolua în competiţiile europene, UEFA impunând ca participantele să aibă minimum trei ani de la data apariţiei. “Rămânem în istoria fotbalului din Kazahstan ca pionieri”, a spus fundaşul Branko Ilic. “Parcă trăim un vis. Nu-mi vine să cred ceea ce-am realizat”, a declarat şi Abzal Beisebekov.  

Debut dezastruos 

I s-a dat voie să joace în Europa din 2013, când a obţinut din nou Cupa Kazahstan-ului, şi în preliminarii au dat piept cu Botev Plovdiv. Bulgarii i-au devansat cu 1-0 şi 5-0. În 2014 a ajuns până în play-off, acolo unde a învins-o Villarreal. În acelaşi an a câştigat primul titlu de campioană şi a avut dreptul de a activa în Liga Campionilor.

Locul unde se „agaţă harta în cui”

Oficialii echipelor care aseară au fost trase la sorţi pentru a juca în aceeaşi grupă cu elevii lui Stoilov nu sunt deloc încântaţi. Fiecare va trebui să facă peste 10.000 de kilometri pentru a juca la Astana şi a reveni acasă.

Astana, ajutată de români

 Antrenorul Ioan Andone a condus echipa cinci luni, până în noiembrie 2013, dar şefii nu i-au mai prelungit contractul. Totuşi, “Fălcosul” a dus echipa în preliminariile Ligii Europa şi a clasat-o pe locul doi în campionat. Şi mijlocaşul Emil Dică a jucat la echipa din capitala Kazahstan-ului, scurta sa experienţă finalizându-se în 2012, după ce a bifat opt meciuri şi a marcat un gol.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net