Africanii au tras la sorţi calificata

Ultima actualizare:

    Pe teren, Guineea şi Mali au terminat  la egalitateFoto: AP
Pe teren, Guineea şi Mali au terminat la egalitateFoto: AP

Cupa Africii a fost tot timpul o competiţie deosebită, dar ce s-a întâmplat anul acesta depăşeşte orice imaginaţie.

Tabloul sferturilor de finală n-a putut fi completat pe teren, ci după o extragere ca la loterie. De vină au fost Guineea şi Mali, două echipe imposibil de departajat sportiv. Ambele au încheiat faza grupelor cu trei scoruri identice, 1-1, şi golaveraj identic, 3-3. În aceste condiţii, niciunul dintre cele şase criterii de departajare n-a fost suficient şi s-a trecut la al şaptelea, tragerea la sorţi. Numele ambelor echipe au fost băgate în câte o bilă, iar Guineea a fost fericita extrasă pentru a o înfrunta duminică pe Ghana, în sfertul de la Malabo.

În istoria fotbalului, doar de două ori s-a mai întâmplat ca acest criteriu al tragerii la sorţi să fie necesar pentru departajarea a două echipe aflate la egalitate perfectă.

Primul a avut loc în 1954, când Turcia a câştigat la loterie, în detrimentul Spaniei, dreptul de participare la Campionatul Mondial din Elveţia. Apoi, în 1990, la Cupa Mondială din Italia, tot prin tragere la sorţi s-a stabilit ordinea în grupă pentru locurile doi şi trei, între Irlanda şi Olanda. Britanicii au fost câştigătorii, au dat apoi de România în optimi, pe care au învins-o la penalty-uri, iar “batavii”, stabiliţi ca loc trei, au întâlnit Germania şi au pierdut.

image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net